Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Draghi: Δεν είμαι απαισιόδοξος για την Ελλάδα – Αναμένουμε τα στοιχεία για τους e-πλειστηριασμούς

Draghi: Δεν είμαι απαισιόδοξος για την Ελλάδα – Αναμένουμε τα στοιχεία για τους e-πλειστηριασμούς
«Δεν είχα καμία αντιπαράθεση με τον Ευκ. Τσακαλώτο», υποστήριξε ο Draghi
Αποστάσεις από δημοσιεύματα τα οποία τον θέλουν να έχει έρθει σε ισχυρή κόντρα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, έλαβε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο κ. Draghi υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια του Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου υπήρξε συζήτηση για την ελληνική οικονομία και στην ανάγκη να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Τόνισε ακόμη ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσω και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και προσέθεσε ότι «δεν υπήρξε κάποια σύγκρουση» με τον Έλληνα υπουργό Οικονομία.
Απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, τόνισε ότι δεν είναι καθόλου απαισιόδοξος για την ελληνική οικονομία, καθώς τα δύο προαπαιτούμενα που έχουν απομείνει έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.
Δεν θέλησε, πάντως, να απαντήσει για το ποια είναι η θέση της ΕΚΤ αναφορικά με το εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να έχει μία «καθαρή έξοδο» από το Μνημόνιο ή εάν θα χρειαστεί και τέταρτο πρόγραμμα.
«Δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να αποφασίσει εάν η Ελλάδα χρειάζεται ένα ακόμη πρόγραμμα.
Αυτό είναι έργο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM)», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ισχυρή ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

Στην εισηγητική του ομιλία κ. Draghi επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης είναι εύρωστη και έχει ξεπεράσει τις αρχικές εκτιμήσεις, προσθέτοντας ότι ιδιαίτερα θετική συμβολή σε αυτήν την πορεία είχε και η νομισματική πολιτική που άσκησε η ΕΚΤ.
Επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός παραμένει «τιθασευμένος» και σε χαμηλότερα επίπεδα από τον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ, με δεδομένο ότι κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2017 κυμάνθηκε μεταξύ 1,3% και 1,5%, ενώ τον Ιανουάριο του 2018 διαμορφώθηκε στο 1,3%.
«Οι όποιες αλλαγές στην πορεία του πληθωρισμού θα πρέπει να αποδοθούν κατά κύριο λόγο στην αντίστοιχη εικόνα των τιμών πετρελαίου και σε μικρότερο βαθμό στις αυξομειώσεις των τιμών των τροφίμων.
Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε ήπια επίπεδα σε μακροχρόνιο ορίζοντα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Υπογράμμισε ακόμη ότι «τα μέτρα που έχουμε λάβει είχαν απτά οφέλη για την οικονομία της ζώνης του ευρώ. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω πολιτικές πρωτοβουλίες για τη μείωση των τρωτών σημείων, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας σε καταστάσεις κρίσης και την αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού.
Μόνο φιλόδοξες πολιτικές θα αποφέρουν συγκεκριμένα οφέλη για τους πολίτες της Ευρώπης.
Αυτό είναι και αυτό που μας λέει η κοινή ιστορία μας.
Αυτό το έτος σηματοδοτεί την 25η επέτειο της ενιαίας αγοράς και την έναρξη ισχύος της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Αυτές ήταν τολμηρές αποφάσεις και συνεχίζουμε να επωφελούμαστε εξ αυτών: τα αγαθά, οι άνθρωποι, οι υπηρεσίες και τα κεφάλαια μπορούν να κινούνται ελεύθερα και η νομοθεσία της ΕΕ διασφαλίζει ότι ισχύουν ανάλογα δικαιώματα και υποχρεώσεις σε ολόκληρη την Ένωση.
Με τη δημιουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) προχωρήσαμε περαιτέρω υιοθετώντας το ενιαίο νόμισμα.
Με αυτό το πνεύμα προσβλέπω στους επόμενους μήνες και στις κεντρικές συζητήσεις που θα έχουμε για τη μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης της ΟΝΕ».


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης