Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Economist: Θέμα χρόνου μια βίαιη αντιπαράθεση Ελλάδας - Τουρκίας - Κλιμάκωση της έντασης με φόντο το φυσικό αέριο

Economist: Θέμα χρόνου μια βίαιη αντιπαράθεση Ελλάδας - Τουρκίας - Κλιμάκωση της έντασης με φόντο το φυσικό αέριο
Η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει ενισχυθεί και από το γεγονός ότι η γειτονική χώρο διεκδικεί νησιά στο Αιγαίο σχολιάζει ο Economist
«Μια βίαιη αντιπαράθεση στη θάλασσα, λόγω ατυχήματος ή βάσει σχεδίου, μπορεί να είναι μόνο θέμα χρόνου».
Με αυτή την πρόταση καταλήγει δημοσίευμα του Economist για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη διαμάχη που έχουν κλιμακωθεί με αφορμή τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς που είναι κρατούμενοι στις φυλακές της Αδριανούπολης από την 1η Μαρτίου του 2018, τα συνεχή αιτήματα της Τουρκίας για την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο αλλά και την εξόρυξη φυσικού αερίου στην Κύπρο.
«Όταν ο Recep Tayyip Erdogan επισκέφθηκε την Ελλάδα στα τέλη του περασμένου έτους, το πρώτο ταξίδι Τούρκου προέδρου για περισσότερο από 6 δεκαετίες, δημιουργήθηκαν ελπίδες ότι ο ίδιος και οι οικοδεσπότες του θα βρουν μια φόρμουλα για τη μείωση των εντάσεων.
Οι τελευταίοι μήνες απογοήτευσαν τους αισιόδοξους.
Αντί να ξεπεράσουν τα παλιά προβλήματα, Τουρκία και Ελλάδα δημιουργούν, σε ουρανούς και θάλασσες» επισημαίνει ο Economist, κάνοντας ειδική αναφορά στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.
«Οι Τούρκοι εισαγγελείς τους έχουν κατηγορήσει για κατασκοπεία: ο Αλέξης Τσίπρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός, συνέκρινε τον Erdogan με σουλτάνο και τον κατηγόρησε ότι μετέτρεψε τους άνδρες σε ομήρους.
Η Τουρκία έχει επανειλημμένως ταχθεί κατά της Ελλάδας ζητώντας την έκδοση 8 Τούρκων στρατιωτών που διέφυγαν μέσω του Αιγαίου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Η διαμάχη για τα νησιά στο Αιγαίο

Η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει ενισχυθεί και από το γεγονός ότι η γειτονική χώρο διεκδικεί νησιά στο Αιγαίο.
«Η διαφωνία σχετικά με ένα ζευγάρι ακατοίκητων νησιών στο Αιγαίο, που προκάλεσε σχεδόν τους δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ να πολεμήσουν τη δεκαετία του 1990, επανήλθε τον Φεβρουάριο, όταν ένα τουρκικό πλοίο που έπλεε στην περιοχή συγκρούστηκε με ένα ελληνικό σκάφος.
Πιο πρόσφατα, ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη παρεμπόδισαν ένα τουρκικό drone που αιωρούνταν πάνω από τη Ρόδο» αναφέρεται στο δημοσίευμα του Economist, σχολιάζοντας ότι η πολεμική ρητορική που συνοδεύει αυτά τα περιστατικά δεν βοηθά.
Αρχικά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας προειδοποίησε τους Έλληνες να σταματήσουν «να προσποιούνται ότι είναι πειρατές».
Παράλληλα, ο Erdogan -ο οποίος φαίνεται πρόθυμος να ενισχύσει τον εθνικισμό ενόψει των εκλογών του 2019- επικαλέστηκε τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922.
Ωστόσο, στις 4 Απριλίου, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η χώρα του θα «συντρίψει» οποιαδήποτε τουρκική εισβολή και ανακοίνωσε την αποστολή επιπλέον 7.000 στρατιωτών στα σύνορα.

Το φυσικό αέριο στη Μεσόγειο

Την ίδια στιγμή, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο ανατολικό Αιγαίο έχουν ενισχύσουν την ένταση μεταξύ των δύο χώρων.
«Η Τουρκία έχει ήδη διαταράξει τα σχέδια της Κύπρου για την εξόρυξη.
Νωρίτερα φέτος, τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας παρεμπόδισε ένα πλοίο ιταλικής ενεργειακής εταιρείας να εξορύξει φυσικό αέριο ανατολικά του νησιού που έχει χωριστεί μεταξύ του διεθνώς αναγνωρισμένου ελληνοκυπριακού νότου και ενός απομακρυσμένου τουρκικού κατεχόμενου βορρά.
(Η Τουρκία, η μόνη χώρα του ΟΗΕ που δεν αναγνωρίζει την Κύπρο, δεν αναγνωρίζει τα θαλάσσια σύνορά της)» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία συγκρούστηκε και με την Αίγυπτο, που πρόσφατα συμφώνησε να αναπτύξει ορισμένα πεδία αερίου σε συνεργασία με την Κύπρο.
«Υπάρχει ένας νέος άξονας που αναδύεται μεταξύ της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας για να αντιμετωπίσει την Τουρκία, που θεωρούν ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», λέει ο Mehmet Ogutcu, ειδικός ενέργειας και προσθέτει «η Τουρκία αισθάνεται ότι υπάρχει μια συνωμοσία με στόχο τη ''δίωξη'' της από τη Μεσόγειο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης