Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Ξεκινά το νέο Εξοικονομώ κατ’ Οίκον – Από 28 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα

Ξεκινά το νέο Εξοικονομώ κατ’ Οίκον – Από 28 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα
Εξοικονόμηση άνω του 40% της κατανάλωσης του κτιρίου αναφοράς ο ενεργειακός στόχος των παρεμβάσεων για τους ιδιοκτήτες με ατομικό εισόδημα έως 15.000 ευρώ
Τον δρόμο για την έναρξη του νέου «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» ανοίγει η διευθέτηση των τριών εκκρεμοτήτων που, όπως ανέφερε ρεπορτάζ του World Energy News στις 12 Ιανουαρίου, μπλόκαραν έως τότε την υλοποίησή του.
Έτσι, όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ, επιβεβαιώνοντας το άρθρο, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 28 Φεβρουαρίου 2018, ημερομηνία από την οποία θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αιτήσεις υπαγωγής.
Μία από τις εκκρεμότητες είχε να κάνει με τον ενεργειακό στόχο που θα πρέπει να επιτυγχάνουν οι παρεμβάσεις.
Κι αυτό γιατί το υπουργείο ήθελε να τον συναρτάται και με το εισόδημα του δικαιούχου, με σκοπό να περιορίζονται οι απαιτήσεις για τα χαμηλότερα εισοδήματα, τα οποία με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να ανταποκριθούν πιο εύκολα στο τμήμα του προϋπολογισμού των παρεμβάσεων που δεν θα καλύπτεται από την επιδότηση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του ΥΠΕΝ, ο ενεργειακός στόχος έχει πλέον «κλειδώσει» και προβλέπει ότι οι παρεμβάσεις θα πρέπει να εξασφαλίζουν εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από το 40% της κατανάλωσης του κτιρίου αναφοράς, για τις δύο πρώτες κατηγορίες των δικαιούχων, δηλαδή για άτομα με ατομικό εισόδημα έως 15.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 25.000.
Από την άλλη πλευρά, για τις υπόλοιπες εισοδηματικές κατηγορίες, οι παρεμβάσεις θα πρέπει να πετυχαίνουν εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από το 70% της κατανάλωσης του κτιρίου αναφοράς.

Εκχώρηση κονδυλίων από τις Περιφέρειες

Παράλληλα, έχουν πλέον ολοκληρωθεί από όλες τις Περιφέρειες οι εκχωρήσεις στο ΕΤΕΑΝ (το οποίο θα διαχειριστεί το νέο Εξοικονομώ) των κονδυλίων με τα οποία θα εισφέρουν αυτές μέσω των αντίστοιχων ΠΕΠ στην υλοποίηση του προγράμματος, ενώ έχει δρομολογηθεί και η σύνδεση των συνεργαζόμενων εταιρειών στο πληροφοριακό σύστημα από το οποίο θα τρέξει το πρόγραμμα.
Μάλιστα, με αφορμή τη χθεσινή (5/2) υπογραφή της δωρεάν παραχώρησης του συστήματος στο ΥΠΕΝ από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), στο δελτίο Τύπου το ΥΠΕΝ αναφέρει ότι η διαδικασία σύνδεσης των τραπεζών με το πληροφοριακό σύστημα θα ξεκινήσει σταδιακά από τις 15 Φεβρουαρίου και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων.
Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει, και πιο συγκεκριμένα τις επόμενες ημέρες, θα υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση για την προκήρυξη του προγράμματος, η οποία θα περιλαμβάνει και τον οδηγό εφαρμογής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης