Αναλύσεις

Τα σχέδια ΗΠΑ και ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια - Οι αλλαγές στη γεωπολιτική σκακιέρα με «απούσα» την Ελλάδα

Τα σχέδια ΗΠΑ και ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια - Οι αλλαγές στη γεωπολιτική σκακιέρα με «απούσα» την Ελλάδα
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση περιορίζονται στις ανταλλαγές ανακοινώσεων, ενώ τρέχουν οι εξελίξεις
Την ώρα που κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ανταλλάσουν… ανακοινώσεις για το ποιος έχει δίκιο για το ζήτημα της ονομασία της ΠΓΔΜ, από τη μία πλευρά η ΕΕ προετοιμάζεται πυρετωδώς για τη διεύρυνσή της στα Δυτικά Βαλκάνια και από την άλλη ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Matthew Nimetz προειδοποιεί ότι «ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας».
Όπως αναφέρει εκτενές δημοσίευμα των Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει την Τρίτη 6/2 τους όρους βάσει των οποίων έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (μεταξύ των οποίων και η ΠΓΔΜ) θα μπορέσουν να ενταχθούν στην ΕΕ έως το 2025.
Παράλληλα ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean – Claude Juncker θα πραγματοποιήσει «περιοδεία» στα Δυτικά Βαλκάνια τον Μάρτιο του 2018, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για τη σύνοδο που θα γίνει στη Σόφια τον Μάιο του 2018 και θα είναι αφιερωμένη στην ευρύτερη περιοχή.
Παρά το γεγονός ότι –σύμφωνα, πάντα, με τις πληροφορίες που αναφέρουν οι F.T- τόσο η Κομισιόν όσο και Ευρωπαίοι διπλωμάτες τονίζουν ότι και τα έξι κράτη θα πρέπει να «λύσουν τυχόν προβλήματα που έχουν με άλλες χώρες αλλά και να πατάξουν τη διαφθορά» προκειμένου να ενταχθούν στην Ένωση, καθίσταται απόλυτα σαφές ότι οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για ταχεία επίλυση του θέματος με την ΠΓΔΜ είναι μάλλον αρκετά έντονες.
Στόχος τόσο της ΕΕ όσο και των ΗΠΑ είναι να ανακοπεί πιθανή «επέλαση» της Ρωσίας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, σε μία περιοχή η οποία ούτως ή άλλως θεωρούνταν πάντα ως εξαιρετικά δύσκολη και στο παρελθόν έχει χαρακτηρισθεί ως η «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης».

Nimetz: «Ο χρόνος δεν είναι υπέρ μας»

Από την πλευρά του ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ, Matthew Nimetz σε συνέντευξή του στο Euronews σπεύδει για μία ακόμη φορά να επισημάνει ότι το μόνο θέμα το οποίο διαπραγματεύεται ο ίδιος είναι αυτό της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Ο κ. Nimetz ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος αναφορικά με τα «καθήκοντά» του ως διαμεσολαβητής, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι «δική του δουλειά» να πει σε καμία από τις δύο χώρες πώς θα πρέπει να λειτουργεί το Σύνταγμά τους.
«Δεν είναι δουλεία του διαμεσολαβητή να πει στην ελληνική ηγεσία πως το Σύνταγμα και το Κοινοβούλιο πρέπει να λειτουργούν.
Δεν πάω στα Σκόπια να τους υποδείξω πώς να λειτουργεί το Σύνταγμα τους και πως πρέπει να διαχειρίζονται την κατάσταση.
Οι δύο χώρες έχουν την δική τους μεθοδολογία να εγκρίνουν συμφωνίες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημείο κλειδί για τις εξελίξεις το συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου

Όπως όλα δείχνουν σε εσωτερικό επίπεδο το συλλαλητήριο της Κυριακής 4/2 θα αποτελέσει ένα κομβικό σημείο, τόσο για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης όσο και για την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ενδεχόμενη κοσμοσυρροή (με τους διοργανωτές να μιλούν ακόμη και για ένα εκατ. συμμετέχοντες) θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην κυβέρνηση, ακόμη και εάν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς επιμένει ότι «τα συλλαλητήρια δεν μπορούν να καθορίσουν την εξωτερική πολιτική».
Σαφή προβλήματα, όμως, υπάρχουν και στη Νέα Δημοκρατία, μετά και τη διαρροή ότι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς θα βρεθεί στο συλλαλητήριο της Κυριακής.
Με δεδομένο ότι οι διοργανωτές έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι συμμετέχοντες είναι άνθρωποι που αρνούνται οποιαδήποτε χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ, το όλο θέμα, μάλλον, προκαλεί πονοκέφαλο στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Είναι, δε, βέβαιο ότι η παρουσία του κ. Σαμαρά στο συλλαλητήριο θα προκαλέσει και νέα ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, στόχος, βέβαια των οποίων θα είναι η… εσωτερική κατανάλωση και όχι μία προσπάθεια πραγματικά να βρεθεί λύση σε ένα πρόβλημα που κλείνει σχεδόν τρεις δεκαετίες ζωής


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης