Αναλύσεις

Πως τα πήγαν οι 4 έλληνες τραπεζίτες στο stress tests;

Πως τα πήγαν οι 4 έλληνες τραπεζίτες στο stress tests;
Σε γενικές γραμμές οι επιδόσεις των τραπεζών – όχι των τραπεζιτών – στο stress tests ήταν μέτριες καθώς τελικώς με όρους δυνητικών ζημιών ο κλάδος έχασε σχεδόν 16 δισεκ. σε κεφάλαια
Η σύγκριση μεταξύ νομικών προσώπων είθισται να είναι πιο εύκολη σε σχέση με την σύγκριση διοικήσεων - φυσικών προσώπων.
Το stress tests είναι μια ομαδική δουλειά όπου πλειάδα στελεχών δίνουν ένα τεράστιο αγώνα ώστε η τράπεζα που εκπροσωπούν να ξεπεράσει τους σκοπέλους και να περάσει το stress tests.
Το κείμενο που θα διαβάσετε δεν αποτελεί κείμενο δημοσίων σχέσεων αλλά μια αποτίμηση των επιδόσεων των 4 ελλήνων managers που διοικούν τις ελληνικές τράπεζες.
Ότι πέρασαν και οι 4 τράπεζες, δεν είναι το κριτήριο της ανάλυσης μας αλλά το πώς πέρασαν, τι έκαναν και τι δεν έκαναν και κυρίως πως σχεδιάζουν να κινηθούν στο μέλλον.
Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι
1)Το δυσμενές σενάριο του stress tests και όχι το βασικό
2)Η αφετηρία εκκίνησης κάθε τράπεζας
3)Ο βαθμός δυσκολίας του ισολογισμού κάθε τράπεζας
Σε γενικές γραμμές οι επιδόσεις των τραπεζών – όχι των τραπεζιτών – στο stress tests ήταν μέτριες καθώς τελικώς με όρους δυνητικών ζημιών ο κλάδος έχασε σχεδόν 16 δισεκ. σε κεφάλαια.
Τα 16 δισεκ. είναι ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 των τραπεζών όπως ισχύει σήμερα σε σχέση με τον μέσο όρο του δυσμενούς σεναρίου του stress tests ή 7,1% core tier 1.
Να σημειωθεί ότι στις 11 το πρωί στις 5 Μαΐου που θα ανακοινώσει ο SSM τα αποτελέσματα δεν θα αναφέρει εάν οι τράπεζες έχουν περάσει ή δεν έχουν περάσει το stress tests.
Υπενθυμίζεται ότι στο δυσμενές σενάριο οι ελληνικές τράπεζες θα εμφανίσουν κεφαλαιακό δείκτη core tier 1
Alpha bank 9,1%
Πειραιώς 5,9%
Εθνική 6,9%
Eurobank 6,8%.

Όμως οι διοικήσεις πως τα πήγαν;

Πέρασε το stress tests ο Μεγάλου ενώ ξεκίνησε από την χειρότερη αφετηρία

Η επίδοση του Χρήστου Μεγάλου CEO στην Πειραιώς έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί ενώ είχαν πολλοί ξεγραμμένη την Πειραιώς κατάφερε και στο βασικό και στο δυσμενές σενάριο να περάσει αν και είχε την χαμηλότερη βαθμολογία κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 στο δυσμενές σενάριο 5,9%.
Όμως η ανάλυση μας θα σταθεί σε δύο παραμέτρους.
Πρώτον η Πειραιώς στιγματίστηκε κατά τρόπο απαράδεκτο από το πόρισμα της ΤτΕ το οποίο πέραν από αναξιόπιστο και διάτρητο μόνο εμπόδια έφερε στην Πειραιώς στην προσπάθεια να εμφανίσει μια αξιοπρεπή επίδοση στο stress tests.
To πόρισμα της ΤτΕ ήταν ένα μεγάλο βαρίδι που ωστόσο αποδομήθηκε λόγω της σύνταξης νέου πορίσματος από τον SSM που εστάλη στα αγγλικά - πριν λίγες ημέρες - και που ουσιαστικά απονευρώνει το αρχικό πόρισμα της αναρμόδιας ΤτΕ.
Όμως και ενώ ο Μεγάλου έλαβε πρόσκληση να τρέξει σε μαραθώνιο, διαπίστωσε ότι είναι ο μόνος που τρέχει σε μαραθώνιο μετ΄ εμποδίων.
Το 5,9% στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 στο δυσμενές σενάριο δεν απέχει και πολύ από την Eurobank ή την Εθνική στο 6,8% και 6,9% οι οποίες ούτε τον όγκο των προβληματικών δανείων της Πειραιώς κατέχουν, ούτε πορίσματα της ΤτΕ τις στιγματίζουν.
Να σημειώσουμε ότι η Πειραιώς από το stress tests διασώθηκε και για ένα άλλο λόγο – για να τα γράφουμε όλα – η διοίκηση Σάλλα με την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση του 2015 έβαλε τις βάσεις θωράκισης της Πειραιώς.
Ο Χρήστος Μεγάλου λοιπόν έτρεξε στον μαραθώνιο και ενώ πολλοί τον είχαν ξεγραμμένο, τερμάτισε και πήρε και βαθμολογία.
Προφανώς η Πειραιώς με το 5,9% θα πρέπει να επαναξιολογήσει όλες τις κεφαλαιακές παραμέτρους και θα διαπιστωθεί ότι μόνο ένα ομολογιακό tier 2  π.χ. ύψους 750 εκατ. δεν φθάνει το 2019 θα χρειαστεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Ο Paulson να αφήσει τα ρίσκα στα κεφάλαια πρώτης απώλειας και ας δει ότι η Πειραιώς θα είναι ευκαιρία μετά την νέα αύξηση κεφαλαίου.
Ο Μεγάλου τον κατατάσσουμε πρώτο κυρίως γιατί έτρεξε σε ένα μαραθώνιο με τους χειρότερους όρους αλλά τελικώς η Πειραιώς αποδεικνύεται ισχυρό χαρτί παρά τα προβλήματα που δεν είναι διαφορετικά από των άλλων τραπεζών.

Ο Μαντζούνης έχει κεφαλαιακό πλεονέκτημα αλλά και τον χαμηλότερο coverage ratio NPEs

Με όρους απόλυτων επιδόσεων ο Μαντζούνης ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha bank είναι ο μεγάλος νικητής
Με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 στο 9,1% η Alpha bank στο δυσμενές σενάριο είναι πρώτη και με διαφορά και η επιτυχία αυτή θα πρέπει να αποδοθεί στην διοίκηση, στην έξυπνη προσέγγιση της μεθοδολογίας του stress tests, αλλά και στους γάλλους της Credit Agricole και τα 3 δισεκ. που έδωσαν για την Emporiki πριν χρόνια.  
Η Alpha bank ξάφνισε γιατί ενώ είχε τον χαμηλότερο ή χειρότερο δείκτη coverage ratio NPEs δηλαδή δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με προβλέψεις είχε τα περισσότερα και ισχυρότερα κεφάλαια και η ζυγαριά ευνόησε την διοίκηση Μαντζούνη.
Πάντως η Alpha bank είχε και μια δεύτερη αρνητική πρωτιά.
Με όρους δυνητικής απώλειας κεφαλαίου στο δυσμενές σενάριο του stress tests είχε την μεγαλύτερη στον κλάδο.
Σε κάθε περίπτωση Alpha bank και Μαντζούνης είναι πρώτοι και αυτό είναι μια πραγματικότητα που δεν αμφισβητείται.
Η Alpha bank δεν χρειάζεται να κάνει τίποτε κεφαλαιακά….ή πρέπει να κάνει για να ξεφύγει τελείως από τον ανταγωνισμό αλλά και για να εξυγιάνει το δεύτερο μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο προβληματικών ανοιγμάτων στο σύστημα;
Η Alpha ξορκίζει σχέδια για κεφαλαιακές ενισχύσεις αλλά δεν θα αποκλείαμε να είναι και η πρώτη τράπεζα που θα αναζητήσει κεφάλαια όχι από ανάγκη…αλλά από δύναμη.

Καραβίας έκανε την έκπληξη σε πολλούς τομείς ειδικά σε αυτούς που δεν φαίνονται

Ο Φωκίων Καραβίας ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank τα πήγε πολύ καλά στο stress tests.
Το 6,8% δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 στο δυσμενές σενάριο τον αδικεί καθώς εμφανίζει την τράπεζα στην 3η θέση.
Όμως αναλύοντας τα δεδομένα που υπάρχουν έως τώρα η Eurobank είχε την μικρότερη δυνητική απώλεια κεφαλαίου στο δυσμενές σενάριο.
Η μεγάλη έκπληξη ήταν ότι στα συνολικά κεφάλαια η Eurobank βρέθηκε πολύ κοντά στην Alpha bank ναι καλά διαβάσατε και ισοβάθμησε με την Εθνική στον δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1.
Επίσης η Eurobank εμφανίζει τον δεύτερο καλύτερο δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με προβλέψεις coverage ratio NPEs και επίσης είναι η τράπεζα με σταθερότητα κερδοφορίας.
Ο Καραβίας λοιπόν έχει πάει καλά στο stress tests.
Όμως η Eurobank θα πρέπει να μελετήσει ξανά την κεφαλαιακή της διάρθρωση καθώς ο υψηλός συντελεστής DTA της αναβαλλόμενης φορολογίας ως προς τα συνολικά κεφάλαια είναι μια παράμετρος που δεν περνάει απαρατήρητη.
Η Eurobank μόνο εάν εκδώσει ένα ομολογιακό tier 2 ή ένα υβριδικό tier 1 ή εάν τιτλοποιήσει NPEs ή πουλήσει κόκκινα δάνεια ίσως δεν αρκούν.
Το 2019 η τράπεζα θα πρέπει να πει στον Watsa του Fairfax πάμε σε αύξηση για να αυξήσεις το ποσοστό σου στην Eurobank πάνω από 17,8% περίπου…και ο ινδός να μην γκρινιάξει καθόλου.

Φραγκιαδάκης ήρθε δεύτερος ενώ τον περίμενε η αγορά πρώτο

Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας αναμενόταν ότι θα ήταν πρώτος στο stress tests κυρίως γιατί διαθέτει τον καλύτερο δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις coverage ratio NPEs.
Τα κεφάλαια της Εθνικής μπορεί να μην ενθουσιάζουν αλλά η πολιτική προβλέψεων της τράπεζας είναι η καλύτερη στον κλάδο.
Πιθανότατα ο Φραγκιαδάκης να επλήγη από την μεθοδολογία του stress tests ωστόσο έφθασε να κονταροχτυπιέται με την Eurobank.
Να πάμε λίγα χρόνια πίσω η Εθνική ήθελε να εξαγοράσει την Eurobank.
(Τα σενάρια που κυκλοφορούν ότι θα δούμε πάλι σενάριο συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank στο μέλλον τα προσπερνάνε ως αδιάφορα).
Ο Φραγκιαδάκης πιθανότατα να επλήγη από την υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής αλλά η κεφαλαιακή επίδραση δεν ήταν τόσο ακραία από την μη πώληση.
Κατέλαβε την δεύτερη θέση στο stress tests ο Φραγκιαδάκης που σίγουρα είναι επιτυχία αλλά η Εθνική παρουσίασε και τις περισσότερες εκπλήξεις όχι πάντα κατ΄ ανάγκη θετικές στην διαδρομή αυτής της αξιολόγησης του τέστ προσομοίωσης.
Ως προς τα μελλοντικά κεφαλαιακά σχέδια το ΤΧΣ είναι μέτοχος με 40,39% με πλήρη δικαιώματα.
Η Εθνική ή κατά το ορθότερο και η Εθνική χρειάζεται νέα κεφάλαια, χρειάζεται νέα κεφάλαια όπως όλες οι τράπεζες για εξυγίανση και ανάπτυξη.
Η ΤτΕ αναφέρει ότι η πιστωτική επέκταση είναι στάσιμη ακριβώς αυτό συμβαίνει στασιμότητα στα τραπεζικά δάνεια.

Συμπέρασμα

Με όρους αυστηρής επίδοσης πρώτος ο Μαντζούνης, δεύτερος ο Φραγκιαδάκης, τρίτος ο Καραβίας, τέταρτος ο Μεγάλου.
Με όρους δυσκολίας εκκίνησης και εξέλιξης ο Μεγάλου πρώτος, ο Μαντζούνης δεύτερος, ο Φραγκιαδάκης τρίτος και ο Καραβίας τέταρτος.
Με όρους φανερών και κρυφών εκπλήξεων ο Καραβίας πρώτος, ο Μεγάλου δεύτερος, ο Μαντζούνης τρίτος και ο Φραγκιαδάκης τέταρτος.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης