Αναλύσεις

Bloomberg: Κανείς δεν συμφωνεί με κανέναν για το πότε θα εξισορροπήσει η αγορά πετρελαίου

Bloomberg: Κανείς δεν συμφωνεί με κανέναν για το πότε θα εξισορροπήσει η αγορά πετρελαίου
Ακόμη και στο ερώτημα πόση θα είναι η ζήτηση το 2017 μετά την συμφωνία του ΟΠΕΚ με τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες εκτός Οργανισμού, οι απαντήσεις είναι διαφορετικές, επισημαίνει το πρακτορείο.
Την διαφορετικότητα των απαντήσεων που δίνει ο καθένας εκ των εμπλεκομένων στην αγορά πετρελαίου, για το πότε ακριβώς θα εξισορροπήσει αυτή, επισημαίνει το Bloomberg.
Όπως υπογραμμίζει, μετά την συμφωνία του ΟΠΕΚ με τις 11 ανεξάρτητες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες για μείωση της παραγωγής, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτιμά, ότι η αγορά θα εξισορροπήσει μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2017.
Ο ΟΠΕΚ από την πλευρά του εκτιμά, ότι αυτό θα συμβεί κατά το β΄ εξάμηνο του 2017.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Khalid Al-Falih η εξισορρόπηση της αγοράς θα επιτευχθεί… κάποια στιγμή μέσα στο 2017.
Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) των ΗΠΑ από την πλευρά της εκτιμά, ότι η αγορά πετρελαίου δεν θα εξισορροπήσει εντός του 2017.
Αλλά ακόμη και στο ερώτημα πόση θα είναι η ζήτηση το 2017 μετά την συμφωνία του ΟΠΕΚ με τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες εκτός Οργανισμού, οι απαντήσεις είναι διαφορετικές, επισημαίνει το πρακτορείο.
Ειδικότερα, ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η παγκόσμια κατανάλωση θα φθάσει κατά μέσο όρο τα 95,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, η ΕΙΑ τα 97 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και ο ΙΕΑ τα 97,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Η δυσκολία πρόβλεψης της προσφοράς και της ζήτησης πετρελαίου σε παγκόσμια κλίμακα υπογραμμίζεται και από το γεγονός, ότι οι διεθνείς οργανισμοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε στην ποσότητα πετρελαίου που καταναλώθηκε το 2015, επισημαίνει το Bloomberg.
Ειδικότερα, παρατηρείται ένα χάσμα της τάξης του 1,6 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα μεταξύ των εκτιμήσεων της ΙΕΑ και του ΟΠΕΚ, όση δηλαδή ποσότητα παράγει ημερησίως το μέλος του ΟΠΕΚ, Νιγηρία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης