Οι νέες συμμαχίες των ΕΛΠΕ
UPD - Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία χαρακτηρίζει ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας κ. Σταθάκης την συμμετοχή τριών διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών αλλά και των ΕΛΠΕ στο διαγωνισμό για τις έρευνες υδρογονανθράκων στα οικόπεδα νότια και δυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο.
Οι προσφορές για τα δύο οικόπεδα στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης υποβλήθηκαν από την κοινοπραξία Exxon- Total – ΕΛΠΕ η οποία είχε κινητοποιήσει και τον διαγωνισμό ενώ για το οικόπεδο του Ιονίου προσφορά υπέβαλαν η ισπανική Repsol σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ ενώ δεν συμμετείχε η Energean που κινητοποίησε το διαγωνισμό καθώς όπως φαίνεται έχει επικεντρώσει τις επενδυτικές της δραστηριότητες στα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ.
Στην ανακοίνωση του το υπουργείο Ενέργειας ανεφέρει ότι " απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν, σήμερα, οι διεθνείς διαγωνισμοί για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά Κρήτης, καθώς και Ιόνιο. Στην πρώτη περίπτωση προσφορά υπέβαλε κοινοπραξία των Total-ExxonMobil-ΕΛΠΕ και στη δεύτερη κοινοπραξία των Repsol-ΕΛΠΕ.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε: «Tο ενδιαφέρον σημαντικών ομίλων για έρευνες υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το ρόλο της χώρας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».
Το επόμενο διάστημα θα γίνει αξιολόγηση των προσφορών από την Ελληνική Διαχωριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, στη βάση της οποίας θα προχωρήσει η ανάδειξη του Επιλεγέντος Αιτούντος από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Τα ΕΛΠΕ
Στο πλαίσιο σχετικής προκήρυξης του ΥΠΕΝ (ΦΕΚ 2848 / 11.08.207), διεθνούς διαγωνισμού για την υποβολή προσφορών για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά Κρήτης, το επιχειρηματικό σχήμα Total (40%, operator), ExxonMobil (40%) και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (20%) υπέβαλε σήμερα 5/3/2018 προσφορές στην ΕΔΕΥ για αυτές τις δύο περιοχές αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των ΕΛΠΕ
Στο πλαίσιο σχετικής προκήρυξης του ΥΠΕΝ (ΦΕΚ 2849 / 11.08.207), διεθνούς διαγωνισμού για την υποβολή προσφορών για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσια περιοχή στη Δ. Ελλάδα (Ιόνιο), το επιχειρηματικό σχήμα Repsol (50%, operator) και ΕΛΠΕ (50%), υπέβαλε σήμερα προσφορά στην ΕΔΕΥ για αυτή την περιοχή.
Η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια του δηλωμένου ενδιαφέροντος του Ομίλου για την συστηματική ανάπτυξη του τομέα Έρευνας & Παραγωγής Υδρογονανθράκων της χώρας μας. Όπως είναι γνωστό, ήδη τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ έχουν εξασφαλίσει δικαιώματα σε μια σειρά από περιοχές στη Δ. Ελλάδα: Πατραϊκός (ΕΛΠΕ 50% ως operator και Edison 50%), block 2 (Total 50% operator, ΕΛΠΕ 25% και Edison 25%), Άρτα – Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησος, ενώ είναι σε στάδιο διαπραγμάτευσης των Συμβάσεων Μίσθωσης με το ΥΠΕΝ των Περιοχών 1 και 10.
Σε δήλωσή του ο CEO της ΕΛΠΕ κ. Γ. Στεργιούλης, επεσήμανε: «Υλοποιούμε απαρέγκλιτα την απόφαση που έχουμε λάβει στο πλαίσιο της Αναπτυξιακής Στρατηγικής του Ομίλου ΕΛΠΕ και δηλώνουμε εμφατικά το παρών στην εθνική προσπάθεια για την ανεύρεση και αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων.
Βασιζόμαστε στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα που αφορούν, στην συσσωρευμένη εμπειρία που στελεχειακού μας δυναμικού, στην άριστη επιστημονική του κατάρτιση, στην τεχνογνωσία, αλλά και στην ολοκληρωμένη γνώση του ελληνικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Σε συνέχεια των επιτυχημένων συμμετοχών μας σε διεθνείς διαγωνισμούς στη Δ. Ελλάδα και τις πρόσφατες ενθαρρυντικές έρευνες στον Πατραϊκό, σήμερα υποβάλλαμε τρεις (3) νέες προσφορές στο πλαίσιο της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας του Υπουργείου για τις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτιοδυτικά της Κρήτης, που καταδεικνύουν -για άλλη μια φορά- το διεθνές κύρος του Ομίλου ΕΛΠΕ.
Συμπράττουμε με κορυφαίες διεθνείς εταιρείες του κλάδου, οι οποίες διαθέτουν τους ανθρώπους, τις ιδέες, τα προηγμένα τεχνολογικά μέσα και την χρηματοοικονομική δυνατότητα για να ανταποκριθούν, μαζί με εμάς, σε αυτό το πρωτόγνωρο εγχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα.
Βούλησή μας είναι να αξιοποιήσουμε τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και τις πλέον προηγμένες τεχνολογικές μεθόδους για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων, μια εξέλιξη που θα αλλάξει τα δεδομένα και τις προοπτικές για τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, θα στηρίξει ουσιαστικά την εθνική οικονομία και θα ενισχύσει τις τοπικές κοινωνίες.
Ο Όμιλος, ισχυρότερος από ποτέ, δηλώνει την προσήλωσή του στη διασφάλιση της Φυσικής Κληρονομιάς του τόπου με την εφαρμογή των πιο αυστηρών κανονισμών διεθνώς για την προστασία του Περιβάλλοντος, κάτι που αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση για τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.»
Νωρίτερα το worldenergynews.gr κατέγραφε:
ΕΛΠΕ: Με Repsol στο Ιόνιο, Εxxon και TOTAL στην Κρήτη
Από κοινού με την ισπανική Repsol σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες θα υποβάλλουν προσφορά για το Οικόπεδο του Ιονίου τα ΕΛΠΕ, τα οποία για την περιοχή νοτίως της Κρήτης κατεβαίνουν στον διαγωνισμό σε συνεργασία με την EXXON και την Total.
Σχετική απόφαση έχει πάρει και το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ και προχώρησε στην προετοιμασία του σχετικού φακέλου.
Ισχυρό αναμένεται το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί από διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες στο διαγωνισμό για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας υδρογονανθράκων για τις περιοχές του Ιουνίου και της Κρήτης, ο οποίος λήγει σήμερα στις 5 το απόγευμα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννη Μπασιά, περισσότερες από έξι πετρελαϊκές εταιρίες έχουν αγοράσει τα πακέτα δεδομένων των σεισμικών ερευνών για τις δυο περιοχές, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για συμμετοχή στο διαγωνισμό.
Βεβαίως η αγορά των δεδομένων δεν σημαίνει αυτομάτως και υποβολή προσφοράς, ωστόσο η κινητικότητα που υπήρξε, έχει δημιουργήσει αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν αρκετές προσφορές και έντονος ανταγωνισμός.
Όπως είναι γνωστό η διενέργεια του διαγωνισμού προκλήθηκε μετά από την εκδήλωση ενδιαφέροντος για μεν την περιοχή δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης από την κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων με την ΕxxonMobil και την Total, και για το Ιόνιο από την Energean Oil & Gas η οποία συνεργάζεται με την ισπανική Repsol για τα χερσαία οικόπεδα των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Repsol είναι operator σε αυτές τις περιοχές.
Η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 2 Δεκεμβρίου 2017 και τότε άρχισε να μετράει η προθεσμία των 90 ημερών που λήγει σήμερα.
Ο διαγωνισμός αφορά συνολική έκταση 6671,13 τ. χλμ. στο Ιόνιο και 40.000 περίπου τ. χλμ. στην Κρήτη (20.058,4 είναι το μπλοκ Δυτικά της Κρήτης και 19.868,37 τ. χλμ. το μπλοκ νοτιοδυτικά), επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Οι ενδιαφερόμενοι όμιλοι
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των εταιριών που αγόρασαν τα σεισμικά δεδομένα και κατά συνέπεια ενδέχεται να υποβάλουν προσφορά, πέραν των ΕΛΠΕ, της Total και της Exxon Mobil, είναι η ιταλική Eni που ως γνωστόν επιδιώκει να πραγματοποιήσει τη γεώτρηση στο επίμαχο «οικόπεδο» της κυπριακής ΑΟΖ προκαλώντας τουρκικές αντιδράσεις.
Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι για το οικόπεδο του Ιονίου θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την ισπανική Repsol που όπως προαναφέρθηκε συνεργάζεται με την Energean, ενώ μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης αποκάλυψε ότι τα ΕΛΠΕ θα πάρουν μέρος στο διαγωνισμό για το Ιόνιο.
Προφανώς δηλαδή τα ΕΛΠΕ πέραν του οικοπέδου της Κρήτης όπου θα κατέβουν μαζί με την ExxonMobil και την Total ενδιαφέρονται και για τη δεύτερη περιοχή.
Άλλωστε όπως είναι γνωστό τα ΕΛΠΕ έχουν κατακυρώσει το οικόπεδο 1 του Ιουνίου, ενώ συμμετέχουν στην σε κοινοπραξία με την Total και την ιταλική Edison για το οικόπεδο 2 του Ιονίου.
Μεταξύ των εταιριών που ενδέχεται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό έχουν ακουστεί επίσης η ισραηλινή Delek και η αμερικανική Noble.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δυο περιοχές χαρακτηρίζονται ως υψηλού ρίσκου αλλά και υψηλής απόδοσης, καθώς τα θαλάσσια βάθη είναι μεγάλα, που σημαίνει ότι το κόστος των γεωτρήσεων αλλά και τα πιθανά ευρήματα είναι αντίστοιχα σε υψηλό επίπεδο.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ μάλιστα θεωρεί ότι ενδιαφέρον μπορεί να εκδηλωθεί και σε επόμενο στάδιο.
Δηλαδή μια εταιρία να διεκδικήσει στο μέλλον συνεργασία με την ή τις εταιρίες που θα αναλάβουν τις έρευνες ή να εκδηλώσει ενδιαφέρον για γειτονική περιοχή.
Αξιολόγηση και επιλογή αναδόχου
Μετά την κατάθεση των προσφορών θα ακολουθήσει το στάδιο της αξιολόγησης που βασίζεται σε τεχνικά και οικονομικά δεδομένα και γνωμοδότηση προς τον υπουργό, ο οποίος ορίζει τον προτιμητέο επενδυτή.
Με αυτόν η ΕΔΕΥ ξεκινά διαπραγματεύσεις για τους όρους της σύμβασης που θα υπογραφεί.
Όταν συμφωνηθούν οι όροι γίνεται εκ νέου εισήγηση στον υπουργό και αρχίζει η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης, ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κύρωσης από τη Βουλή.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα υπερψηφίστηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι και κυρώθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής οι συμβάσεις μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο πέλαγος και σε τρεις χερσαίες περιοχές (Άρτα - Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησος).
Κατά την ομιλία του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι η σύμβαση για τη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο (Δυτικά της Κέρκυρας), θα αποτελέσει πρότυπο για τις συμβάσεις που θα ακολουθήσουν, ενώ υπογράμμισε πως πολιτική επιλογή της κυβέρνησης αποτελεί η προστασία του περιβάλλοντος να έχει κεντρική θέση στην όλη προσπάθεια για την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Ανέφερε ακόμη ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ετών επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι η Ελλάδα, πέρα από κόμβος μεταφοράς ενέργειας, μπορεί να γίνει και χώρα παραγωγός.
Η θαλάσσια περιοχή 2 ανατίθεται στην Κοινοπραξία Total - Edison - ΕΛΠΕ, η Άρτα - Πρέβεζα και η ΒΔ Πελοπόννησος στα ΕΛΠΕ και η Αιτωλοακαρνανία στην Energean.
www.worldenergynews.gr
Οι προσφορές για τα δύο οικόπεδα στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης υποβλήθηκαν από την κοινοπραξία Exxon- Total – ΕΛΠΕ η οποία είχε κινητοποιήσει και τον διαγωνισμό ενώ για το οικόπεδο του Ιονίου προσφορά υπέβαλαν η ισπανική Repsol σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ ενώ δεν συμμετείχε η Energean που κινητοποίησε το διαγωνισμό καθώς όπως φαίνεται έχει επικεντρώσει τις επενδυτικές της δραστηριότητες στα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ.
Στην ανακοίνωση του το υπουργείο Ενέργειας ανεφέρει ότι " απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν, σήμερα, οι διεθνείς διαγωνισμοί για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά Κρήτης, καθώς και Ιόνιο. Στην πρώτη περίπτωση προσφορά υπέβαλε κοινοπραξία των Total-ExxonMobil-ΕΛΠΕ και στη δεύτερη κοινοπραξία των Repsol-ΕΛΠΕ.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε: «Tο ενδιαφέρον σημαντικών ομίλων για έρευνες υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το ρόλο της χώρας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».
Το επόμενο διάστημα θα γίνει αξιολόγηση των προσφορών από την Ελληνική Διαχωριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, στη βάση της οποίας θα προχωρήσει η ανάδειξη του Επιλεγέντος Αιτούντος από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Τα ΕΛΠΕ
Στο πλαίσιο σχετικής προκήρυξης του ΥΠΕΝ (ΦΕΚ 2848 / 11.08.207), διεθνούς διαγωνισμού για την υποβολή προσφορών για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά Κρήτης, το επιχειρηματικό σχήμα Total (40%, operator), ExxonMobil (40%) και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (20%) υπέβαλε σήμερα 5/3/2018 προσφορές στην ΕΔΕΥ για αυτές τις δύο περιοχές αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των ΕΛΠΕ
Στο πλαίσιο σχετικής προκήρυξης του ΥΠΕΝ (ΦΕΚ 2849 / 11.08.207), διεθνούς διαγωνισμού για την υποβολή προσφορών για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσια περιοχή στη Δ. Ελλάδα (Ιόνιο), το επιχειρηματικό σχήμα Repsol (50%, operator) και ΕΛΠΕ (50%), υπέβαλε σήμερα προσφορά στην ΕΔΕΥ για αυτή την περιοχή.
Η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια του δηλωμένου ενδιαφέροντος του Ομίλου για την συστηματική ανάπτυξη του τομέα Έρευνας & Παραγωγής Υδρογονανθράκων της χώρας μας. Όπως είναι γνωστό, ήδη τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ έχουν εξασφαλίσει δικαιώματα σε μια σειρά από περιοχές στη Δ. Ελλάδα: Πατραϊκός (ΕΛΠΕ 50% ως operator και Edison 50%), block 2 (Total 50% operator, ΕΛΠΕ 25% και Edison 25%), Άρτα – Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησος, ενώ είναι σε στάδιο διαπραγμάτευσης των Συμβάσεων Μίσθωσης με το ΥΠΕΝ των Περιοχών 1 και 10.
Σε δήλωσή του ο CEO της ΕΛΠΕ κ. Γ. Στεργιούλης, επεσήμανε: «Υλοποιούμε απαρέγκλιτα την απόφαση που έχουμε λάβει στο πλαίσιο της Αναπτυξιακής Στρατηγικής του Ομίλου ΕΛΠΕ και δηλώνουμε εμφατικά το παρών στην εθνική προσπάθεια για την ανεύρεση και αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων.
Βασιζόμαστε στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα που αφορούν, στην συσσωρευμένη εμπειρία που στελεχειακού μας δυναμικού, στην άριστη επιστημονική του κατάρτιση, στην τεχνογνωσία, αλλά και στην ολοκληρωμένη γνώση του ελληνικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Σε συνέχεια των επιτυχημένων συμμετοχών μας σε διεθνείς διαγωνισμούς στη Δ. Ελλάδα και τις πρόσφατες ενθαρρυντικές έρευνες στον Πατραϊκό, σήμερα υποβάλλαμε τρεις (3) νέες προσφορές στο πλαίσιο της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας του Υπουργείου για τις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτιοδυτικά της Κρήτης, που καταδεικνύουν -για άλλη μια φορά- το διεθνές κύρος του Ομίλου ΕΛΠΕ.
Συμπράττουμε με κορυφαίες διεθνείς εταιρείες του κλάδου, οι οποίες διαθέτουν τους ανθρώπους, τις ιδέες, τα προηγμένα τεχνολογικά μέσα και την χρηματοοικονομική δυνατότητα για να ανταποκριθούν, μαζί με εμάς, σε αυτό το πρωτόγνωρο εγχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα.
Βούλησή μας είναι να αξιοποιήσουμε τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και τις πλέον προηγμένες τεχνολογικές μεθόδους για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων, μια εξέλιξη που θα αλλάξει τα δεδομένα και τις προοπτικές για τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, θα στηρίξει ουσιαστικά την εθνική οικονομία και θα ενισχύσει τις τοπικές κοινωνίες.
Ο Όμιλος, ισχυρότερος από ποτέ, δηλώνει την προσήλωσή του στη διασφάλιση της Φυσικής Κληρονομιάς του τόπου με την εφαρμογή των πιο αυστηρών κανονισμών διεθνώς για την προστασία του Περιβάλλοντος, κάτι που αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση για τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.»
Νωρίτερα το worldenergynews.gr κατέγραφε:
ΕΛΠΕ: Με Repsol στο Ιόνιο, Εxxon και TOTAL στην Κρήτη
Από κοινού με την ισπανική Repsol σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες θα υποβάλλουν προσφορά για το Οικόπεδο του Ιονίου τα ΕΛΠΕ, τα οποία για την περιοχή νοτίως της Κρήτης κατεβαίνουν στον διαγωνισμό σε συνεργασία με την EXXON και την Total.
Σχετική απόφαση έχει πάρει και το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ και προχώρησε στην προετοιμασία του σχετικού φακέλου.
Ισχυρό αναμένεται το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί από διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες στο διαγωνισμό για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας υδρογονανθράκων για τις περιοχές του Ιουνίου και της Κρήτης, ο οποίος λήγει σήμερα στις 5 το απόγευμα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννη Μπασιά, περισσότερες από έξι πετρελαϊκές εταιρίες έχουν αγοράσει τα πακέτα δεδομένων των σεισμικών ερευνών για τις δυο περιοχές, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για συμμετοχή στο διαγωνισμό.
Βεβαίως η αγορά των δεδομένων δεν σημαίνει αυτομάτως και υποβολή προσφοράς, ωστόσο η κινητικότητα που υπήρξε, έχει δημιουργήσει αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν αρκετές προσφορές και έντονος ανταγωνισμός.
Όπως είναι γνωστό η διενέργεια του διαγωνισμού προκλήθηκε μετά από την εκδήλωση ενδιαφέροντος για μεν την περιοχή δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης από την κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων με την ΕxxonMobil και την Total, και για το Ιόνιο από την Energean Oil & Gas η οποία συνεργάζεται με την ισπανική Repsol για τα χερσαία οικόπεδα των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Repsol είναι operator σε αυτές τις περιοχές.
Η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 2 Δεκεμβρίου 2017 και τότε άρχισε να μετράει η προθεσμία των 90 ημερών που λήγει σήμερα.
Ο διαγωνισμός αφορά συνολική έκταση 6671,13 τ. χλμ. στο Ιόνιο και 40.000 περίπου τ. χλμ. στην Κρήτη (20.058,4 είναι το μπλοκ Δυτικά της Κρήτης και 19.868,37 τ. χλμ. το μπλοκ νοτιοδυτικά), επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Οι ενδιαφερόμενοι όμιλοι
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των εταιριών που αγόρασαν τα σεισμικά δεδομένα και κατά συνέπεια ενδέχεται να υποβάλουν προσφορά, πέραν των ΕΛΠΕ, της Total και της Exxon Mobil, είναι η ιταλική Eni που ως γνωστόν επιδιώκει να πραγματοποιήσει τη γεώτρηση στο επίμαχο «οικόπεδο» της κυπριακής ΑΟΖ προκαλώντας τουρκικές αντιδράσεις.
Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι για το οικόπεδο του Ιονίου θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την ισπανική Repsol που όπως προαναφέρθηκε συνεργάζεται με την Energean, ενώ μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης αποκάλυψε ότι τα ΕΛΠΕ θα πάρουν μέρος στο διαγωνισμό για το Ιόνιο.
Προφανώς δηλαδή τα ΕΛΠΕ πέραν του οικοπέδου της Κρήτης όπου θα κατέβουν μαζί με την ExxonMobil και την Total ενδιαφέρονται και για τη δεύτερη περιοχή.
Άλλωστε όπως είναι γνωστό τα ΕΛΠΕ έχουν κατακυρώσει το οικόπεδο 1 του Ιουνίου, ενώ συμμετέχουν στην σε κοινοπραξία με την Total και την ιταλική Edison για το οικόπεδο 2 του Ιονίου.
Μεταξύ των εταιριών που ενδέχεται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό έχουν ακουστεί επίσης η ισραηλινή Delek και η αμερικανική Noble.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δυο περιοχές χαρακτηρίζονται ως υψηλού ρίσκου αλλά και υψηλής απόδοσης, καθώς τα θαλάσσια βάθη είναι μεγάλα, που σημαίνει ότι το κόστος των γεωτρήσεων αλλά και τα πιθανά ευρήματα είναι αντίστοιχα σε υψηλό επίπεδο.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ μάλιστα θεωρεί ότι ενδιαφέρον μπορεί να εκδηλωθεί και σε επόμενο στάδιο.
Δηλαδή μια εταιρία να διεκδικήσει στο μέλλον συνεργασία με την ή τις εταιρίες που θα αναλάβουν τις έρευνες ή να εκδηλώσει ενδιαφέρον για γειτονική περιοχή.
Αξιολόγηση και επιλογή αναδόχου
Μετά την κατάθεση των προσφορών θα ακολουθήσει το στάδιο της αξιολόγησης που βασίζεται σε τεχνικά και οικονομικά δεδομένα και γνωμοδότηση προς τον υπουργό, ο οποίος ορίζει τον προτιμητέο επενδυτή.
Με αυτόν η ΕΔΕΥ ξεκινά διαπραγματεύσεις για τους όρους της σύμβασης που θα υπογραφεί.
Όταν συμφωνηθούν οι όροι γίνεται εκ νέου εισήγηση στον υπουργό και αρχίζει η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης, ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κύρωσης από τη Βουλή.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα υπερψηφίστηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι και κυρώθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής οι συμβάσεις μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο πέλαγος και σε τρεις χερσαίες περιοχές (Άρτα - Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησος).
Κατά την ομιλία του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι η σύμβαση για τη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο (Δυτικά της Κέρκυρας), θα αποτελέσει πρότυπο για τις συμβάσεις που θα ακολουθήσουν, ενώ υπογράμμισε πως πολιτική επιλογή της κυβέρνησης αποτελεί η προστασία του περιβάλλοντος να έχει κεντρική θέση στην όλη προσπάθεια για την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Ανέφερε ακόμη ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ετών επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι η Ελλάδα, πέρα από κόμβος μεταφοράς ενέργειας, μπορεί να γίνει και χώρα παραγωγός.
Η θαλάσσια περιοχή 2 ανατίθεται στην Κοινοπραξία Total - Edison - ΕΛΠΕ, η Άρτα - Πρέβεζα και η ΒΔ Πελοπόννησος στα ΕΛΠΕ και η Αιτωλοακαρνανία στην Energean.
www.worldenergynews.gr