Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Μήνυμα Trump για την 25η Μαρτίου: Η Ελλάδα αξιόπιστος σύμμαχος και μέλος του ΝΑΤΟ - Ισχυροί οι δεσμοί μας

Μήνυμα Trump για την 25η Μαρτίου: Η Ελλάδα αξιόπιστος σύμμαχος και μέλος του ΝΑΤΟ - Ισχυροί οι δεσμοί μας
Η επίσκεψή Τσίπρα υπογράμμισε τη σημασία της διμερούς μας σχέσης και της συνεχιζόμενης στρατηγικής μας συνεργασίας σε θέματα όπως η επιβολή του δικαίου, η αντιτρομοκρατική μάχη, τα θέματα άμυνας, ενέργειας και εμπορίου.
Όπως σημειώνει ο Αμερικανός πρόεδρος οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έχουν σταθερούς και διαρκείς δεσμούς με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό, τις κοινές αξίες και τη συνεχή δέσμευση για ελευθερία και κυριαρχία
Σαφέστατο μήνυμα στήριξης της Ελλάδας εν μέσω  τουρκικών προκλήσεων απέστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump σε διακήρυξή του με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου.  
Μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος τονίζει, πως οι ΗΠΑ «σε αυτή την 197η επέτειο της Ελληνικής Ημέρας Ανεξαρτησίας, τιμούμε την Ελλάδα ως ισχυρό, πιστό σύμμαχο και αξιόλογο εταίρο στην προώθηση της ειρήνης, της ελευθερίας και της ευημερίας σε όλο τον κόσμο».
Όπως σημειώνει ο Αμερικανός πρόεδρος οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έχουν σταθερούς και διαρκείς δεσμούς με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό, τις κοινές αξίες και τη συνεχή δέσμευση για ελευθερία και κυριαρχία.
Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια Αμερικανοί ζητούν ελληνική καταγωγή.
Η ελληνοαμερικανική κοινότητα έχει τεράστια θετική συμβολή  στο Έθνος μας και έχει διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της ισχυρής μας σχέσης με την Ελλάδα.

Το πλήρες κείμενο της διακήρυξης του Αμερικανού προέδρου:

«Σε αυτή την γιορτή της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, σκεφτόμαστε τους κοινούς δεσμούς ιστορίας και κληρονομιάς που συνδέουν τις ΗΠΑ και την Ελλάδα.
Τα έθνη μας μοιράζονται πολιτιστικά, οικονομικά και αμυντικά συμφέροντα, αλλά η βάση της διαρκούς φιλίας μας είναι η αδιάκοπη δέσμευση μας στην ελευθερία και την κοινή μας αγάπη για τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Ως λίκνο του δυτικού πολιτισμού και γενέτειρα της δημοκρατίας, η Ελλάδα έχει μια πλούσια και ένδοξη κληρονομιά, λαμπρή στις σημαντικές της συνεισφορές στη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και την επιστήμη.
Οι αρχαίοι Έλληνες προωθούσαν το ατελείωτο ιδεώδες της ανθρώπινης ελευθερίας, το οποίο ενέπνευσε τους Ιδρυτές του Έθνους μας καθώς σύνταξαν το Σύνταγμα και ίδρυσαν τη Δημοκρατία μας.
Η κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας συνεχίζεται σήμερα, καθώς η ελευθερία συνεχίζει να χρησιμεύει ως φάρος ελπίδας σε όλους όσους επιθυμούν μια καλύτερη ζωή.
Ήταν τιμή να καλωσορίσω τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο πέρυσι (2017).
Η επίσκεψή του υπογράμμισε τη σημασία της διμερούς μας σχέσης και της συνεχιζόμενης στρατηγικής μας συνεργασίας σε θέματα όπως η επιβολή του δικαίου, η αντιτρομοκρατική μάχη, τα θέματα άμυνας, ενέργειας και εμπορίου.
Η Ελλάδα συνεχίζει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες και χρησιμεύει ως βάση για τις ναυτικές δυνάμεις μας στον κόλπο της Σούδας.
Η ελληνοαμερικανική μας συνεργασία είναι ισχυρή και είμαστε ευγνώμονες που έχουμε έναν τέτοιο τρομερό σύμμαχο και φίλο στην Ελλάδα.
Τα έθνη μας συνεχίζουν να διευρύνουν τους οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς μας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για επενδύσεις και εμπόριο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Φέτος, οι ΗΠΑ είναι περήφανοι που χρησιμεύουν ως τιμημένη χώρα στη Διεθνή Έκθεση 2018 της Θεσσαλονίκης.
Αυτή η ιστορική επιχειρηματική και εμπορική έκθεση θα παρουσιάσει την αμερικανική τεχνολογία, την επιχείρηση και την καινοτομία και θα ενισχύσει περαιτέρω την εταιρική σχέση και τη συνεργασία μεταξύ των μεγάλων εθνών μας.
Το 2018, γιορτάζουμε επίσης τα 70 χρόνια του Fulbright, ενός προγράμματος εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.
Το Fulbright Greece, το παλαιότερο πρόγραμμα Fulbright στην Ευρώπη, είναι το εμβληματικό διεθνές πρόγραμμα ανταλλαγών που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση μας.
Από το 1948, το πρόγραμμα έχει χορηγήσει υποτροφίες σε περισσότερους από 5.500 Έλληνες και Αμερικανούς πολίτες για σπουδές, διδασκαλία ή  έρευνα, εμπλουτίζοντας και τις δύο χώρες μας.
Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έχουν σταθερό δεσμό με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό, τις κοινές αξίες και τη συνεχή δέσμευση για ελευθερία και κυριαρχία.
Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια Αμερικανοί ζητούν ελληνική καταγωγή.
Η ελληνοαμερικανική κοινότητα έχει αμέτρητη θετική συμβολή στο Έθνος μας και έχει διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της ισχυρής μας σχέσης με την Ελλάδα.
Σε αυτή την 197η επέτειο της Ελληνικής Ημέρας Ανεξαρτησίας, τιμούμε την Ελλάδα ως ισχυρό, πιστό σύμμαχο και αξιόλογο εταίρο στην προώθηση της ειρήνης, της ελευθερίας και της ευημερίας σε όλο τον κόσμο.
Τώρα λοιπόν, εγώ ο Donald Trump Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με την εξουσία που μου έχει ανατεθεί από το Σύνταγμα και τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακηρύσσω την 25η Μαρτίου 2018 ως Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας: Εθνική Ημέρα του Εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας.
Καλώ τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών να τιμήσει αυτή την ημέρα με τις κατάλληλες τελετές και δραστηριότητες».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα γραφόμενα της διακήρυξης του Trump πέραν του καθιερωμένου εθιμοτυπικού χαρακτήρα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς συμπίπτουν χρονικά με την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και αποτελούν σημαντική στήριξη για την ελληνική πλευρά.
Οι αναφορές Trump περί πιστού συμμάχου στο ΝΑΤΟ, η εκπλήρωση των αμυντικών υποχρεώσεων της χώρας αλλά και η βαρύτητα των ΗΠΑ στη βάση της Σούδας αλλά και πιθανώς νέες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα δύνανται να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στις οποιεσδήποτε επιθετικές βλέψεις της Άγκυρας.
Πηγή: Bankingnews.gr
worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης