Διεθνή

Το Ιράκ δηλώνει ότι θα εφαρμόσει την απόφαση του ΟΠΕΚ αυξάνοντας την παραγωγή στο μέλλον

Το Ιράκ δηλώνει ότι θα εφαρμόσει την απόφαση του ΟΠΕΚ αυξάνοντας την παραγωγή στο μέλλον
Όπως είπε ο υπουργός Πετρελαίου, το Ιράκ έχει δεσμευθεί να μειώσει την παραγωγή του στα 4.351.000 βαρέλια την ημέρα από την 1η Ιανουαρίου 2017
«Το Ιράκ έχει δεσμευτεί για την μείωση της παραγωγής του και θα συμμορφωθεί με την παγκόσμια συμφωνία για τη στήριξη των τιμών», δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας Jabar al-Luaibi, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι βέβαιος, πως η Νο2 παραγωγός του ΟΠΕΚ χώρα θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή της κατά τα προσεχή έτη.
Όπως είπε ο ίδιος, το Ιράκ έχει δεσμευθεί να μειώσει την παραγωγή του στα 4.351.000 βαρέλια την ημέρα από την 1η Ιανουαρίου 2017 από 4.561.000 βαρέλια ημερησίως που εκτιμάται ότι παρήγαγε τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά τη σύνοδο του ΟΠΕΚ στο Αλγέρι, όπου συνήφθη η προκαταρκτική συμφωνία.
Τον Νοέμβριο ωστόσο το Ιράκ παρήγαγε περίπου 4,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου της χώρας τον Δεκέμβριο αναμένεται μία «ελαφρά αύξηση» της παραγωγής.
Ο Luaibi είπε, ότι κατά πάσα πιθανότητα οι μειώσεις θα εφαρμοστούν στα κοιτάσματα του Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ, αλλά και σε κοιτάσματα που εκμεταλλεύονται μεγάλες εταιρείες, όπως η Exxon Mobil, η BP και η Shell στο νότιο Ιράκ.
Όπως είπε ο ίδιος «πολλές από τις εγκαταστάσεις στο νότο της χώρας έχουν προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης και αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για τις μεγάλες εταιρείες που λειτουργούν εκεί, να τις πραγματοποιήσουν».
Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ είπε ακόμη, ότι αν και η πραγματική παραγωγή της χώρας είναι υψηλότερη, η Βαγδάτη δέχθηκε ένα χαμηλότερο επίπεδο εκτίμησης της παραγωγής, επειδή όπως τόνισε «θέλουμε να παραμείνει ο ΟΠΕΚ ενιαίος, ώστε η τιμή του πετρελαίου και η παγκόσμια ισορροπία της αγοράς να βελτιωθούν».
Υποστήριξε ακόμη, ότι αν και το Ιράκ θα προτιμούσε να διατηρήσει και να μεγαλώσει το μερίδιο του στην αγορά, ωστόσο ελπίζει ότι οι απώλειες από τη μείωση της παραγωγής θα αντισταθμιστούν με την αύξηση των τιμών».
Το Ιράκ υπογράφοντας στις αρχές της δεκαετίας συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων της, κατάφερε τα τελευταία χρόνια να διπλασιάσει την παραγωγή της από τα 2,4 εκατομμύρια βαρέλια που παρήγαγε ημερησίως το 2010.
Όμως, η ανάπτυξη έχει καθυστερήσει τις αρχικές προβλέψεις της παραγωγής σε 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2018, που θα επέτρεπαν στο Ιράκ να ανταγωνίζεται τη Σαουδική Αραβία ως ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και ο μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ.
Η Βαγδάτη τώρα στοχεύει σε μια πιο μετριοπαθή παραγωγή της τάξης των 5,5-6 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως έως το 2020.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης