Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Κοινοβουλευτικό υπερθέαμα η υπόθεση Novartis - Πεδίο μάχης σήμερα η Βουλή, οι στρατηγικές των κομμάτων

Κοινοβουλευτικό υπερθέαμα η υπόθεση Novartis - Πεδίο μάχης σήμερα η Βουλή, οι στρατηγικές των κομμάτων
Το πιο πιθανό είναι ότι ειδικά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν θα πάνε στις κάλπες
Εάν σε κάτι συμφωνούν όλοι οι συμμετέχοντες στο σημερινό (21/2) πολιτικό και κοινοβουλευτικό υπερθέαμα, με αφορμή την συζήτηση και την ψηφοφορία για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis, που θα εξελιχθεί  σε απευθείας μετάδοση από την Βουλή, είναι ότι πρόκειται για «ολοκληρωτικό πόλεμο» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Η διαδικασία προβλέπεται μαραθώνια και θα είναι ιδιαίτερα φορτισμένη.
Είναι βέβαιο ότι οι εγκαλούμενοι, κυρίως οι Αντώνης Σαμαράς, Βαγγέλης Βενιζέλος, Άδωνης Γεωργιάδης και Ανδρέας Λοβέρδος θα εξαντλήσουν όχι μόνο τα επιχειρήματα αλλά και το πολιτικό υβρεολόγιο κατά των αντιπάλων τους.
Στα παρασκήνια πάντως κυκλοφορούσε ότι οι «εμπλεκόμενοι», πέρα από τις εύλογες αιτιάσεις που δείχνουν μεθόδευση και πολιτική εκμετάλλευση από την πλευρά της κυβέρνησης, θα προσκομίσουν και στοιχεία που να στοιχειωθετούν ότι πρόκειται για σκευωρία.
Θολό όμως ήταν μέχρι αργά χθες το βράδυ τι θα πράξουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης όταν θα έλθει η ώρα της ψηφοφορίας.
Η μεν κυβερνητική πλειοψηφία, μετά από παρασκηνιακό προβληματισμό και διαφωνίες, κατέληξε να στηθούν δέκα κάλπες μία για κάθε πολιτικό πρόσωπο.
Η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής απαντούν ότι επιθυμούν την διερεύνηση του σκανδάλου αλλά αρνούνται την συμμετοχή των συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, την οποία αποδίδουν σε σκευωρία της κυβέρνησης.
Το πιο πιθανό είναι ότι ειδικά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν θα πάνε στις κάλπες.
Στη ΝΔ σκέπτονται ακόμη και το ενδεχόμενο όταν θα καλούνται οι βουλευτές τους να φωνάζουν «ναι στην προανακριτική όχι στην σκευωρία», και να μην πάνε να ψηφίσουν.
Τα συνθήματα «ή εμείς ή αυτοί», ή σε διαφορετική εκδοχή «ή μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε», δεν ήταν ποτέ πιο κοντά στην πραγματικότητα.
Σε κάθε περίτπωση βέβαια, χαμένο βγαίνει το πολιτικό σύστημα αφού ήδη οι μισοί κατηγορούν τους άλλους μισούς για χρηματισμό και εκείνοι απαντούν με την κατηγορία της σκευωρίας.
Εξίσου συμαντικό αν όχι περισσότερο, είναι ότι πλήττεται το κύρος της Δικαιοσύνης, την εγκυρότητα και την ανεξαρτησίας της οποίας αμφισβητεί ευθέως η αντιπολίτευση.
Φυσικά αυτά δεν αποτρέπουν τους αντιμαχόμενους να επιδιώκουν τα επιμέρους πολιτικά τους οφέλη.

Να τελειώνουμε με το παλιό πολιτικό σύστημα

Για την κυβέρνηση είναι η ευκαιρία να χαράξει την διαχωριστική γραμμή μεταξύ του «παλιού και του νέου πολιτικού συστήματος» και να καταφέρει ένα «καίριο», όπως θεωρεί, πλήγμα στους πολιτικούς της αντιπάλους που από την στιγμή της ανάληψης της εξουσίας την βλέπουν σαν παρένθεση.
Το εάν τελικά επιβεβαιωθούν οι κατηγορίες και υπάρξουν παραπομπές ενίων εκ των 10 πολιτικών προσώπων για τα οποία ζητείται η διερεύνηση, είναι για την κυβέρνηση δευτερεύον.
Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε: «η κοινωνία είναι πεπεισμένη ότι υπήρξε σκάνδαλο στο οποίο ενέχονται και πολιτικά πρόσωπα, το μόνο ερώτημα για την πλειοψηφία των πολιτών είναι εάν αυτή την φορά θα τιμωρηθούν οι υπαίτιοι».
Μέσα από αυτό το πρίσμα το Μαξίμου θεωρεί ότι ήδη έχει κερδίσει.
Στην ομιλία του που θα αποτελέσει το πολιτικό επιστέγασμα των τοποθητήσεων από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο πρωθυπουργός θα τονίσει την «ιδιαίτερη πολιτική και ηθική απαξία» της υπόθεσης Novartis, η οποία εξελισσόταν ακόμη και κατά την διάρκεια της κρίσης.
Θα υπογραμμίσει ότι ενώ οι συνταξιούχοι υποβάλλονταν σε συνεχείς μειώσεις και ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία μάτωναν από τις περικοπές, οι μνημονιακές κυβερνήσεις της πρώτης περιόδου, συνέχιζαν την κατασπατάληση πόρων προς ίδιον όφελος και σε συνεργασία με την πολυεθνική εταιρεία.
Φυσικά ο πρωθυπουργός θα αποκρούσει όλες τις αιτιάσεις για σκευωρία και προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης και θα ευχηθεί η προανακριτική και η τακτική δικαιοσύνη να απαλλάξουν τα πολιτικά πρόσωπα.
Θα υποστηρίξει ότι εφόσον είναι καθαροί δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε και θα επιτεθεί στην αντιπολίτευση ότι με την ρητορική της σκευωρίας και με την επίθεση στους προστατευόμενους μάρτυρες δείχνει φόβο για τις αποκαλύψεις, αντιθεσμική συμπεριφορά και απώλεια ψυχραιμίας.
Το ότι η υπόθεση θα επιστρέψει στην τακτική δικαιοσύνη μετά από σύντομη διερεύνηση στην Βουλή –η αρχική πρόταση είναι για έναν μήνα-, και η έρευνα θα παραταθεί κατά πάσα πιθανότητα μέχρι τις επόμενες εκλογές, είναι κάτι που η κυβερνητική πλειοψηφία, καίτοι επισήμως το αρνείται, επί της ουσίας της είναι βολικό.
Οι πολιτικοί της αντίπαλοι θα πάνε στην κάλπη μέσα σε μία δηλητηριασμένη ατμόσφαιρα κατηγοριών που θα υπογραμμίζει το «ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς».
Ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι με την σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής κάνει πράξη την δέσμευσή του για την καταπολέμιση της διαφθοράς και της διαπλοκής και θα την συνδέσει με την άλλη του δέσμευση για την έξοδο από τα μνημόνια.
Δίχως να σπάσει ο ιστός της διαπλοκής και της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος από την κρίση και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, θα υποστηρίξει.
Επιπρόσθετα ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην ουσία του σκανδάλου Novartis, τη φαρμακευτική δαπάνη και την ειδική μεταχείριση συγκεκριμένων εταιριών από προηγούμενες κυβερνήσεις.
Επιπλέον, θα αναδείξει τις ειδικές σχέσεις της οικονομικής ελίτ του κλάδου με στελέχη του παλαιού πολιτικού συστήματος.
Αναμένεται ότι θα  τονίσει πως διαρκής στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της και ό,τι προβλέπεται θεσμικά για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Και όπως είναι φυσικό θα επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία για τα περί σκευωρίας, την διαρκή επιχείρηση τρομοκράτησης των προστατευόμενων μαρτύρων και τις ευθείες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, στην οποία κατά τα λοιπά ομνύει αλά καρτ η ΝΔ.
Στα θετικά η κυβέρνηση ήδη προσμετρά ότι η υπόθεση κυριαρχεί στην επικαιρότητα έχοντας επισκιάσει το Σκοπιανό, ακόμη και τα ελληνοτουρκικά, θέματα που αγγίζουν ευαίσθητες πτυχές της κοινωνίας και επιφέρουν πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση είτε για τις προθέσεις της –στην περίπτωση του Σκοπιανού-, είτε για τους κακούς και πρόχειρους χειρισμούς της στην πρόσφατη κρίση των Ιμίων.
Και φυσικά έχουν φέρει σε δεύτερο πλάνο τις εξελίξεις στην οικονομία και τους επικείμενους πλειστηριασμούς, που αποτελούν εφιάλτη για την κυβερνητική πλειοψηφία.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο συγκαταλέγουν στα θετικά ότι ήδη η υπόθεση έχει προκαλέσει εσωστρέφεια στη ΝΔ που μπορεί να εξελιχθεί και σε εσωκομματικό ξεκαθάρισμα μεταξύ καραμανλικών και σαμαρικών.
Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την δυνατότητα να επιλέξει εάν θα αφήσει το παλιό πολιτικό σύστημα στην τύχη του και να συμφωνήσει στην οικοδόμηση του νέου πολιτικού συστήματος που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας.
Έκανε την επιλογή του, συμμάχησε με το δίδυμο Σαμαρά-Γεωργιάδη.
Ακόμη και εσωκομματικά πλέον εξαρτάται από αυτούς αφού δεν έκανε από την αρχή συμμαχία με την καραμανλική πτέρυγα του κόμματός του».

Θα καταρρεύσει η σκευωρία

Για την ηγεσία της ΝΔ δεν υπάρχει αμφιβολία: «πρόκειται για σκεωρία για την εξόντωση των πολιτικών της αντιπάλων, αφού ο κ. Τσίπρας έχει αποτύχει σε όλους τους στόχους που ο ίδιος έχει θέσει» και γύρω από αυτό θα κινηθεί και όλη της η επιχειρηματολογία κατά την σημερινή συζήτηση.
Παρασκηνιακά οι βουλευτές που πρόσκεινται στην ηγετική ομάδα, λένε ότι πρόκειται για μεθόδευση που ενορχήστρωσε το Μέγαρο Μαξίμου με «εκτελεστή» τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και με την συμμετοχή των τριών εισαγγελικών λειτουργών που διεξάγουν την έρευνα και διαβίβασαν την υπόθεση στην βουλή.
Φυσικά θα αναπτύξουν τα νομικά και διαδικαστικά επιχειρήματα:

- η υπόθεση δεν διαβιβάστηκε αμελλητί,

- δεν υπήρχε η έγκριση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τους προστατευόμενους μάρτυρες

- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πήγε στον Άρειο Πάγο λίγο πριν την διαβίβαση του φακέλλου

- ο κ. Παπαγγελόπουλος γνώριζε το περιεχόμενο ως μη όφειλε.

Από την στιγμή όμως που ο Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθέτηση την γραμμή Σαμαρά ότι «στο σκέλος των πολιτικών προσώπων συνιστά σκευωρία», δεν μπορεί να ψηφίσει την παραπομπή των συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων.
Γι αυτό και η ΝΔ θα ζητήσει και στην Ολομέλεια να στηθεί απλώς μία κάλπη με το ερώτημα για το εάν η προανακριτική έχει την αρμοδιότητα να διερευνήσει τις κατηγορίες για τις οποίες υπάρχει αμφιβολία αν έχουν παραγραφεί, δηλαδή του ξεπλύματος και της της δωροδοκίας - δωροληψίας.
Τον τόνο όμως στο στρατόπεδο της ΝΔ θα δώσει ο Αντώνης Σαμαράς με μία ιδιαίτερα σκληρή και εφ όλης της πολιτικής ύλης επίθεση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα.
Ήδη οι δικοί του λένε ότι «θα φανεί ποιος είναι ο πραγματικός αρχηγός της ΝΔ».
Όσον αφορά την ψηφοφορία, η ηγεσία της ΝΔ φοβάται ότι στην περίπτωση που συμμετάσχει στην διαδικασία που έχει αποφασίσει η κυβερνητική πλειοψηφία, μπορεί να υπάρξουν διαρροές.
Ήδη είναι αρκετοι οι βουλευτές του κόμματος που δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους από την συμπεριφορά  του Άδωνη Γεωργιάδη και συμφωνούν με την πρόταση του διαγραφέντος Βαγγέλη Αντώναρου ότι θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί από την θέση του αντιπροέδου.
Οι ίδιοι βουλευτές λένε ότι ενώ για τον Αντώνη Σαμαρά είναι εξαιρετικά απίθανο να προκύψουν στοιχεία εμπλοκής, «για τον Άδωνη δεν βάζουμε το χέρι μας στην φωτιά.
Σε κάθε περίπτωση αν πρκύψουν έστω και ενδείξεις θα έχει σοβαρό πρόβλημα και η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης».    
Σε παρόμοια γραμμή κινείται και το Κίνημα αλλαγής με τον τόνο εδώ να δίνουν οι Βαγγέλης Βενιζέλος και Ανδρέας Λοβέρδος.
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα ο κ. Βενιζέλος συνέχισε την γραμμή Σαμαρά, να εμπλέξει τον Κώστα Καραμανλή.
Ο κ. Σαμαράς στην πρώτη του δήλωση είχε στραφεί κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, θυμίζοντας ότι ήταν διοικητής της ΕΥΠ επί ΝΔ, δηλαδή άνθρωπος του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Ο κ. Βενιζέλος πήγε πιο μακρυά και «κατήγγειλε» τους καραμανλικούς σαν την «τρίτη, δεξια συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ».
Θεωρούν ότι η περίοδος Καραμανλή έχει μείνει εκτός διερεύνησης κατόπιν σιωπηρής συμφωνίας.
Ακολούθως ότι η σιωπή του Κώστα Καραμανλή και η εξαίρεση της δικής του περιόδου, ενισχύει την ρητορική Τσίπρα κατά του «παλιού πολιτικού συστήματος».
Στην ουσία πρόκειται για πίεση προς τον Κώστα Καραμανλή να τοποθετηθεί εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και της «μεθόδευσης που συνιστά η παραπομπή των πολιτικών προσώπων».
Πάντως για παρόμοιους λόγους με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά στο να μην μετάσχει στην διαδικασία της ψηφοφορίας, αν και η Φώφη Γεννηματά που τάσσεται υπέρ της διερεύνησης του σκανδάλου επιθυμεί να κρατήσει αποστάσεις και από τη ΝΔ.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης