Αναλύσεις

Τσίπρας: Οι τρεις άξονες της αναπτυξιακής στρατηγικής - Ολομέτωπη μάχη κατά της διαφθοράς

Τσίπρας: Οι τρεις άξονες της αναπτυξιακής στρατηγικής - Ολομέτωπη μάχη κατά της διαφθοράς
Η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική βασίζεται σε τρεις πυλώνες σύμφωνα με τον πρωθυπουργό:Τη δημοσιονομική και η μακροοικονομική σταθερότητα, την στήριξη της εργασίας, και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και ότι η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις διεργασίες για την ελάφρυνση του χρέους, θα ανοίξουν τον δρόμο για μια οριστική και καθαρή έξοδο από την περιπέτεια των Μνημονίων ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο 110 Συνέδριο Περιφερειακής Ανασυγκρότησης Κ. Μακεδονίας.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός «αυτό ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, και σκληρής διαπραγμάτευσης.
Είχαμε να διαχειριστούμε μια οικονομία που είχε δεχτεί σκληρό και μακροχρόνιο υφεσιακό πλήγμα, το 25% του ΑΕΠ της χώρας κατεστραμμένο από τα δύο πρώτα προγράμματα, μια κοινωνία κατάκοπη από τα τεράστια βάρη και τις επιπτώσεις της λιτότητας.
Διανύσαμε, λοιπόν, αυτόν τον δρόμο, φροντίζοντας να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τους πιο αδύνατους και τους πιο ευάλωτους με μέτρα αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο βασικό εργαλείο για την επόμενη ημέρα την  Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική.  
Η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική βασίζεται σε τρεις πυλώνες.
Ο πρώτος είναι η δημοσιονομική και η μακροοικονομική σταθερότητα. Έτσι ώστε η χώρα να διασφαλίσει την αυτόνομη πορεία της.
Ο δεύτερος πυλώνας είναι η στήριξη της εργασίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας και η αναβάθμιση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους.
Γιατί η ανάπτυξη έχει νόημα, μόνο όταν τα οφέλη της αναδιανέμονται σε ολόκληρη την κοινωνία και συμβάλλουν στην μείωση των ανισοτήτων.
Τέλος, ο τρίτος πυλώνας είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Επίθεση στην αντιπολίτευση

Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας «σχεδιάζουμε, την επόμενη ημέρα, σχεδιάζουμε την επάνοδο της χώρας και της κοινωνίας στην κανονικότητα και την ανάπτυξη, μακριά, όμως τώρα πια, από τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος.
Αυτές τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις που όλοι εδώ γνωρίζουμε πολύ καλά και οι οποίες, οφείλω να πω, έχουν συγκεκριμένο ιδιοκτήτη.
Είναι το παλιό καθεστώς των πελατειακών σχέσεων  και της διαπλοκής, που υπονόμευσε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την οδήγησε τελικά στην χρεωκοπία.
Αυτό το παρελθόν, οφείλουμε να το αφήσουμε οριστικά πίσω μας.
Οφείλω λοιπόν να πω εδώ ότι μου κάνει εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επέλεξε να επιτεθεί στις διαδικασίες αποκομματικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης.
Δηλαδή την επιλογή Γραμματέων των Υπουργείων με διαφανείς διαδικασίες και ανοιχτή δημόσια προκήρυξη.   
Πρόκειται για μια μεγάλη τομή, μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην οποία προχωράμε σε απόλυτη συμφωνία με τους θεσμούς που επαινούν την ελληνική κυβέρνηση γιατί είναι η πρώτη στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους που πήρε τη πρωτοβουλία να συγκρουστεί με τη νοοτροπία του κράτους – λάφυρο του κόμματος που κυβερνά.  
Και έφτασε μάλιστα μέχρι του σημείου να μιλήσει όχι μόνο για την επιλογή του να ξηλώσει τους νόμους και τις διαδικασίες αποκοματικοποίησης του κράτους που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τρίτου προγράμματος,
αλλά εμμέσως να μιλά και για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, που έχουν επιλεγεί αξιοκρατικά και με διαφάνεια από τον ΑΣΕΠ και με απόλυτη τήρηση του κανόνα προσλήψεων – αποχωρήσεων.
Θεωρώ ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να εξηγήσει πιο καθαρά τις θέσεις του για απολύσεις στο δημόσιο.
Όπως και τις θέσεις του για την στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση.
Που αν ποτέ εφαρμόζονταν, θα έθεταν σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των πολιτών και θα οδηγούσαν εκατοντάδες ασφαλισμένους σε συντάξεις πείνας και εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

Μάχη κατά της διαπλοκής

Παράλληλά ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση και κατά της διαπλοκής τονίζοντας ότι ¨η διαφθορά ήταν μια από τις αιτίες που οδηγηθήκαμε ως εδώ και αποτελεί βασική μας προτεραιότητα και δέσμευση απέναντι στους πολίτες, όχι μόνο να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια αλλά να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να έρθει κάθαρση και η δικαιοσύνη.
Είναι δέσμευση και ταυτόχρονα λαϊκή εντολή, λαϊκή επιταγή.
Γι αυτό, θέλω να ξεκαθαρίσω, ότι δε πρόκειται να κάνουμε πίσω σε καμία περίπτωση και για κανέναν, όσες πιέσεις και όσες απειλές και αν δεχθούμε.
Όλες οι υποθέσεις θα διερευνηθούν από την δικαιοσύνη.
Και η δικαιοσύνη απερίσπαστη θα πάρει τις αποφάσεις που προβλέπει ο νόμος, για όλους ανεξαιρέτως όσο ψηλά και αν βρίσκονται".


www.worlenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης