Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

ΥΠΑΝ: Αναβάθμιση Χαρίτση ή ανάληψη από Ν. Παππά οι πιθανές εκδοχές

ΥΠΑΝ:  Αναβάθμιση Χαρίτση ή ανάληψη από Ν. Παππά οι πιθανές εκδοχές
Οι όποιες αποφάσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει να αναμένονται από αύριο Τετάρτη 28/2
Upd Μίνι θα είναι ο ανασχηματισμός με επίκεντρο το υπουργείο Ανάπτυξης μετά την παραίτηση Παπαδημητρίου, όπως δείχνουν οι τελευταίες πληροφορίες.
Πιθανότερο σενάριο εμφανίζεται η αναβάθμιση του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Aνάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, δεν πρέπει όμως να αποκλεισθεί η ανάληψη του υπουργείου από τον Νίκο Παππά παράλληλα με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Νωρίτερα:
Θέμα ανασχηματισμού ανοίγουν εκ των πραγμάτων οι δύο παραιτήσεις του ζεύγους Δημήτρη Παπαδημητρίου και Ράνιας Αντωνοπούλου.
Μετά την παραίτηση της κ. Αντωνοπούλου από την θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, για το θέμα του επιδόματος ενοικίου που εισέπραττε, ο σύζυγός της υπουργός Ανάπτυξης επικοινώνησε χθες αργά τη νύχτα με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και του υπέβαλλε την παραίτηση του.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι λόγοι ευθιξίας δεν του επιτρέπουν να παραμείνει στην θέση του υπουργού μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε και την παραίτηση της συζύγου του.
Λίγο μετά τις 8.30 το πρωί το γραφείο Τύπου του Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι ο «έκανε δεκτή την παραίτηση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον ευχαρίστησε για την συνεισφορά του».
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, για το υπουργείο Ανάπτυξης ακούγονται τρία σενάρια:
1. Ενοποίηση του υπουργείου Ανάπτυξης με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και την ανάληψη των αρμοδιοτήτων από τον Νίκο Παππά
2. Αναβάθμιση του αναπληρωτή υπουργού Αλέξη Χαρίτση
3. Ενοποίηση του υπουργείου Ανάπτυξης με το υπουργείο Οικονομικών
Σε αυτά προστίθεται και το όνομα του Στέργιου Πιτσιόρλα που είναι εξαιρετικά φίλιος προς την αγορά σαν 4ο σενάριο.
Τέλος η έκπληξη θα είναι να χρησιμοποιήσει στο Υπουργείο αυτό ο πρωθυπουργός τον στενό συνεργάτη του Δημήτρη Λιάκο.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν ήταν σαφές εάν ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό, μικρότερο ή μεγαλύτερο, ή εάν θα περιοριστεί στην κάλυψη των κενών θέσεων.
Πάντως είναι η τρίτη αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα καθώς τον δρόμο είχε ανοίξει ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις.
Τις μεν αρμοδιότητες του κ. Ζουράρι ανέλαβε ο υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου και της κ. Αντωνοπούλου, η Έφη Αχτσιόγλου.
Η πιθανότητα του ανασχηματισμού αυξάνεται, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ένας ακόμη υπουργός ο Γιάννης Μουζάλας επιθυμεί την αποχώρησή του από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Αν και προβάλλονται και λόγοι υγείας, ο κ. Μουζάλας βάλλεται  από το εσωτερικό του κόμματος, και από την ομάδα των 53, για την πολιτική του στο μεταναστευτικό.
Καθώς σήμερα ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Πελοπόννησο για το αναπτυξιακό συνέδριο οι όποιες αποφάσεις μετατίθενται για αύριο.
Το θέμα του ανασχηματισμού είχε ανοίξει μετά τα Χριστούγεννα αλλά πάγωσε προσωρινά λόγω των έντονων πολιτικών εξελίξεων.
Το ζεύγος των δύο υπουργών εφέρετο πάντως υπό μετακίνηση και οι φήμες τους ήθελαν να επιστρέφουν στη Νέα Υόρκη μετά την σύντομη παρουσία τους στην πολιτική ζωή της χώρας.
Ο  κ. Παπαδημητρίου είχε επιλεγεί για την θέση του υπουργού Οικονομίας λόγω των καλών του διασυνδέσεων με τον επιχειρηματικό κόσμο των ΗΠΑ και προκειμένου να διευκολύνει επενδύσεις στην χώρα μας.  
Οι παραιτήσεις του ζεύγους των υπουργών για ένα θέμα ηθικής τάξης συνιστά εκ των πραγμάτων πλήγμα για την κυβέρνηση.
Η παραίτηση της κ. Αντωνοπούλου μάλιστα έγινε με καθυστέρηση και υπό την πίεση των δημοσιευμάτων και λόγω των εσωκομματικών τριγμών.
Μάλιστα η ίδια η πρώην υπουργός έδειξε απροθυμία και έφερε σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό, έτσι ώστε εν τέλει ήταν περισσότερο απομάκρυνση παρά υποβολή παραίτησης.
Ενώ όμως το θέμα με την επιδότηση ενοικίου αποκαλύφθηκε ήδη από την περασμένη Πέμπτη, και δεν υπάρχει παρανομία, αφού προβλέπεται από σχετικό νόμο που μάλιστα έχουν ψηφίσει βουλευτές τριών κομμάτων, το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν υπερασπίστηκε την κ. Αντωνοπούλου, την οποία για λαϊκιστικούς και λόγους εντυπώσεων έβαλε στο στόχαστρό της η ΝΔ.
Αντίθετα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, από το βήμα της Βουλής επέστρεψε τα βέλη στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι η κ. Αντωνοπούλου παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας και θα επιστρέψει τα 23.000 ευρώ, εσείς θα επιστρέψετε τα 200 εκατομμύρια.
Αναμένεται δε το θέμα των δανείων προς τα πολιτικά κόμματα να αναθερμανθεί τις προσεχείς ημέρες μετά και τις αποκαλύψεις στην δίκη της Ζίμενς ότι ποσό ενός εκατομμυρίου από την εταιρεία είχε πάει στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης