Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

FT: Η ΕΕ θα ενισχύσει την Ελλάδα με πόρους δεκάδων εκατ. ευρώ, που θα αποσπάσει από την ανατολική Ευρώπη

FT: Η ΕΕ θα ενισχύσει την Ελλάδα με πόρους δεκάδων εκατ. ευρώ, που θα αποσπάσει από την ανατολική Ευρώπη
Οι Βρυξέλλες θέλουν να τερματίσουν την πρακτική της διανομής των κονδυλίων συνοχής σχεδόν αποκλειστικά με βάση το ΑΕΠ ανά κεφαλή - Μήνυμα δυσαρέσκειας σε κράτη της ανατολικής Ευρώπης
Η ΕΕ σχεδιάζει να μεταφέρει πόρους δεκάδων εκατομμυρίων από χώρες της ανατολικής Ευρώπης σε εκείνες του Νότου, όπως η Ελλάδα, που επλήγησαν από την κρίση γράφουν οι Financial Times.
Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να μεταφέρουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ  από τη χρηματοδότηση της ΕΕ σε  από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, διοχετεύοντας τους πόρους από χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία σε εκείνους που πλήττονται σκληρά από τη χρηματοπιστωτική κρίση όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα είναι ένα από τα πιο αμφισβητούμενα μέρη του σχεδίου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2021-2027 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο θα παρουσιαστεί τον Μάιο 2018 και θα επισημάνει δραματικά τον επανασχεδιασμό της «πολιτικής συνοχής» των 350 δισ. ευρώ που στοχεύει στην υποστήριξη λιγότερο αναπτυγμένων τμημάτων της Ένωσης.
Οι Βρυξέλλες θέλουν να τερματίσουν την πρακτική της διανομής των κονδυλίων συνοχής σχεδόν αποκλειστικά με βάση το ΑΕΠ ανά κεφαλή, αντικαθιστώντας το με πολύ ευρύτερα κριτήρια που καλύπτουν τα πάντα, από την ανεργία των νέων, την εκπαίδευση και το περιβάλλον μέχρι τη μετανάστευση και την καινοτομία.
Εκτός από την αναθεώρηση της κατανομής των κονδυλίων, η Κομισιόν ενισχύει τους όρους επιλεξιμότητας, συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσης με το κράτος δικαίου, και εφαρμόζει περισσότερους περιορισμούς όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι πόροι της ΕΕ.
Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, που επικαλούνται οι Financial Times, το εν λόγω σχέδιο εφάπτεται μίας νέας γραμμής «συνοχής και αξιών» - ένα σαφές μήνυμα σχετικά με τις προσδοκίες που έρχονται με τη χρηματοδότηση της ΕΕ.
Η αναμόρφωση θα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τη Βαρσοβία και τη Βουδαπέστη, δύο μεγάλες δικαιούχους των ταμείων συνοχής που συγκρούστηκαν με τις Βρυξέλλες για το κράτος δικαίου και τα δημοκρατικά πρότυπα.
Η Πολωνία προειδοποίησε ότι οι σκληρές συνθήκες χρηματοδότησης της ΕΕ που συνδέονται με τη δικαστική ανεξαρτησία θα προκαλούσαν «τεράστια προβλήματα» και θα παρεμπόδιζαν τα κυριαρχικά δικαιώματα.
Ακριβείς λεπτομέρειες σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις μένουν να διευκρινιστούν.
Ωστόσο, κοινοτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι μια ανακατεύθυνση πόρων από την Πολωνία, την Τσεχία και τις χώρες της Βαλτικής προς τα νότια κράτη όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και ακόμη και ορισμένες περιοχές της Γαλλίας.
«Προσπαθούν να το διορθώσουν εναντίον μας», δήλωσε ένας πρεσβευτής στις Βρυξέλλες από ένα κράτος μέλος της ΕΕ που αναμένεται να χάσει από τις μεταρρυθμίσεις. «Είναι ένας άλλος τρόπος να χάσουμε πόρους», συνέχισε.
Οι αλλαγές στους όρους κατανομής δεν θα αναπροσαρμόσουν μόνο τη γεωγραφία της χρηματοδότησης της ΕΕ, αλλά θα δημιουργήσουν μια νέα λογική για την πολιτική ανακατανομής του πλούτου.
Μετά το κύμα διεύρυνσης της ΕΕ μετά το 2004, τα λεγόμενα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ είχαν ως κύριο προσανατολισμό τη μείωση του οικονομικού χάσματος μεταξύ των παλαιών και των νέων κρατών μελών.
Η Πολωνία εξασφάλισε περίπου 77 δισ. ευρώ από την πολιτική συνοχής για την περίοδο 2014-2020, η Ουγγαρία 22 δισ. ευρώ και η Σλοβακία 14 δισ. ευρώ, από συνολικό ποσό 350 δισ. ευρώ.
Η δημοσιονομική μάχη για τις μεταρρυθμίσεις θα καταστεί πιο δύσκολη από τις προγραμματισμένες περικοπές στις συνολικές δαπάνες συνοχής, εν μέρει για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης που σχετίζεται με το Brexit.
Ο Günther Oettinger, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, δήλωσε ότι οι μειώσεις του «5 έως 10%» είναι «απαραίτητες».
Όταν συμφωνήθηκε ο τελευταίος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός το 2013, οι νότιες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία δεν αντιμετωπίστηκαν ευνοϊκά  σε σχετικούς όρους, βλέποντας περικοπές περίπου 30% στις πιστώσεις.
Η Angela Merkel της Γερμανίας και ο Emmanuel Macron της Γαλλίας υποστήριξαν την ιδέα της χρήσης του προϋπολογισμού της ΕΕ για την παροχή οικονομικής στήριξης στις περιφέρειες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο, όπως η Γερμανία και η Σουηδία.
Κατά τους προσεχείς μήνες, οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι ένα από τα βασικά στοιχεία της διαπραγμάτευσης συνοχής θα είναι ένα «δίχτυ ασφαλείας» και ένα ανώτατο όριο των πόρων που θα λάβει ένα κράτος μέλος.
Αυτά θα περιορίσουν τις πιθανές αλλαγές στα συνολικά επίπεδα χρηματοδότησης τόσο για τους κερδισμένους, όσο και για τους χαμένους των μεταρρυθμίσεων.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ αναθεωρούν επίσης τους κανόνες σχετικά με τις απαιτήσεις για τα κράτη μέλη ώστε να  λάβουν τη χρηματοδότηση της ΕΕ, πράγμα που θα απαιτούσε από ορισμένα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν περισσότερους πόρους σε έργα.




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης