Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

E. Μυτιληναίος στους ξένους θεσμικούς: Πολλαπλάσια η δύναμη πυρός με EBITDA 300 εκατ και δανεισμό να ελαχιστοποιείται

E. Μυτιληναίος στους ξένους θεσμικούς: Πολλαπλάσια η δύναμη πυρός με EBITDA 300 εκατ και δανεισμό να ελαχιστοποιείται
Ποιές είναι οι πολλαπλές ωφέλειες από την συγχώνευση για τους μετόχους και την στρατηγική του νέου Ομίλου
Tη νέα δομή και τις προοπτικές του Ομίλου Μυτιληναίου μετά τις απορροφήσεις των θυγατρικών ΜΕΤΚΑ,Αλουμίνιον και Protergia προσδιόρισε ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά την χθεσινό teleconference με τους Ελληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές.
Ο νέος εννιαίος Ομιλος αναμένεται για το 2017 να έχει κερδοφορία σε επίπεδο EBITDA 300 εκατ ευρώ,με αντίστοιχες ελεύθερες ταμειακές ροές 200 εκατ ευρώ.
Οι αρχικές ωφέλειες θα είναι της τάξης των 20 εκατ ευρώ,που θα προκύψουν κατά 12 εκατ ευρώ από τις οικονομίες κλίμακος και κατά 8 εκατ από την μείωση δανεισμού και συνολικά του χρηματοοικονομκού κόστους.
 Όμως σε ένα ευρύτερο και μεσοπρόθεσμο επίπεδο ο Ομιλος θα έχει μια πολύ ισχυρότερη βάση πρόσβασης στις αγορές αλλα και διαπραγματευτικής ικανότητας.
 Οπως ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος όταν ρωτήθηκε σχετικά με την χρησιμότητα της νέας δομής απάντησε: «Την ίδια δυνατότητα θα είχες για να σηκώσεις μισό δις από τις αγορές τώρα ή προηγουμένως;»
 «Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, τις μελέτες και τα πλάνα που έχουμε κάνει,»ανέφερε, «το 2021 θα έχουμε μηδενικό μηδενισμό και 500 εκατ cash.Καταλαβαίνετε αυτό τι δύναμη πυρός θα σημάνει».
 «Η σημασία αυτού έγκειται ότι με αυτήν την προοπτική ξεκινάμε το 2017»πρόσθεσε.
Το πώς θα αξιοποιήσουμε την δύναμη πυρός που έχουμε θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας, τις προοπτικές και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Το ενοποιημένο σχήμα θα μπορεί να διαχειρίζεται καλύτερα ακόμα και τα θέματα είσπραξης του ΦΠΑ, σε μια εσωτερική αγορά με καθυστερήσεις και προβλήματα, όπου θα καλύπτει τις όποιες ανάγκες άμεσα.
 
Ο μετασχηματισμός είναι το επόμενο βήμα σε έναν κόσμο που εξελίσσεται διαρκώς, όπου η βασική πρόκληση για εμάς είναι να δημιουργούμε πάντα αξία για όλους τους μετόχους μας.

Αυτή είναι η εισαγωγή του προέδρου του Ομίλου στο ενημερωτικό paper προς τους ξένους επενδυτές.

Η ΜΕΤΚΑ
 
Καθυστερήσαμε να ολοκληρώσουμε την απορρόφηση της ΜΕΤΚΑ καθώς έπρεπε να ξεκαθαρίσουν τα έργα του Ιράκ και της Συρίας.
 Όπως εξήγησε στους ξένους θεσμικούς η ΜΕΤΚΑ μπορεί να διαθέτει ρευστότητα 140 εκατ ευρώ αλλά αυτήν την ρευστότητα, αν παρέμενε μόνη της, θα την εξαντλούσε σταδιακά για να χρηματοδτήσει τα μεγάλα έργα που έχει αναλάβει με BOOT.
Με την συγχώνευση αποκτά πολύ ισχυρότερη δυνατότητα χρημοατοδότησης ,ενώ οι μέτοχοι της συμμετέχουν σε ένα σχήμα με ευρύτερη και πιο ολοκληρωμένη στρατηγική όπου θα έχουν μικρότερο ρίσκο.
Παράλληλα οι προοπτικές ανάπτυξης και υπεραξιών καθίστανται πολλαπλές ενώ η εμπορευσιμότητα των μετοχών βελτιώνεται σημαντικά.
Είναι γεγονός πάντως ότι το 2017 η κερδοφορία του Μυτιληναίου με την μορφή που έχει σήμερα θα είναι πολλαπλάσια της ΜΕΤΚΑ,χάρις το Αλουμίνιον της Ελλάδος που σε EBITDA θα είναι τουλάχιστον 160 εκατ ευρώ.
Ηδη τα κέρδη αυτά έχουν κλειδώσει ενώ θα ενισχυθούν περαιτέρω από μια άνοδο του δολαρίου με την προοπτική το Αλουμίνιον να είναι η πιο κερδοφόρος εταιρία του κλάδου στην Ευρώπη το 2017.
Στην συγχώνευση σύμβουλος του Μυτιληναίου ήταν η Nomura και της ΜΕΤΚΑ η Barclays.
Τα μερίσματα του εννιαίου σχήματος θα έχουν τις προυποθέσεις να είναι ικανοποιητικά διαχρονικά,ώστε το σύνολο των μετόχων να μείνει ευχαριστημένο.

H νέα μετοχική δομή του Ομίλου είναι η εξης:

Οικογένεια Μυτιληναίου   26,7%

Fairfax                              5%

Ελληνες θεσμικοί            10,4%

Ξένοι θεσμικοί                 32,2%

Ιδιώτες Επενδυτές           25,8%


Με βάση τι εκτιμήσεις από την συγχώνευση, την προοπτική κερδοφορίας αλλά και την μείωση του δανεισμού ο Ομιλος εμφανίζει τις προοπτικές να βρεθεί το ενοποιημένο σχήμα πάνω από 1 δις ευρώ σε κεφαλαιοποίηση εισερχόμενο στο κλαμπ των 2 μεγάλων, δηλαδή της Μοτορ Οιλ και των Ελληνικών Πετρελαίων

Σημαντική ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο για Μυτιληναίο και ΜΕΤΚΑ

Αντιδρούν οι μετοχές των Μυτιληναίου και ΜΕΤΚΑ σήμερα μετά τις μεγάλες χθεσινές απώλειες, που κατέγραψαν τόσο λόγω της ανακοίνωσης της συγχώνευσης των δύο εταιρειών και τη σχέση ανταλλαγής αλλά και λόγω της μεγάλης υποχώρησης της αγοράς.
Οι μετοχές σημειώνουν κέρδη άνω 3% και πλέον οι τιμές τους βρίσκονται στα ίδια σχεδόν επίπεδα, αφού η σχέση ανταλλαγής είναι μία μετοχή της Μυτιληναίος για κάθε μετοχή της ΜΕΤΚΑ.
Χθες ενημερώθηκαν οι αναλυτές από τη διοίκηση της εταιρείας μέσω τηλεδιάσκεψης και το βασικό συμπέρασμα είναι, ότι η συνολική κερδοφορία του νέου σχήματος θα είναι σημαντικά υψηλότερη των εκτιμήσεων των αναλυτών, εξέλιξη που δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια αναβαθμίσεων.
Η Euroxx σημειώνει πως οι αρχικές εκτιμήσεις της διοίκησης κάνουν λόγο για κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων 300-330 εκατ. Ευρώ και καθαρά κέρδη περί τα 200 εκατ. ευρώ με τη χρηματιστηριακή τώρα να περιμένει 91 εκατ. ευρώ.

www.wordenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης