Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Ο ESM σε ρόλο «εγγυητή» σε μελλοντικές εκδόσεις ομολόγων του ΟΔΔΗΧ

Ο ESM σε ρόλο «εγγυητή» σε μελλοντικές εκδόσεις ομολόγων του ΟΔΔΗΧ
Aναζητείται μια φόρμουλα ώστε η Ελλάδα και ο ΟΔΔΗΧ ο Οργανισμός Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους να μπορούν στο μέλλον να εκδίδουν ομόλογα χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος των ακραίων διακυμάνσεων στις τιμές
Στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου στήριξης της Ελλάδος στην μεταμνημονιακή εποχή όπου θα πραγματοποιηθεί με ένα μοντέλο καθαρής εξόδου – clean exit - αλλά αυξημένης εποπτείας… φαίνεται ότι συμπεριλαμβάνεται και η πρόταση ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης να διαδραματίσει τον ρόλο του εγγυητή στις δημοπρασίες ελληνικών ομολόγων.
Με βάση ορισμένες πηγές αυτό το σχέδιο δεν θα αφορά τις σχεδιαζόμενες δημοπρασίες εντός του 2018 αλλά σε μελλοντική βάση και με αφετηρία από το 2019.
Η πρόσφατη εμπειρία έδειξε ότι τα ελληνικά ομόλογα εμφανίζουν ακραίες διακυμάνσεις παρ΄ ότι βρίσκονται υπό την εποπτεία του 3ου μνημονίου.
Οι ακραίες μεταβολές σε τιμές και αποδόσεις αποτελούν καίριο πρόβλημα συν τοις άλλοις και γιατί στο μέλλον όλοι γνωρίζουν και αναγνωρίζουν ότι η τάση στα επιτόκια διεθνώς θα είναι ανοδική.
Η FED θα αυξήσει τα επιτόκια το 2018 έως 4 φορές και από το 2019 θα αυξήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ.
Σε μια περίοδο όπου τα επιτόκια διεθνώς θα αυξάνονται εύλογα θα προκαλέσουν καθοδικές πιέσεις στις τιμές των ομολόγων με άνοδο αποδόσεων.
Η παγκόσμια καμπύλη αποδόσεων στα ομόλογα θα είναι ανοδική τα επόμενα χρόνια και λόγω της σταδιακής κατάργησης της ποσοτικής χαλάρωσης.
Στο πλαίσιο αυτό αναζητείται μια φόρμουλα ώστε η Ελλάδα και ο ΟΔΔΗΧ ο Οργανισμός Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους να μπορούν στο μέλλον να εκδίδουν ομόλογα χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος των ακραίων διακυμάνσεων.
Μια πρόταση που έχει εξεταστεί είναι ο ESM με τον νέο αναβαθμισμένο ρόλο που θα έχει να μπορεί να λειτουργεί ως εγγυητής υπό την έννοια μια συνεργασία ΟΔΔΗΧ με ESM θα διαμορφώσει ένα πλαίσιο ασφαλείας για τους διεθνείς επενδυτές.
Ο ESM δεν θα συμμετέχει πρωτογενώς στις δημοπρασίες καθώς στα ελληνικά ομόλογα το ζητούμενο δεν είναι η κάλυψη αλλά το επιτόκιο.
Έτσι λοιπόν ο ESM διαδραματίζοντας ένα ρόλο εγγυητή…θα επιτρέπει στον ΟΔΔΗΧ να δημοπρατεί ομόλογα και λόγω της παρουσίας του ESM η τιμολόγηση των ελληνικών ομολόγων θα είναι πιο ρεαλιστική.

Το ελληνικό δημόσιο για το 2018 και στο πλαίσιο του clean exit δημιουργεί capital buffer που αρχικώς είχε σχεδιαστεί για 19-20 δισεκ. για να υποχωρήσει στα 15-17 δισεκ.
Με βάση τον αναθεωρημένο σχεδιασμό τα 15-17 δισεκ. θα προέλθουν

+4,5 δισεκ. από τα υφιστάμενα κεφάλαια που έχουν συγκεντρωθεί από την δημοπρασία του 7ετούς και υπόλοιπο προηγούμενης δόσης.

+6 με 8 δισεκ. ευρώ από την δόση της 4ης αξιολόγησης

+3 δισεκ. από τα ταμειακά διαθέσιμα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν και στην repo αγορά

+Τα σχέδια του ΟΔΔΗΧ να εκδώσουν ετήσιο έντοκο γραμμάτιο περίπου 2 δισεκ. εντάσσεται στην λογική να ενισχυθεί το capital buffer όχι με μακροπρόθεσμα ομόλογα αλλά βραχυπρόθεσμους τίτλους που θα φέρουν χαμηλό επιτόκιο περίπου 1,3% έναντι π.χ. 4,15% που είναι το τρέχον επιτόκιο στο 10ετές.
Με βάση και την δημοπρασία του ετήσιου εντόκου το οποίο κάθε έτος θα πρέπει να γίνεται rollover το ελληνικό δημόσιο συγκεντρώνει περίπου 17 δισεκ. ευρώ.
Τα 17 δισεκ. ευρώ αποτελούν ένα ισχυρό capital buffer εκ των οποίων τα 6 δισεκ. θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τις ελληνικές τράπεζες.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης