Αναλύσεις

Η ExxonMobil φέρνει ερευνητικά πλοία παρά τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ - Η στάση της ENI

Η ExxonMobil φέρνει ερευνητικά πλοία παρά τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ - Η στάση της ENI
Η Λευκωσία έκανε λόγο για εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση ανανέωσης της Τουρκικής NAVTEX στις 22 Φεβρουαρίου
Αγνοεί τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil. Η ExxonMobil, στην οποία ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ήταν ο Ρεξ Τίλερσον πριν αναλάβει υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, έχει τα δικαιώματα για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, έχοντας σχηματίσει κοινοπραξία με την Qatar Petroleum.
Η ExxonMobil όχι μόνο δεν έχει επηρεαστεί από τις τουρκικές προκλήσεις, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επιβεβαιώσει ότι τέλος του μήνα, σύμφωνα και με τον προγραμματισμό της, θα φέρει στην Κύπρο δύο ερευνητικά εξειδικευμένα πλοία, που μεταφέρουν και υποβρύχια ρομπότ, για να διεξάγουν υποθαλάσσιες έρευνες, ώστε να καθορίσουν τα ακριβή σημεία των δύο γεωτρήσεων που θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το καλοκαίρι.
Το γεγονός επιβεβαιώνουν και σχετικές αναφορές του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη, ότι οι εταίροι της Κύπρου, στο γεωτρητικό της πρόγραμμα, έχουν επικοινωνήσει και έχουν επιβεβαιώσει την στήριξη και τις δεσμεύσεις τους σε σχέση με το ερευνητικό και γεωτρητικό πρόγραμμα, μετά τις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών.
Ας σημειωθεί ότι η συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα διήρκεσε τρεις ώρες, και μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις, κάτι όχι συνηθισμένο στη διπλωματική πρακτική. 

Η ΕΝΙ θα εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια

Αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια που έχει στην διάθεσή της είναι η ιταλική ΕΝΙ, αναφορικά με το γεωτρύπανο Saipem 12000 το οποίο παραμένει σε αδράνεια εδώ και μια εβδομάδα στο οικόπεδο 2 της Κυπριακής ΑΟΖ.Η εταιρεία φαίνεται να έχει διαβεβαιώσει τη Λευκωσία ότι το γεωτρύπανο θα παραμείνει στη θέση που βρίσκεται σήμερα για μια εβδομάδα ακόμα, αναμένοντας το πέρας των στρατιωτικών ασκήσεων των Τούρκων σε περιοχή του οικοπεδου 3.
Η κίνηση της εταιρείας, να ξεκαθαρίσει έστω και με χρονικό προσδιορισμό το θέμα φυγής ή όχι του γεωτρύπανου, ερμηνεύεται ως ένδειξη ισχυρής θέλησης της εταιρείας να δώσει προς τα έξω το μήνυμα ότι η περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ την ενδιαφέρει
Η Λευκωσία έκανε λόγο για εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση ανανέωσης της Τουρκικής NAVTEX στις 22 Φεβρουαρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης