Αναλύσεις

Στην Ολομέλεια της Βουλής το ν/σ για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Στην Ολομέλεια της Βουλής το ν/σ για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ
Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι, αντιδράσεις και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Στην Ολομέλεια της Βουλής εισέρχεται σήμερα Τρίτη 24/4 το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ εν μέσω κινητοποιήσεων των εργαζομένων και αντιδράσεων ακόμα και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη διήμερη συνεδρίαση της Ολομέλειας, μια και αύριο Τετάρτη 25/4 το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ψηφοφορία, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης θα επιχειρήσει να πείσει τους βουλευτές της συμπολίτευσης ότι το σχετικό νομοσχέδιο είναι κατά πολύ καλύτερο αυτού της ΝΔ για την περίφημη «μικρή ΔΕΗ», μια και το προς ψήφιση ν/σ δεν περιλαμβάνει την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων.
Επιπλέον, ο κ.Σταθάκης θα επιχειρήσει να διαβεβαιώσει τους εργαζόμενους πως όσοι μεταφερθούν στις υπό πώληση εταιρείες θα διέπονται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας της ΔΕΗ.
Πάντως, κατά την παρέμβαση του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, Γ. Αδαμίδης υποστήριξε πως το νομοσχέδιο θα φέρει αύξηση των τιμολογίων, καθώς όπως τόνισε είναι η ΔΕΗ που συγκρατεί τις τιμές ενώ υποστήριξε ότι «εμείς θα κινηθούμε νομικά κατά της κυβέρνησης, καθώς έχουμε ηθικό δικαίωμα απέναντι στους καταναλωτές».
Πέρα όμως από τις αντιδράσεις των εργαζομένων, δεύτερες σκέψεις υπάρχουν και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Σέλτσας που εκλέγεται στην Φλώρινα (το ν/σ προβλέπει την πώληση λιγνιτικών μονάδων στην Φλώρινα) υποστήριξε ότι αυτό που θα καθορίσει τη στάση του ίδιου αλλά και άλλων συναδέλφων του είναι αν από αυτό το νομοσχέδιο διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.
«Πρέπει να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση των εργαζομένων και η απρόσκοπτη εξασφάλιση της δωρεάν θέρμανσης στις αντίστοιχες περιοχές μετά την αποεπένδυση εντός ή εκτός εισαγωγικών.
Καμία απόλυση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Αν δεν εξασφαλιστούν όλα αυτά δεν μπορούμε να μιλάμε για δίκαιη διαδικασία.
Η ανταποδοτικότητα δεν μοιάζει αντικειμενική.
Μέσα σε αυτή την διαδικασία που δρομολογείται πρέπει να αναρωτηθούμε τι κερδίζουμε και τι χάνουμε.
Πρέπει να αναρωτηθούμε εάν εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.
Αν οι νέες εταιρείες θα λειτουργήσουν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Με όλα αυτά τα ερωτήματα θα προέλθουμε στην ψήφιση του νομοσχεδίου και αυτά θα καθορίσουν την στάση μας» τόνισε ο κ.Σέλτσας κατά την τοποθέτηση του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Υπενθυμίζεται ότι και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης ανέφερε ότι «θα αντισταθούμε στο ξεπούλημα της εταιρείας και των εργαζομένων, δεν πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο αλλά να επιστραφεί σε εκείνους που το προώθησαν».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης