Εξοικονομώ

Οι τρεις «αόρατες» πτυχές της εξοικονόμησης το Πάσχα

Οι τρεις «αόρατες» πτυχές της εξοικονόμησης το Πάσχα
Ιδιαίτερη προσοχή συνίσταται στην αγορά του κρέατος
Διανύουμε ήδη την Μ. Βδομάδα και οι προετοιμασίες για το πασχαλινό τραπέζι αρχίζουν να εντατικοποιούνται.
Όπως φυσικά όλοι γνωρίζουμε το Πάσχα είναι μια περίοδος στη διάρκεια της οποίας η παράδοση «επιβάλλει» δύο διαφορετικές διατροφικές συμπεριφορές, με την πρώτη να περιλαμβάνει μια νηστεία 40 ημερών και η δεύτερη αυτή της Μεγάλης Βδομάδας.


Παράλληλα, η προστασία των καταναλωτών από τους κινδύνους στην αγορά τροφίμων αλλά και μερικά απλά tips για το αποτελεσματικό παραδοσιακό σούβλισμα του πασχαλινού οβελία θα συζητηθούν στη σημερινή στήλη του «Εξοικονομώ» που επικεντρώνεται σε οτιδήποτε συνδέεται με τη λέξη εξοικονόμηση.
Σίγουρα ο πρόλογος του σημερινού θέματος να σας προξενεί εντύπωση, αλλά η επικαιρότητα έχει τον πρώτο λόγο σε όλα τα επίπεδα.
Πάμε σιγά σιγά να ξετυλίξουμε το κουβάρι της «πασχαλινής» εξοικονόμησης.

Περί φαγητού ο λόγος

Η καθημερινότητα είναι δύσκολη με τους περισσότερους από εμάς να μιμούμαστε στην κυριολεξία τον μεγάλο ηθοποιό και κωμικό Θανάση Βέγγο, προκειμένου να προλάβουμε τα πάντα και να φανούμε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το κομμάτι της διατροφής να έρχεται σε δεύτερη μοίρα, αφού αναγκαζόμαστε να τρώμε ότι βρίσκουμε μπροστά μας.

Σε όλους λοιπόν ακολουθούν τον δύσκολο δρόμο της νηστείας, αυτή η περίοδος αποτελεί μια καλή ευκαιρία για «φυσική» αποτοξίνωση από τρόφιμα ζωικής προέλευσης και κατ’ επέκταση από κορεσμένα λίπη.
Έτσι μπορούμε να τραφούμε με περισσότερα λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς απαλές σούπες χωρίς λάδι με βάση τα λαχανικά, τηρώντας τους «νόμους» της νηστείας και εξοικονομώντας χρήματα από λιπαρές αγορές τροφίμων.

Η σωστή προετοιμασία για τις αγορές του Πάσχα

Λόγω του ότι κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του Πάσχα, πραγματοποιούμε αγορές τόσο για τρόφιμα όσο και για δώρα, φροντίζουμε:

• Τον προϋπολογισμό και την καταγραφή των προϊόντων
• Αποφεύγουμε τις άσκοπες αγορές



• Συγκρίνουμε τις τιμές πριν από οποιαδήποτε αγορά προς αποφυγή αισχροκερδών πρακτικών
• Πραγματοποιούμε αγορές τροφίμων από πιστοποιημένους παραγωγούς και όχι από πλανόδιους για την αποφυγή αγοράς μη ασφαλών και μη πιστοποιημένων προϊόντων
• Ελέγχουμε ώστε, ο χώρος που διατίθενται τα τρόφιμα να πληροί τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας

Η «Βίβλος» του ψησίματος του οβελία

Σε αυτό το κομμάτι δεν χωρούν πολλές αναλύσεις, καθώς οι περισσότεροι που είναι μυημένοι σε αυτή τη διαδικασία γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν αλλά και πώς να το κάνουν.
Το «Εξοικονομώ» δεν θα βάλει τα ρούχα του ψήστη, αλλά θα αποπειραθεί να δώσει φως στις αθέατες πλευρές που ίσως φανούν αποτελεσματικές στην παραδοσιακή αυτή διαδικασία και προβληματίσουν τους άμεσα εμπλεκόμενους.


Πρώτον αν δεν επιθυμείτε να γυρνάτε μόνο σας τη σούβλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ειδικά μοτεράκια που θα κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη.
Σιγουρευτείτε ότι μπορούν να σηκώσουν το βάρος του ψητού σας (πάνω στον μηχανισμό αναγράφονται συνήθως τα κιλά που αντέχει το μοτέρ) και προτιμήστε αυτά με την διπλή ταχύτητα περιστροφής.
Δεύτερον, μην αμελήσετε τον καθαρισμό πριν το ψήσιμο.
Αν οι σούβλες ή η ψησταριά δεν είναι καινούργιες, πρέπει να βγούνε από την αποθήκη και να καθαριστούν κυρίως από τη σκουριά που μπορεί να έχουν πιάσει.
Τρίτον, επειδή η διαδικασία είναι χρονοβόρα, αφήστε στην άκρη τα κινητά και τα τάμπλετ.
Φροντίστε να έχετε δίπλα σας τους ανθρώπους που αγαπάτε, προμηθευτείτε με μπύρες και κρασί, πατήστε το play στα παραδοσιακά τραγούδια και ξεφύγετε για λίγο από την καλωδιωμένη συμπεριφορά της συνήθειας.

Ανακεφαλαιώνοντας, η εξοικονόμηση στο σημερινό θέμα αγγίζει τις προσεκτικές επιλογές στις πασχαλινές μας αγορές, τη διαχείριση της διατροφικής μας συμπεριφοράς αλλά και την ποιότητα που πρέπει να δίνουμε στις διάφορες που μας δίνουν οι διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας που στην προκειμένη περίπτωση είναι το Πάσχα.
Η εξοικονόμηση δεν είναι αποκλειστικά και μόνο υλική...

Καλή Ανάσταση

Σπύρος Κόγκας
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης