Ενέργεια

Tι είπε ο Μυτιληναίος στους ξένους θεσμικούς για την επένδυση στο Αμύνταιο - Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα αποτελέσματα

Tι είπε ο Μυτιληναίος στους ξένους θεσμικούς για την επένδυση στο Αμύνταιο - Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα αποτελέσματα
Το φυσικό αέριο είναι η γέφυρα για το μέλλον
Μιλώντας χθες κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αναλυτές των διεθνών και εγχωρίων οίκων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, επιχείρησε να αποκωδικοποιήσει τις ενέργειες και τα σχέδια του, κάνοντας παράλληλα και μία ανάλυση για την ελληνική και εγχώρια αγορά.
Η ενέργεια ήταν αυτή που μονοπώλησε τη συζήτηση, καθώς τα επενδυτικά σχέδια της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ σε αυτό το τομέα, θα κρίνουν το μέλλον της αγοράς, αλλά και της ενεργειακής επάρκειας της χώρας.
Με αιχμή του δόρατος τη νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο που έχει ήδη ανακοινωθεί, ο κ. Μυτιληναίος εξήγησε γιατί ουσιαστικά η Ελλάδα έχει ανάγκη μία τέτοια μονάδα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα καθυστερήσουν οι σχετικές αδειοδοτήσεις.
Με δεδομένες τις υψηλές τιμές που ακολουθούν το λιγνίτη, αλλά και την ευρωπαϊκή τάση για απανθρακοποίηση, το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει γέφυρα για το μέλλον, όπου θα κυριαρχούν οι ΑΠΕ και η αποθήκευση ενέργειας.

Το Αμύνταιο
 
Σχετικά με την πρόταση για Αμύνταιο, ο κ. Μυτιληναίος μίλησε για πρώτη φορά καθαρά.
Τη χαρακτήρισε ως τη μόνη που έχει ουσιαστικό νόημα και μπορεί να σώσει το εργοστάσιο, καθώς οι αποδέκτες της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προβλέπει η πρόταση, είναι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Αυτό καλύπτει το μεινέκτημα που έχει η ελληνική παραγωγή ως προς το κόστος ρεύματος αλλά και διασφαλίζει το θέμα των εκπομπών διοξειδίου.
Οι άλλες προτάσεις που υποβλήθηκαν εκ των υστέρων, προτείνουν κάτι άλλο, δηλαδή να πωλείται η ενέργεια στην αγορά.
Αυτό δεν είναι εφικτό γιατί υπάρχουν οι ρύποι, ενώ επηρεάζεται αρνητικά και η διαδικασία της αποεπένδυσης του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ.

 Η λιανική

Για τις εξελίξεις στη λιανική αγορά ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στη στασιμότητα που δείχνει η διαδικασία απελευθέρωσης καθώς το μερίδιο των ιδιωτικών παρόχων έχει κολλήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο 15%.
Όσον αφορά την πορεία της εταιρείας στη λιανική ρεύματος, τόνισε πως πρόθεσή του δεν είναι να κάνει «κινήσεις πυροτεχνήματα», αλλά να εδραιωθεί μακροπρόθεσμα.

Το EPC

Στη συνέχεια έδωσε έμφαση στον κατασκευαστικό κλάδο, και επανέλαβε ότι εξετάζονται έργα στην Βόρεια και Δυτική Αφρική, ενώ πρόσθεσε η εταιρεία θα διεκδικήσει και έργα στην Ελλάδα.  
Τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ήταν έως πολύ αναμενόμενα για τους μυημένους.
Όποιος είχε πιστέψει τον Ευάγγελο Μυτιληναίο ένα χρόνο πριν, ότι τα αποτελέσματα της εταιρείας με τη νέα ενοποιημένη δομή, θα ήταν άκρως εντυπωσιακά θα είχε δικαιωθεί.
Κλείνοντας, ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε τη πεποίθηση ότι η καλή αυτή η πορεία θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά και ανανέωσε το ραντεβού του για την Γενική Συνέλευση της εταιρείας τον Ιούνιο.

Ισχυρά κρίνουν τα αποτελέσματα του 2017 για τον Μυτιληναίο, οι αναλυτές της Axia, με τη Beta να τονίζει ότι ήταν ελαφρώς ανώτερα των εκτιμήσεων.
Συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών ήταν αυξημένος κατά 22,5%, λόγω της εξαιρετικής επίδοσης του Τομέα Μεταλλουργίας, της υψηλής επίδοσης του Τομέα της Ηλεκτρισμού & Φυσικού Αερίου, αλλά και της συνεισφοράς του Τομέα Ολοκληρωμένων Έργων & Υποδομών.
Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 306,0 εκατ. ευρώ έναντι 222,4 εκατ. ευρώ το 2016, αύξηση 37,6% που αποδίδεται πρώτιστα στην ιστορικά υψηλή επίδοση του Τομέα Μεταλλουργίας.
Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ενισχύθηκαν 352,4% και διαμορφώθηκαν σε 154,6 εκατ. ευρώ έναντι 34,2 εκατ. ευρώ το 2016.
Η σημαντική αύξηση των καθαρών κερδών ανά μετοχή (+270,2%) και το προτεινόμενο μέρισμα αντανακλά σε σημαντικό βαθμό τα οφέλη από τον εταιρικό μετασχηματισμό που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο και σηματοδότησε τη δημιουργία μιας νέας ενιαίας εταιρικής οντότητας, που επωφελείται από σημαντικές επιχειρηματικές συνέργειες και ενισχυμένη χρηματοοικονομική ευελιξία.

Ο τομέας της ενέργειας
Σύμφωνα με την Axia, κατά τη διάρκεια του telencoference το management αναφερόμενο στην επένδυση της Αλουμίνας σημείωσε ότι η τελική απόφαση θα υπάρξει στο τέλος του 2018
Προυπόθεση θα είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της νέας μονάδας συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου του Αγ. Νικολάου, ενώ παράγοντας εξάρτησης είναι και η άνοδος των τιμών του CO2.

Η μερισματική πολιτική που έχει χαραχτεί για το 2018 δεν θα διαταραχθεί για κανένα λόγο.
Οι αναλυτές στάθηκαν στην άνοδο κερδοφορίας του ενεργειακού τμήματος με την αύξηση του EBITDA κατά 14,3% παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν εισπράξεις από ΑΔΙ κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Η υψηλή χρήση της διαθεσιμότητας των μονάδων, η άνοδος των τιμών του CO2 και η αύξηση της χρήσης των ΑΠΕ δημιουργούν τις προυποθέσεις ώστε η κερδοφορία του ενεργειακού τμήματος να συνεχίσει να βαίνει ανοδικά για το 2018 ακόμα και αν δεν υπάρξουν για μια ακόμη χρονιά εισπράξεις από ΑΔΙ.
Παράλληλα, ο τομέας EPC αναμένεται να παρουσιάσει ακόμη καλύτερη εικόνα στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, καθώς τα project που υπογράφηκαν το 2017 ξεκινούν.
Ο τομέας του αλουμινίου που συμμετείχε με 47% στο EBITDA του 2017, θα απολαύει το 2018 hedging σε υψηλότερες τιμές πώλησης σε σχέση με το 2017.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών, το 2018 το EBITDA του Ομίλου θα κινηθεί μεταξύ 330 και 340 εκατ. ευρώ και το καθαρό αποτέλεσμα στα 180 εκατ.
Με τα δεδομένα αυτά, η μετοχή διαπραγματεύεται με P/E 7,1 και EV/EBITDA 5,5 σε σχέση με τις διεθνείς ομοειδείς εταιρείες που είναι στο 13,2 και 7,5 αντίστοιχα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης