Αναλύσεις

Γ. Μπασιάς (ΕΔΕΥ): Στο μικροσκόπιο διεθνών πετρελαϊκών η θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης

Γ. Μπασιάς (ΕΔΕΥ): Στο μικροσκόπιο διεθνών πετρελαϊκών η θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης
Ο Bernard Clement, αντιπρόεδρος της Total χαρακτήρισε σημείο καμπής την επικείμενη έναρξη εργασιών στο “Οικόπεδο 2” μαζί με τα ΕΛΠΕ και την Edison
Η θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης βρίσκεται στο “μικροσκόπιο” των διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών, ενώ οι ανακαλύψεις στην Κύπρο ενισχύουν την υφιστάμενη δυναμική, όπως σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς, μιλώντας σήμερα στο Athens Energy Forum.
 Ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ πρόσθεσε πως η ποικιλομορφία των γεωλογικών σχηματισμών στον ελληνικό χώρο αποτελεί ένα ατού για τη χώρα μας, καθώς δίνει τη δυνατότητα δραστηριοποίησης σε ένα μεγάλο εύρος επιχειρήσεων.

Ο Bernard Clement

Στο ίδιο συνέδριο, ο Bernard Clement, αντιπρόεδρος της Total για την περιοχή της Κασπίας και της Νότιας Ευρώπης, χαρακτήρισε σημείο καμπής την επικείμενη έναρξη εργασιών στο “Οικόπεδο 2” μαζί με τα ΕΛΠΕ και την Edison, η σύμβαση για την παραχώρηση του οποίου βρίσκεται από χθες στη Βουλή για κύρωση.
Οκ. Clement δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση των ερευνών και το ενδεχόμενο εντοπισμού εμπορικά εκμεταλλεύσιμων ποσοτήτων υδρογονανθράκων στο εν λόγω κοίτασμα.
Όσον αφορά τον εν εξελίξει διαγωνισμό για τα δύο θαλάσσια “οικόπεδα” νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, ο οποίος προκλήθηκε έπειτα από το αίτημα των Total – ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια, το στέλεχος της γαλλικής εταιρείας δήλωσε πως σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις για την κατάθεση προσφοράς.

Ο Γιάννης Γρηγορίου

Τις ζυμώσεις που γίνονται για τις προσφορές στον διαγωνισμό επιβεβαίωσε με την ομιλία του ο ο κ. Γιάννης Γρηγορίου,  Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ. Όπως πρόσθεσε η στρατηγική των ΕΛΠΕ είναι να προχωρήσουν σε έρευνες μέσω κοινοπραξιών με εταιρείες όπως είναι η Total και η Exxon Mobil, κάτι ωστόσο που δεν είναι εύκολο με δεδομένο πως στη χώρα μας αυτή τη στιγμή το μόνο εμπορικά εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα είναι ο Πρίνος.
Το στέλεχος των ΕΛΠΕ αναφέρθηκε επίσης και στην παραχώρηση του Πατραϊκού Κόλπου, η οποία έχει εκχωρηθεί ΄στην κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων με την ιταλική Edison. Όπως επισήμανε, αν υπάρχει πετρέλαιο αναμένεται να αγγίζει τα140 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ πρόσθσε πως οι εργασίες στην περιοχή θα ξεκινήσουν το 2019.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης