Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Ποιές ενεργειακές και βιομηχανικές μετοχές διατηρούν το ενδιαφέρον μετά το πρόσφατο ριμπάουντ

Ποιές ενεργειακές και βιομηχανικές μετοχές διατηρούν το ενδιαφέρον μετά το πρόσφατο ριμπάουντ
Τα δεδομένα αποτιμήσεων και οι προοπτικές
Οι ενεργειακές μετοχές και οι βιομηχανικές δείχνουν να πρωταγωνιστούν και στο πρώτο τετράμηνο του 2018 καθώς όπως βλέπουμε από τον παρακάτω πίνακα της BETA η ΔΕΗ έχει απόδοση 48% από την αρχή του έτους.
Τέρνα Ενεργειακή με 15,6% και Άνεμος με 11,6% από τον χώρο των ανανεώσιμων.
Ο Μυτιληναίος από τον βιομηχανικό και ενεργειακό τομέα είχε μια πολύ καλή εβδομάδα, έχοντας περάσει πάνω από την ζώνη των 10,20 ευρώ με υψηλό ενδοσυνεδριακό 10,76 ευρώ, χάρις την προοξοφλούμενη αύξηση κερδοφορίας από την εκρηκτική άνοδο της τιμής του αλουμινίου.
Η ΓΕΚ Τέρνα σε φάση σταθεροποίησης διατηρεί απόδοση 16% από την αρχή του έτους.
Επίσης τα ΕΛΠΕ παρά την αναμενόμενη μείωση κερδοφορίας στην τρέχουσα χρήση έχουν προσελύσει σημαντικό ενδιαφέρον λόγω της ιδιωτικοποίησης για την οποία ενδιαφέρον εκφράζει και η Repsol.
Παράλληλα η υψηλή κερδοφορία διατηρεί το ενδιαφέρον για τον όμιλο Βιοχάλκο, ειδικά για την Cenergy που έχει ανεκτέλεστο 470 εκατ ευρώ και αναμένεται να λάβει έργα από την διασύνδεση Κρήτης - Πελοπονήσσου και τον ΙGB.
Τα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία για τις μετοχές, όπως καταγράφονται από την BETA με νούμερα κλεισίματος 19/4/2018 έχουν ως εξής:





Οι επενδυτικές επιλογές για την συνέχεια

Με τα δεδομένα αυτά η ΔΕΗ έχοντας κάνει μια διορθωτική κίνηση από τα 3,35 στα 2,55 ευρώ και με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων να ξεκινά έχει πολύ σημαντικά περιθώρια ανόδου της κεφαλιοποίησης από τα 670 εκατ ευρώ που είναι στα τρέχοντα επίπεδα.

Γιατί ο ΑΔΜΗΕ είναι ελκυστικός

Αντίστοιχα δεν θα πρέπει να αγνοηθεί ο ΑΔΜΗΕ στα επίπεδα των 1,85 ευρώ, για τον οποίο η αγορά κρατά μικρό καλάθι αλλα είναι μια εταιρία με ελάχιστα ρίσκα, εξασφαλισμένο ρυθμιζόμενο έσοδο, κερδοφορία και σε διαπραγμάτευση μετοχές συνολικής αξίας 430 εκατ ευρώ, καθώς το 51% είναι στο δημόσιο.Η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΑΔΜΗΕ είναι 860 εκατ ευρώ με το ποσοστό του δημοσίου συμπεριλαμβανόμενο και με ανακοινωμένη κερδοφορία καθαρή 61,7 εκατ ευρώ για το 2017 και προσαρμοσμένη 69,1 εκατ.
Η ρυθμιζόμενη περιουσιοακή βάση είναι στα 1,729 δισ αυξημένη. Τα χρηματικά διαθέσιμα στα 771,8 εκατ ευρώ με δείκτη καθαρού δανεισμού προς ίδια 0,24 και Γενικής ρευστότητας 0,92.
Τέλος το EBITDA διαμορφώθηκε στα 107, 6 εκατ ευρώ.

Ο Μυτιληναίος έχει ακόμα δρόμο

Ο Μυτιληναίος παραμένει ελκυστικός στην κεφαλαιοποίηση του 1,5 δισ καθώς η κερδοφορία που θα καταγράψει από την άνοδο της τιμής του αλουμινίου θα είναι πολύ μεγάλη.
Με το αλουμίνιο σε επίπεδα 2500 δολάρια κατααβαίνει κανείς ότι τα περιθώρια ανόδου από τα 1900 δολ που είναι η μέση τιμή πώλησης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το 2018 εξασφαλίζουν σημαντικά περιθώρια ανόδου κερδοφορίας για το 2019.Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η άνοδος της κερδοφορίας για το Αλουμίνιον της Ελλάδος θα φτάσει το 30% και θα διαμορφωθεί σε επίπεδο EBITDA 202 εκατ ευρώ.
Άρα ο όμιλος μπορεί να εξασφαλίσει κερδοφορίες καθαρές άνω των 200 εκατ ευρώ για το 2019 και 2020 κλειδώνοντας κέρδη στα τρέχοντα επίεδα δίνοντας ένα περιθώριο ανόδου της κεφαλαιοποίησης κατά 30%.

Στάση αναμονής για τα διυλιστήρια

Για τα διυλιστήρια η μείωση του καθαρού περιθωρίου στα 3,8 δολ/βαρέλι στο α τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS θα επιφέρει μειώσεις κερδοφορίας.
Παρά ταύτα η ανάλυση αναμένει βελτίωση των περιθωρίων στο β και γ τρίμηνο που θα επιτρέψει στην μέση διαμόρφωση για το σύνολο του 2018 μεταξύ 4,7 και 4,8 δολ/βαρέλι.
Για την Μότορ Όιλ η εκτίμηση είναι ότι στο α τρίμηνο θα εμφανίσει EBITDA 109 εκατ ευρώ έναντι 169 εκατ το α τρίμηνο του 2017 και καθαρό αποτέλεσμα 53 εκατ από 89.
Για τα ΕΛΠΕ οι προβλέψεις εκτιμούν για το α τρίμηνο του 2018 EBITDA 145 εκατ στο α τρίμηνο έναντι 229 το 2017 και καθαρά κέρδη 58 έναντι 126 εκατ. ευρώ το α τρίμηνο του 2017.
Στις τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις 18,58 ευρώ η Mότορ Όιλ διαπραγματεύεται 8,2 φορές τα κέρδη του 2018 και 7,8 αυτά του 2019 σύμφωνα με την UBS, 5,2 σχέση EV/EBITDA και 8,6% μερισματική απόδοση. Η τιμή – στόχος διατηρείται στα 22 ευρώ με ένδειξη buy.
Aντίστοιχα τα ΕΛΠΕ στα 8,40 ευρώ έχουν 8,7 φορές τα κέρδη του 2018, μερισματική απόδοση 5,4% και EV/EBITDA 6,4. Η τιμή –στόχος είναι τα 8,5 ευρώ με ένδειξη Neutral.
Kατά το α τρίμηνο τα περιθώρια της βενζίνης για τα ευρωπαικά διυλιστήρια έπεσαν κατά 7% χαμηλότερα και από τον 5ετή μέσο όρο κατά 4%. Και στο ντήζελ έπεσαν κατά 13% , 8% χαμηλότερα από τον μέσο όρο 5ετίας.
Τα ΕΛΠΕ αποτελούν το μεγάλο στπίχημα της ιδιωτικοποίησης ενώ έλαβαν ακι 280 εκατ ευρώ από την πώληση του πσοστού τους στον ΔΕΣΦΑ.
Η πώληση στην αποτίμηση των 2,5-3 δισ για το 51% φαίνεται να είναι ο βασικός στόχος του ΤΑΙΠΕΔ, όμως εγείρονται ερωτήματα για το πως θα προεξοφληθούν οι υπεραξίες από τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων.
Παράλληλα σύμφωνα με πηγές υπάρχει μελέτη από την BNP που προσδιορίζει την αξία της εταιρίας στα 4,8 δισ.

Εν αναμονή εξελίξεων ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα

Ο όμλιος ΓΕΚ Τέρνα διατηρεί το επενδυτικό ενδιαφέρον και αναμένονται επιειρηματικές εξελίξεις μετά την κεφαλάιακή  του ενίσχυση ενώ η Τέρνα Ενεργειακή αποτελεί μια μετοχή με εξασφαλισμένης μερισματικής αποδόσης λόγω της φύσης του αντικειμένου.

Παγώνει η πώληση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος

Παράλληλα ο όμιλος του Ελλάκτορα θα περάσει από στάδιο εσωτερικών διεργασιών που θα κριθούν στην γενική συνέλευση για την επιβολή πλάνου ριζικής αναδιάρθρωσης, ενώ δεν θα είναι εύκολο να προχωρήσει η πώληση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος, σε αποτίμηση χαμηλή σε σχέση μεη τις προοπτικές της.

Το σχόλιο για το σύνολο της αγοράς από την BETA ΑΧΕΠΕΥ

Με διάχυτη την αίσθηση ότι τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών θα ξεπεραστούν με επιτυχία  ηελληνική αγορά αυτονομήθηκε θετικά επιστρέφοντας με τζίρο και με συνεχή ανοδικά κλεισίματα προς την
περιοχή των 850 μονάδων.
Η κίνηση της αγοράς υποστηρίχθηκε κυρίως από τους τραπεζικούς τίτλους οι οποίοι είδαν τις αποτιμήσεις τους να αυξάνονται κατά 14% (1,2 δις ευρώ) σε διάστημα μιας εβδομάδας.
Εκτός από τα γρήγορα κέρδη, που είθισται να προσελκύουν το βραχυπρόθεσμο κομμάτι των εμπλεκομένων
στην Ελληνική αγορά, η προσέγγιση ή και υπέρβαση των τιμών των πρόσφατων αυξήσεων κεφαλαίου από
τις τρεις συστημικές τράπεζες απελευθέρωσε δυνάμεις οι οποίες ενίσχυσαν τον συναλλακτικό όγκο,
προαπαιτούμενο για την συνέχισης της ανοδικής κίνησης. Το σερί των έξι συνεχόμενων ανοδικών
συνεδριάσεων ήρθε σχετικά εύκολα δεδομένης της «ήρεμης» εικόνας που παρουσιάζουν οι διεθνείς αγορές
και είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται μια τόσο δυνατή αγοραστική συνέχεια μέσα στο 2018.
Η εξάλειψη του ρίσκου –για φέτος τουλάχιστον- των αναγκαστικών αυξήσεων κεφαλαίων των τραπεζών
έδωσε το έναυσμα για να προσεγγίσουν οι τραπεζικές αποτιμήσεις τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους
αποτίμησης σε σχέση με την ενσώματη καθαρή θέση (Τ/BV 70%).
Η ψαλίδα δεν θα κλείσει τελείως ωστόσοο βαθμός πίεσης που είχε περιέλθει ο κλάδος δικαιολογεί ακόμα ένα ανοδικό περιθώριο της τάξης του 10% αφού οι ελληνικές τράπεζες έχουν ειδικά χαρακτηριστικά που τις διαφοροποιούν σημαντικά από τον
υπόλοιπο ευρωπαϊκό κλάδο (Υψηλά NPEs περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, υψηλό DTA κλπ). Κατά τα
άλλα την εβδομάδα που πέρασε οι αποκρατικοποιήσεις έδωσαν με την σειρά τους περισσότερο
ενδιαφέρον στις εμπλεκόμενες –έμμεσα ή άμεσα- εισηγμένες διαχέοντας την άνοδο σε περισσότερους
πρωταγωνιστές. Την ίδια στιγμή στην Washington φαίνεται να μπαίνουν οι βάσεις για την μεταμνημονιακή
περίοδο ή τουλάχιστον για την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα χρηματοδότησης της Ελληνικής
οικονομίας αποκλειστικά από τα μνημόνια. Τα μηνύματα ως τώρα είναι θετικά καθώς Ευρωπαίοι
αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν την φημολογία οριστικής λήξης του προγράμματος τον Αύγουστο ενώ για το
θέμα του χρέους φαίνεται ότι υπάρχει ένα αρχικό πλάνο που θα συνδέει την ελάφρυνση με τις επιδόσεις
της Ελληνικής Οικονομίας.
Τεχνικά, τα συνεχή ανοδικά κλεισίματα εκτός από την αντιστροφή της τάσης έχουν φέρει την αγορά αντιμέτωπη με το κυριότερο πεδίο αντίστασης που είναι οι 850 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης το έχει
προσπαθήσει στο παρελθόν χωρίς επιτυχία να υπερβεί την εν λόγω ζώνη, ωστόσο αυτή την φορά φαίνεται
να έχει περισσότερα καύσιμα για μια πειστική διάσπαση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόσφατη κίνηση από τις 12 Απριλίου και τα χαμηλά των 795 μονάδων έχει πραγματοποιηθεί με διαδοχικά λευκά σώματα (κεριά)
που υποδηλώνουν μοτίβο ανοδικής αγοράς, συνεδριάσεις δηλαδή όπου οι αγοραστές είχαν τον τελευταίο
λόγο έως την λήξη της συνεδρίασης.
Μετά την ανοδική διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών ακολούθησε και η διαδοχική κατάκτηση των αγοραστικών σημάτων των 30 και 50 ημερών φέρνοντας πλέον την αγορά πολύ κοντά στα υψηλά έτους. Σε αυτή την γρήγορη κίνηση οι ταλαντωτές έφθασαν στις παρυφές των υπερτιμημένων ζωνών γεγονός που έδωσε αφορμές για κινήσεις κατοχύρωσης κερδών τεχνικού χαρακτήρα. Συμπερασματικά θα αναμέναμε το Γενικό Δείκτη να υπερβεί τις 850 μονάδες είτε σε πρώτο είτε σε δεύτερο χρόνο επιχειρώντας την εκ νέου προσέγγιση των φετινών υψηλών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης