Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Προβληματισμός στην κυβέρνηση για το χρονοδιάγραμμα των εκδόσεων ομολόγων

Προβληματισμός στην κυβέρνηση για το χρονοδιάγραμμα των εκδόσεων ομολόγων
Το «κοστούμι» για το απόθεμα ασφαλείας που θα χρησιμοποιηθεί στη μετά το μνημόνιο εποχή έχει ξεκινήσει και ράβεται…
Αυξημένες είναι οι πιθανότητες να υπάρξουν αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα αλλά και στον σχεδιασμό των εκδόσεων που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση εξαιτίας της χρηματιστηριακής κρίσης που προκάλεσαν τα σενάρια περί γενικευμένης ανόδου των επιτοκίων.
Ηδη η αναβολή της χθεσινής έκδοσης του 7ετούς ομολόγου, μέχρι να σταθεροποιηθεί και πάλι η κατάσταση στις διεθνείς αγορές, είναι το πρώτο «αγκάθι» στη μεγάλη ανηφόρα που έχει μπροστά του το οικονομικό επιτελείο για να συγκεντρώσει κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές που θα συμπληρώσουν το «αποθεματικό ασφαλείας».
Οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος, θέλοντας να πετύχουν καλύτερη τιμολόγηση του 7ετούς (χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού), έχασαν πολύτιμο χρόνο από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου όταν έκλεισε η 3η αξιολόγηση, με αποτέλεσμα, όταν ελήφθη η απόφαση για την έξοδο αυτή, να συμπέσει με την κατάρρευση των χρηματιστηριακών αγορών.
Και επειδή στις μεγάλες τρικυμίες οι βαρκούλες παραμένουν δεμένες στα λιμάνια, έτσι και η Ελλάδα προτίμησε να μη βγει από το καταφύγιο, από τη στιγμή που η έκδοση δεν συνδέεται με συγκεκριμένες χρηματοδοτικές ανάγκες. Κατά συνέπεια δεν υπήρχε καμία επείγουσα ανάγκη γι' αυτή τη συναλλαγή, με εξαίρεση ότι αυτή θα έπρεπε να γίνει «από χθες».
Επομένως, η αναβολή στο 7ετές πιέζει το χρονοδιάγραμμα των υπόλοιπων εκδόσεων από τη στιγμή που η κυβέρνηση, μέχρι να πέσει η αυλαία του 3ου μνημονίου τον Αύγουστο, έχει προγραμματίσει ένα 3ετές ομόλογο ή ένα έντοκο διάρκειας 18 μηνών τον Μάιο ή τον Ιούνιο, όταν υπολογίζεται ότι θα κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση του 3ου μνημονίου, και ένα καινούργιο 10ετές ομόλογο, που θα σηματοδοτήσει την έξοδο από τα μνημόνια και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πλήρη επιστροφή στις αγορές.
Η υλοποίηση του συγκεκριμένου «οδικού χάρτη» εξαρτάται πλήρως από την πορεία των διεθνών αγορών. Είναι αυτές που θα καθορίσουν το πόσο ακριβό θα είναι τελικά το «κοστούμι» των τόκων που θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα για το «μαξιλάρι ασφαλείας» των 19 δισ. ευρώ που προσπαθεί να δημιουργήσει. Ενα μέρος αυτών των χρημάτων, ήτοι 9 δισ. ευρώ, θα δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Το 1,9 δισ. ευρώ θα εκταμιευτεί στο τέλος Φεβρουαρίου με τη δόση της 3ης αξιολόγησης και τα υπόλοιπα 7,1 δισ. ευρώ με την τελευταία δόση. Το «μαξιλάρι» θα συμπληρωθεί από τα ποσά που θα αντλήσει το ελληνικό Δημόσιο στις εξόδους του στις διεθνείς αγορές.
Με χθεσινή απόφασή του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ανακοίνωσε ότι η έκδοση του 7ετούς ομολόγου θα είναι κοινοπρακτική, όπως όλες οι εκδόσεις που κάνουν οι χώρες όταν βγαίνουν για δανεισμό. Τι σημαίνει κοινοπρακτική; Ο,τι ποσό δεν καλυφθεί από τους επενδυτές θα το αγοράσουν οι τράπεζες (κοινοπραξία).
Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η έκδοση, πλην όμως ακριβαίνουν οι προμήθειες προς τις τράπεζες. Εν προκειμένω θα φτάσουν τα 3 εκατ. ευρώ και θα παρακρατηθούν από τις προσόδους της έκδοσης. Το «κοστούμι» για το απόθεμα ασφαλείας που θα χρησιμοποιηθεί στη μετά το μνημόνιο εποχή έχει ξεκινήσει και ράβεται…

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης