Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Barclays: Θετικές οι προοπτικές της Ελλάδας, αλλά αυξάνεται η πιθανότητα πρόωρων εκλογών μετά τον Αύγουστο του 2018

tags :
Barclays: Θετικές οι προοπτικές της Ελλάδας, αλλά αυξάνεται η πιθανότητα πρόωρων εκλογών μετά τον Αύγουστο του 2018
Η Ελλάδα αναπτύσσεται και οι προοπτικές είναι θετικές, αλλά... προσοχή στην πολιτική αβεβαιότητα
Η πορεία της Ελλάδας είναι θεμελιωδώς θετική. 
Αλλά η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να επανέλθει.
Αυτό αναφέρει στην τελευταία 20σέλιδη ανάλυσή της η Barclays, υπό τον τίτλο "Greece: Growing and funded but watch political uncertainty" (Ελλάδα: Ανάπτυξη και χρηματοδότηση, αλλά προσοχή στην πολιτική αβεβαιότητα), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, στην οποία τονίζεται ότι είναι πολύ χαμηλή η πιθανότητα να υπάρξουν πρακτικά εμπόδια που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τη χώρα πριν από την ολοκλήρωση του τρίτου πακέτου διάσωσης τον Αύγουστο.
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πιθανόν να δημιουργήσει ένα ταμειακό "μαξιλάρι" ασφαλείας μέχρι τα τέλη του 2019, η Barclays προειδοποιεί ότι δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν οι επενδυτές για τις πολιτικές εξελίξεις.
Αν και δεν αποτελεί τη βάση για τις οικονομικές της προβλέψεις, συνεχίζει να τονίζει τους αυξημένους κινδύνους για προκήρυξη εκλογών μετά την λήξη της διάσωσης, ειδικά στο πρώτο εξάμηνο του 2019.
Ειδικότερα, η Barclays δεν βλέπει σοβαρά εμπόδια για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, όπου θα δοθεί αυξημένη έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ θα συνεχίσει η απελευθέρωση της αγοράς (αγορά εργασίας, αγορά προϊόντων).
Επίσης, οι συνομιλίες για το ελληνικό χρέος θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από την αναπτυξιακή στρατηγική που θα παρουσιάσουν οι ελληνικές αρχές.
Τα τελευταία νέα σχετικά με τη συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία μπορούν επίσης να υποστηρίξουν έναν πιο εποικοδομητικό τόνο.
Η Barclays αναμένει ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παρέχει τεχνική βοήθεια στην περίοδο παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα.
Ακόμη, η Barclays δεν πιστεύει ότι τα ελληνικά ομόλογα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ πριν από το Σεπτεέμβριο, αλλά είναι πιθανό να συμπεριληφθούν στην επανεπένδυση των εσόδων του προγράμματος PSPP.
Μετά το τρίτο πρόγραμμα διάσωση, η Ελλάδα θα μπορέσει να "αποφοιτήσει" χωρίς άλλη επίσημη οικονομική βοήθεια.
Μάλιστα, η Barclays, εκτιμά ότι θα βγει από το πρόγραμμα με αρκετά ταμειακά διαθέσιμα για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών μέχρι τα τέλη του 2019.
Ωστόσο, οι προϋποθέσεις για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα θα πρέπει να παραμείνουν - και μπορεί να συνδέονται με επερχόμενα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Επίσης, το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη συνέχιση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.
Η Barclays θεωρεί ότι οι αρχές πρέπει να συνεχίσουν να εμπλέκονται στην ελληνική διοίκηση, να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για τον καθαρισμό των NPEs των τραπεζών και να αναπτύξουν μια λεπτομερή αναπτυξιακή στρατηγική για να διασφαλίσουν τη βέλτιστη κατανομή των πόρων.
Επίσης, προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,4% το 2018 και θα επιταχυνθεί περαιτέρω στο 2,8% το 2019.
Η ιδιωτική κατανάλωση θα πρέπει να αποτελέσει τον κύριο κινητήριο μοχλό φέτος, ενώ οι επενδύσεις αναμένεται να ενισχυθούν περισσότερο το 2019.
Παρά τη μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τη δυνητική ανάπτυξη της Ελλάδας, θα πρέπει η χώρα να είναι σε θέση να αναπτυχθεί στην περιοχή της τάξης του 2,5-3% για τουλάχιστον δύο χρόνια, αποκλείοντας κάθε (πολιτικό) καταλύτη, αλλά και υποστηριχθεί επίσης από έναν θετικό παγκόσμιο / ευρωπαϊκό επιχειρηματικό κύκλο.
Η Barclays συνεχίζει να πιστεύει ότι ο κίνδυνος των εκλογών είναι υψηλός μετά τη λήξη της διάσωσης, ειδικά στο πρώτο εξάμηνο του 2019, αν και η βάση για τις οικονομικές της προβλέψεις παραμένει ότι η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία θα παραμείνει μέχρι το τέλος της θητείας της τον Σεπτέμβριο του 2019.
Ένα σενάριο πρόωρων εκλογών, ενδέχεται να προκαλέσουν αυξημένη παρατεταμένη μεταβλητότητα στην αγορά.

 

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης