Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Economist Intelligence Unit: Η μεγαλύτερη απειλή διεθνώς είναι ένα σοκ στις διεθνείς μετοχές

Economist Intelligence Unit: Η μεγαλύτερη απειλή διεθνώς είναι ένα σοκ στις διεθνείς μετοχές
Ο Economist Intelligence Unit "βαθμολογεί" τον μεγαλύτερο παγκόσμιο κίνδυνο και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτός ο κίνδυνος είναι η "παρατεταμένη πτώση στις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές".
Η πτώση των χρηματιστηριακών αγορών είναι η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια σταθερότητα αναφέρει σε ανάλυση 25 σελίδων ο Economist Intelligence Unit.
Ξεχάστε τον πόλεμο με τη Ρωσία, την Κίνα ή πυρηνικές απειλές από τη Βόρεια Κορέα.
Αγνοήστε το χάος της Μέσης Ανατολής και μην ανησυχείτε για παγκόσμιες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε κρίσιμες υποδομές.
Ο Economist Intelligence Unit "βαθμολογεί" τον μεγαλύτερο παγκόσμιο κίνδυνο και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτός ο κίνδυνος είναι η "παρατεταμένη πτώση στις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές".
Ισοβαθμεί ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ...ενώ στα σενάρια όχι σε υψηλό ποσοστό περιλαμβάνεται και ο κίνδυνος αποχώρησης χώρας ή χωρών από την ευρωζώνη.
Ο Economist Intelligence Unit επισημαίνει ότι, αναμφισβήτητα, δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερη αποσύνδεση μεταξύ της φαινομενικής δύναμης της παγκόσμιας οικονομίας από το μέγεθος των γεωπολιτικών, χρηματοοικονομικών και άλλων κινδύνων που αντιμετωπίζουν τράπεζες και funds.
Παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης, η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει το υψηλότερο επίπεδο κινδύνου εδώ και χρόνια.
Πράγματι, αυτή η ευνοϊκή οικονομική εικόνα φαίνεται να προέρχεται από έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο από αυτόν που επικρατεί στις επικεφαλίδες καθοδηγούμενης πολιτικής ρητορείας, των μεγάλων εδαφικών διαφορών, της τρομοκρατίας, της αύξησης του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και ακόμη και της απειλής του πυρηνικού πολέμου.
Η παγκόσμια οικονομία έχει δει πριν από καιρό περιόδους υψηλού κινδύνου, με απειλές που προέρχονται από περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, καθώς και από κρατικούς και μη κρατικούς φορείς.
Το μοναδικό αυτή της περιόδου είναι ότι σε αντίθεση με άλλες χρονικές φάσεις τις τελευταίες δεκαετίες, οι κίνδυνοι παραμένουν σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν τον ρόλο τους ως ηγέτιδα δύναμη στον κόσμο και παραιτούνται εν μέρει από τις ευθύνες του.
Αυτές οι κινήσεις έχουν σηματοδοτήσει το τέλος της παγκόσμιας τάξης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και την αρχή μιας νέας τάξης. Παρόλο που η νέα τάξη θα προκύψει κατά την επόμενη δεκαετία, θα υπάρξει μια περίοδος αβεβαιότητας, καθώς πολλές παγκόσμιες και περιφερειακές δυνάμεις αγωνίζονται για εξουσία και επιρροή. Για οργανισμούς που προσπαθούν να διαπραγματευτούν αυτές τις ανησυχίες προκειμένου να επωφεληθούν από τις πολυάριθμες και αυξανόμενες οικονομικές ευκαιρίες.
Ο Economist Intelligence Unit βλέπει έναν πλήθος κινδύνων, με τις ρίζες τους στις ΗΠΑ, την Κίνα και την ΕΕ.
Ωστόσο, αυτοί οι κίνδυνοι δεν περιορίζονται στις ίδιες τις γεωγραφικές περιοχές και θα μπορούσαν να μετατραπούν σε απειλές που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν μεγάλες οικονομίες και αγορές.
 Επιπλέον, υπάρχουν κίνδυνοι που προέρχονται είτε από μικρότερα περιφερειακά ενεργά σημεία είτε από παγκόσμιες πηγές.
 Η ένταση κινδύνου μετράται σε κλίμακα 25 σημείων και είναι προϊόν της πιθανότητας να λάβει χώρα ο κίνδυνος και των πιθανών επιπτώσεων που θα είχε στην παγκόσμια οικονομία.
Ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος που σχεδιάζεται από τις ΗΠΑ κατατάσσεται στην πρώτη θέση μαζί με μια παρατεταμένη πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς ως τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο κόσμος αυτήν τη στιγμή.
Η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μια νέα φάση, όπου ολοένα και περισσότερες κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να διακόπτουν ή να αντιστρέφουν τις χαλαρές νομισματικές πολιτικές τους ανταποκρινόμενοι σε έντονους ρυθμούς ανάπτυξης, προκαλώντας σημαντική αβεβαιότητα.
Οποιαδήποτε αύξηση του προστατευτισμού θα είχε σίγουρα επιπτώσεις πέρα από τη Βόρεια Αμερική και την Κίνα.
Οι τιμές και η διαθεσιμότητα των αμερικανικών και κινεζικών προϊόντων στις αλυσίδες εφοδιασμού των εταιρειών από άλλα έθνη θα επηρεαστούν σοβαρά.
Κατά συνέπεια, η παγκόσμια ανάπτυξη θα μειωθεί σημαντικά καθώς οι επενδύσεις και οι καταναλωτικές δαπάνες μειώνονται.





Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης