Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Βαρομετρικό χαμηλό στην κυβέρνηση ενόψει συλαλλητηρίου για το «Μακεδονικό» - Ρήγμα στη ΝΔ

Βαρομετρικό χαμηλό στην κυβέρνηση ενόψει συλαλλητηρίου για το «Μακεδονικό» - Ρήγμα στη ΝΔ
Τόσο το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών επιχείρησαν να αξιοποιήσουν την απειλητική επιστολή σε βάρους του
Βαρομετρικό χαμηλό επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας εξαιτίας του Σκοπιανού και ενόψει του συλλαλητηρίου της Κυριακής 4 Φεβρουαρίου.
Η κυβέρνηση η οποία βλέπει ότι η εξέλιξη στο διπλωματικό πεδίο, μετά την επίσκεψη Νίμιτς στα Σκόπια και τις εκεί δηλώσεις, δεν είναι θετική, νιώθει να απειλείται από την ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα και απαντά με προσπάθεια απαξιώσης του συλλαλητηρίου και με επιθέσεις στη ΝΔ, που διευρύνουν το υπαρκτό ρήγμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταξύ των “μετριπαθών” και των “σκληρών” στο θέμα της ονομασίας.
Τόσο το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών επιχείρησαν να αξιοποιήσουν την απειλητική επιστολή σε βάρους του, δίνοντας ευρύτερες πολιτικές προεκτάσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η στάση των επίσημων φορέων υποθάλπτει τις απειλές.
Πρόκειται για τακτική που ακολουθούσαν παλαιότερα τα συστημικά κόμματα για να απαξιώσουν τον ακτιβισμό του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία δείχνει ότι έχει ενθυλακώσει, η νυν κυβέρνηση.
Ο κ. Κοτζιάς με ανάρτησή του στα social media ανέφερε ότι πρόκειται για «συγκεκριμένα συστήματα έντυπα και κανάλια τα οποία τον συκοφαντούν με στόχο να τον στοχοποιήσουν.
Τους ενοχλεί ότι δεν με κρατά κανείς. Είναι οι ηθικοί αυτουργοί των απειλών για τη σωματική ακεραιότητα και ζωή μου», και ζήτησε από τη ΝΔ και την Ιερά Σύνοδο «να τις καταδικάσουν χωρίς μεν και αλλά».
Στο ίδιο μήκος κύμματος ήταν και η ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουρογού: «Μετά τις ‘’σφαίρες για τους προδότες’’ που υποσχόταν η επικεφαλής ακροδεξιού κόμματος σε κάλεσμά της για το συλλαλητήριο της Κυριακής, σήμερα οι σφαίρες έφθασαν με απειλητικές επιστολές στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.
Η ΝΔ εδώ και δύο ημέρες δεν έχει βρει ούτε μία λέξη για να καταδικάσει τις φασιστικές απειλές. Όσοι αγκαλιάζουν την ακροδεξιά, χαϊδεύουν τα αυτιά των μισαλλόδοξων πατριδοκάπηλων και επιχειρούν να διχάσουν τους Έλληνες, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους».  
Η απάντηση ήλθε από τη ΝΔ: «Εν αντιθέσει με άλλους, είναι διαχρονικά αυταπόδεικτο ότι η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει απερίφραστα τη βία από όπου και αν προέρχεται. Και προφανώς αυτό ισχύει και για τις απειλές εναντίον του Υπουργού Εξωτερικών.
Κατά τα λοιπά, το ποιος δείχνει ανοχή στη βία και κυρίως ποιος εξακολουθεί να διχάζει τους Έλληνες, το γνωρίζουν πολύ καλά οι πολίτες».
Ενώ όμως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις και το σύνολο, των στελεχών και των βουλευτών ομονοούν τόσο στον συμβιβασμό επί τη βάση σύνθετης ονομασίας, όσο και για την απαξίωση του συλλαλητηρίου, στη ΝΔ τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Ο Νικήτας Κακλαμάνης περιέγραψε το εσωτερικό τοπίο λέγοντας ότι υπάρχουν δύο γραμμές στη ΝΔ, η μία κατά της χρήσης του όρου ονομασία και η άλλη υπέρ της συμβιβαστικής λύσης.
Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε σήμερα το στίγμα λέγοντας ότι “την Κυριακή θα είναι μία μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα”, προσφέροντας πολιτική ομπρέλα στο συλλαλητήριο.
Βουλευτές όπως ο Δημήτρης Σταμάτης και ο Κώστας Σκρέκας και φυσικά ο Άδωνης Γεωργιάδης πρωτοστατούν στην κατεύθυνση αυτή.
Από την άλλη πλευρά είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Νίκος Δένδιας και οι κεντρώοι και φιλελεύθεροι που τείνουν να καλύψουν το κενό που αφήνει η μετατόπιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο “εθνολαϊκιστικό μπλοκ” του Αντώνη Σαμαρά όπως τον κατηγορούν οι πολιτικοί αλλά και οι εσωτερικοί του αντίπαλοι.
Στη ΝΔ πάντως το θέμα όταν θα φθάσει -έαν φθάσει-, σε ψηφοφορία στην Βουλή θα τεθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος -όπως δήλωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης-, που θα αποφασίσει.
Στο οριακό σημείο, το ερώτημα είναι η τελική τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά και αν θα θελήσει να δείξει ότι ελέγχει τη ΝΔ.
Άγνωστη είναι η τελική θέση του Κώστα Καραμανλή που κρατά επαμφοτερίζουσα στάση αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη που μέχρι στιγμής οι δημόσιες αναφορές του περιγράφονται από το “μη θέση”.
Την ίδια ώρα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Matthew Nimetz, με συνέντευξή του στο Euronews, αναμένεται ότι θα προκαλέσει ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Σπ. Γκουτζάνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης