Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το 2019 θα ολοκληρωθεί η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Ιταλίας και Μαυροβουνίου

Το 2019 θα ολοκληρωθεί η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Ιταλίας και Μαυροβουνίου
Στα 500 MW θα περιορισθεί η δυναμικότητα
Η δυναμικότητα της υποθαλάσσιας σύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Μαυροβουνίου και Ιταλίας θα μειωθεί στο μισό, σε 500 megawatts (MW), λόγω  του χαμηλότερου από το αναμενόμενο ρυθμού κατασκευής έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα Βαλκάνια, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος του Μαυροβουνίου την Πέμπτη 29/3/2018.
Η γραμμή διασύνδεσης, η οποία εκτιμάται σε περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ, σχεδιάστηκε για να επιτρέψει τις εξαγωγές ενέργειας από ΑΠΕ από τα Βαλκάνια στην Ιταλία, καθώς και για να ενισχύσει την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και να προσελκύσει επενδύσεις στον υδροηλεκτρικό τομέα.
"Η απόφαση (για μείωση της ικανότητας) έγινε με την αμοιβαία συναίνεση του Μαυροβουνίου και της Ιταλίας", δήλωσε στο Reuters ο  Srdjan Kusovac, σύμβουλος του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου. Η ολοκλήρωση του έργου, που προβλεπόταν για το 2018, έχει μετατεθεί για το  2019, πρόσθεσε.
Το 2010, η ιταλική εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Terna και ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου CGES του Μαυροβουνίου υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή της γραμμής διασύνδεσης 415 χλμ., της πρώτης τέτοιου είδους σύνδεσης μεταξύ των Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Ιταλίας και Μαυροβουνίου που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2007.
Η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Ιταλίας A2A, το 2009 έγινε μετόχος μειοψηφίας της  EPCG της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας του Μαυροβουνίου.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης