Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Φάμελλος: Η αναδιανομή του πλεονάσματος μέρος της συμφωνίας με την Ευρώπη

Φάμελλος: Η αναδιανομή του πλεονάσματος μέρος της συμφωνίας με την Ευρώπη
Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε, ότι η προαναφερόμενη πίεση μέρους των δανειστών φαίνεται να έχει μια υπόγεια συνομιλία με τμήματα της αντιπολίτευσης
Ένας νέος εκβιασμός διατυπώνεται εκ μέρους μερίδας των δανειστών, η οποία αναιρεί ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας, που είναι η αυτόνομη και ανεξάρτητη επιλογή της χώρας μας να διαθέτει τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού, που υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές, στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο.
Όπως είπε μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» ο κ. Φάμελλος «αυτή η επιλογή είναι ξεκάθαρα διατυπωμένη στη συμφωνία» και πρόσθεσε ότι «πριν λήξει το έτος, επιλέξαμε να διαθέσουμε ένα τμήμα του πλεονάσματος στην κοινωνική πολιτική, ώστε να μην δημιουργήσει βάρη στον προϋπολογισμό 2017».
«Εξάλλου και οι δηλώσεις Μοσκοβισί συνηγορούν ξεκάθαρα στο ότι τα συγκεκριμένα μέτρα της Ελληνικής κυβέρνησης, δεν αλλάζουν τους όρους της συμφωνίας» τόνισε.
Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε, ότι η προαναφερόμενη πίεση μέρους των δανειστών φαίνεται να έχει μια υπόγεια συνομιλία με τμήματα της αντιπολίτευσης, η οποία με τη στάση της «αμφισβητεί τη δυνατότητα της χώρας να διαθέτει το πλεόνασμα στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής, κάτι που για την κυβέρνηση αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό της και τη βασική αρχή της διαπραγμάτευσης».
«Το μείζον για εμάς είναι η συμφωνία να λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας», συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος.
«Ό,τι κερδίζει η κοινωνία θα επιστρέφεται σε αυτή και όχι σε τράπεζες, ταμεία, χρέη, ημέτερους ή κουμπάρους.
Αυτή είναι η κεντρική πολιτική μας θέση, η οποία θέτει ένα κομβικό ερώτημα σε όλους: Είμαστε με την κοινωνία και την Ελλάδα ή με τις τράπεζες και τα συμφέροντα των ξένων;» είπε.
Με βάση αυτό το δίλημμα δεν έχει κανένα νόημα η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, διότι μεταξύ άλλων όπως είπε «ούτε η λύση που προτείνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκης, δηλαδή το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και η κατάργηση των εργασιακών σχέσεων, αποτελούν προοπτική για να προσφύγουν οι πολίτες στην κάλπη».
«Η εκλογολογία δεν είναι προς όφελος ούτε της οικονομίας, ούτε της κοινωνίας», κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος και τόνισε την ανάγκη για οικονομική σταθερότητα και ενίσχυση της εργασίας.  
Η χώρα αποδείχθηκε αποτελεσματική και ισχυροποιείται στην Ευρωζώνη, αλλά πρέπει και η Ευρώπη να καταλάβει ότι εάν δεν λαμβάνονται υπόψη οι πολίτες, τότε η Ευρώπη δεν έχει κανένα νόημα.
Στη συνέχεια, ερωτώμενος για το ν/σ Χωρικός Σχεδιασμός και Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας ανέφερε, πως πρόκειται για τροποποίηση του ν. 4269, ο οποίος είχε δεχθεί έντονη κριτική.
Με το παρόν ν/σ «επιστρέφουμε σε μία λογική με βάση την οποία το κράτος χαράσσει την στρατηγική, αλλά υπάρχουν τα περιθώρια ώστε οι Περιφέρειες και οι Δήμοι να σχεδιάζουν το χώρο και να καθορίζουν τις χρήσεις γης και την οργάνωση της κοινωνίας».
«Αποκεντρώνουμε και εκδημοκρατίζουμε τη διαδικασία του σχεδιασμού», σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος «ενισχύοντας την οργάνωσή του προς όφελος της κοινωνίας και αποτρέποντας την μονομερή εκμετάλλευσή του προς όφελος διαφόρων συμφερόντων, πρακτική που κατέληξε εις βάρος τόσο των επενδυτών, όσο και της κοινωνίας. Ταυτόχρονα, ενισχύουμε και την οικονομική δραστηριότητα που είχε σταματήσει με τη γραφειοκρατία και τον κεντρικό –τάχατες- σχεδιασμό των προηγούμενων κυβερνήσεων».  
Ωστόσο, θα πρέπει να υπογραμμιστεί, όπως είπε, ότι εκτός από τις μνημονιακές υποχρεώσεις, το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού είναι ένα θέμα που πληγώνει τη χώρα.
Τα πολεοδομικά σχέδια των Δήμων κάνουν έως και 30 χρόνια να εγκριθούν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ολόκληρες γενιές αυθαιρέτων, λόγω έλλειψης οργανωμένης δόμησης και χωρικού σχεδιασμού.
Για να μην υπάρχουν πλέον καθυστερήσεις «προδιαγράφεται έως και η διαδικασία της προέγκρισης, γεγονός που επιτρέπει σε όλους τους οικονομικούς κλάδους, να γνωρίζουν εκ των προτέρων, εάν στην συγκεκριμένη περιοχή που θέλουν να δραστηριοποιηθούν επενδυτικά, είναι δυνατή η φιλοξενία της δραστηριότητάς τους.
Άρα «το κατατεθέν ν/σ ευνοεί και την αποκεντρωμένη οργάνωση του χώρου και την οικονομική δραστηριότητα, με ξεκάθαρους κανόνες», είπε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης