Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΑΔΜΗΕ: Με 30% τα ξένα funds προσδοκούν σε σημαντική άνοδο της κερδοφορίας την προσεχή τριετία

tags :
ΑΔΜΗΕ: Με 30% τα ξένα funds προσδοκούν σε σημαντική άνοδο της κερδοφορίας την προσεχή τριετία
Οι προοπτικές της εισηγμένης στην οποία οι ξένοι αλλάζουν χαρτιά
Σημαντικές θέσεις έχουν πάρει τα διεθνή funds στον ΑΔΜΗΕ, οι οποίες ανέρχονται στο 30% του free float του κεφαλαίου.
Όπως είναι γνωστό το 51% ελέγχεται από το Δημόσιο, τον ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και δεν διαπραγματεύεται.
Η μετοχή του ΑΔΜΗΕ δεν ακολούθησε την άνοδο στον βαθμό που αυτό έγινε από την ΔΕΗ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν κινήσεις από funds που πώλησαν μετοχές του ΑΔΜΗΕ αγοράζοντας παράλληλα ΔΕΗ, αλλά αυτό δεν κατέστη ακόμα δυνατό να επιβεβαιωθεί.
Ειδικά αν αυτό έχει γίνει από το Silchester με στόχο να αυξήσει την θέση του στην ΔΕΗ, για να παίξει και αυξημένο ρόλο στις εξελίξεις.
Το σίγουρο είναι ότι το Silchester δεν έχει προσθέσει περισσότερο από 2,9% στο 13% που διαθέτει στην ΔΕΗ, γιατι τότε θα έπρεπε ήδη να το έχει ανακονώσει.
Από την άλλη μεριά οι όγκοι που έχουν γίνει στον ΑΔΜΗΕ δείχνουν ότι έχουν αλλάξει χέρια μετοχές που βρίσκονταν σε funds το τελευταίο διάστημα και έχουν αγοραστεί από νέους επενδυτές.
Η μετοχή του ΑΔΜΗΕ αντιμετωπίζεται με την λογική ομολόγου καθώς η κερδοφορία της βασίζεται στην προμήθεια διαχείρισης επί του δικτύου της ΔΕΗ και ως τέτοια αναμένεται να έχει την αναβάθμιση από τους επενδυτές όταν το risk premium της χώρας υποχωρήσει και άλλο με τις αναμενόμενες αναβαθμίσεις.
Τεχνικά η κίνηση του ΑΔΜΗΕ μέχρι την περιοχή του 2,28-2,29 ευρώ, δείχνει ότι πέρασε πάνω από το 2,19 που αποτελεί αντίσταση αλλά δεν πέρασε το 2,31 που είναι η δεύτερη αντίσταση.
Η κερδοφορία που είναι το κλειδί για την πορεία της μετοχής αναμένεαι να διπλασιαστεί σύμφωνα με πληροφορίες το 2020 και να φτάσει τα 100 εκατ ευρώ μετά τα 55 εκατ που ανακονώθηκαν για το 2017.
Σε κάθε πρίπτωση σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι επενδύσεις που ανακοινώθηκαν αλλά και ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ στον Eurasia Interconnector με την συμμετοχή της State Grid.
Ο ΑΔΜΗΕ στην παρούσα αποτίμηση με επιπεδο περί το 1 δισ είναι καντά στα επίπεδα, όπου έχει αποτιμηθεί κατά την αποσχισή του από την ΔΕΗ, χαμηλότερα όμως από το επίπεδο στο οποίο πήραν οι Κινέζοι το 29%, που κόστισε 320 εκατ ευρώ.
Ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ ως διαχειριστή δικτύου είναι κλειδί για την επέκταση και αποτελεσματική λειτουργία του δικτύου της ΔΕΗ, όμως έχει σαφώς περιορισμένο επιχειρηματικό ρίσκο.
Εκτιμάται ότι η εξισορρόπηση των κινήσεων των funds μετά και την αναμενόμενη διόρθωση θα φέρει τον ΑΔΜΗΕ στην πρώτη επενδυτική γραμμή χάρις την αποτίμηση, αλλά κυρίως τις προπτικές, το ελεγχόμενο επιχειρηματικό ρίσκο και τις επενδυτικές του κινήσεις.

Οι επενδύσεις

Όπως έγινε γνωστό, επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ που αφορούν τις διασυνδέσεις των Κυκλάδων και της Κρήτης με την Πελλοπόνησο πρόκειται να ενεργοποιήσει ο ΑΔΜΗΕ εντός του 2018.
Παράλληλα, η εταιρεία με καθαρά κέρδη 55 εκατ. ευρώ το 2017 και διαθέσιμα ύψους 255 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2017 προωθεί και την μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική σε συνεργασία με τον Euroasia Interconnector καθώς είναι προχωρημένες οι συζητήσεις για την υπογραφή συμφωνίας μετόχων που θα οδηγήσει τη σύσταση νέου φορέα για την κατασκευή του έργου, στον οποίο ο ΑΔΜΗΕ θα συμμετέχει με ποσοστό 51%.
Όπως δήλωσε σήμερα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης έχει ήδη ξεκινήσει η ηλέκτριση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο, εξασφαλίζοντας όφελος 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τη μείωση των ΥΚΩ.
Η πρώτη φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων ύψους επένδυσης 245 εκατ. ευρώ εξασφαλίζει ότι τον Μάρτιο θα τεθούν σε ψυχρή εφεδρία οι ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ρεύματος των νησιών ενώ το έργο αναμένεται να αποσβεθεί σε τρία χρόνια λόγω της μείωσης των ΥΚΩ.
Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται η αξιολόγηση των προσφορών για το έργο της δεύτερης φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων ενώ το συμβούλιο διεύθυνσης του ΑΔΜΗΕ αποφάσισε την επιτάχυσνη και της τρίτης φάσης κατά δύο χρόνια η οποία πλέον αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020 αντί του 2022 όπως προβλεπόταν.
Ο κ. Μανουσάκης ανακοίνωσε ακόμη ότι για την μικρή διασύνδεση της Κρήτης το επόμενο 15μερο θα βγουν στον αέρα τα τεύχη δημοπράτησης ενώ παράλληλα προωθούνται κάποιες αλλαγές στην όδευση του έργου προκειμένου να σταματήσουν οι αντιδράσεις των κατοίκων στην περιοχή του Μαλέα και το έργο πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2021
Για την μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης δηλαδή το Καλώδιο Κρήτη – Αττική, ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Euroasia Interconnector για την υπογραφή συμφωνίας μετόχων, μετά ο EMU που υπεγράφη τον Οκτώβριο και στόχος είναι το έργο να ολοκληρωθεί το 2023.
Σημειώνεται, ότι το κόστος επένδυσης για το καλώδιο Κρήτη – Πελλοπόνησος υπολογίζεται σε 330 εκατ. ευρώ, για τη δεύτερη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων σε 70 εκατ. ευρώ και για την τρίτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων σε 100 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει ο ΑΔΜΗΕ είναι ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στο σχεδιασμό και την κατασκευή πολλών μεγάλων έργων.
Σύντομα δε αναμένεται να ανακοινωθεί και συμφωνία για την αναβάθμιση μιας από τις διασυνδέσεις της χώρας με γειτονική χώρα και κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τη διασύνδεση με την Ιταλία.
Εξάλλου, εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να υπάρξει αλλαγή στα τέλη χρήσης δικτύου και ενδέχεται να υπάρξει αύξηση των εσόδων του ΑΔΜΗΕ και κατ΄επέκταση της αξίας της εταιρείας καθώς οι διασυνδέσεις αυξάνουν το έργο.
Τέλος, ο ΑΔΜΗΕ προωθεί πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στο προσωπικό του το οποίο εκτιμάται ότι θα μειώσει τους υπαλλήλους του οργανισμού κατά 100 άτομα. Την ίδια ώρα μέσω ΑΣΕΠ τον Μάρτιο αναμένεται να προσληφθούν στον ΑΔΜΗΕ 76 νέοι εργαζόμενοι.
Η τιμή στα 2,11 ευρώ αντιστοιχεί σε μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 997 εκατ ευρώ με το κλείσιμο της Παρασκευής 3/2/2018.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης