Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Μαξίμου: Η ΝΔ επέλεξε πολιτική γραμμή σύγκρουσης για το Σκοπιανό, τι εκτιμά το κυβερνητικό επιτελείο

Μαξίμου: Η ΝΔ επέλεξε πολιτική  γραμμή σύγκρουσης για το Σκοπιανό, τι εκτιμά το κυβερνητικό επιτελείο
Αντί να επιδιώξει ισχυρό εθνικό μέτωπο, επιδίδεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια.
Σε ναυάγιο όπως άλλωστε είχε προαναγγελθεί από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδηγήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκη.
Ο πρόεδρος της ΝΔ απέκρουσε την προσπάθεια του πρωθυπουργού να δημιουργήσει συνθήκες συνεννόησης για το εθνικό ζήτημα και να διαμορφώσει κοινή εθνική γραμμή.
 Είναι σαφές ότι η ΝΔ επιλέγει τον δρόμο της πολιτικής σύγκρουσης στο Σκοπιανό, ενώ θα επιθυμούσε και την απομόνωσή της κάτι όμως που θα εξαρτηθεί από την στάση και των άλλων πολιτικών αρχηγών .
Ο κ. Μητσοτάκης προσήλθε στην συνάντηση μόνο από υποχρέωση που απορρέει από τον θεσμικό του ρόλο, η συνάντηση διήρκεσε μόλις 30 λεπτά και το κλίμα ήταν ψυχρό, όπως ανέφεραν οι συνεργάτες του.
Ενδεικτικό είναι ότι στα πλάνα που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση δεν υπήρχε ήχος μετά από αίτημα του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη.
Στην δήλωση που έκαμε μετά την συνάντηση από το γραφείο του στην Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σκληρή και προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, θεωρώντας τον υπεύθυνο για τους μέχρι τώρα χειρισμούς που όπως είπε κλείνουν ένα παράθυρο ευκαιρίας.
Στην δήλωσή του σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας ενημερώνει σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς ενώ έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες την διαπραγμάτευση για το όνομα, και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να διαμορφώσει συνθήκες συνεννόησης και συναίνεσης των πολιτικών κομμάτων.
Δεν ενημέρωσε το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό, προσήλθε στην διαπραγμάτευση δίχως να έχει εξασφαλίσει καν την στήριξη του κυβερνητικού εταίρου, δίχασε τους έλληνες, περιφρόνησε τους πολίτες που εκφράζουν πατριωτική τους ευαισθησία.
Αντί να επιδιώξει ισχυρό εθνικό μέτωπο, επιδίδεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια.
Έτσι, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης κλείνει ένα παράθυρο ευκαιρίας προς αξιοποίησης.  
Άσκησε κριτική και για την τακτική του κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι “προβαίνει σε παραχωρήσεις δίχως να έχει εξασφαλίσει μη αναστρέψιμα ανταλλάγματα”  και υποστήριξε ότι είναι πολύ σοβαρή παράλειψη που δεν έθεσε σαν προυπόθεση για την διαπραγμάτευση την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων.
Ο κατακερματισμός της λύσης, δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος και δεν μπορεί να γίνει δεκτός.
Η ΝΔ, είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με σθένος και αποτελεσματικότητα, ο βίος και η πολιτεία του κ. Τσίπρα δεν δίνουν εγγυήσεις ότι μπορεί να κάνει το ίδιο.

Οι πολιτικές εξελίξεις
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι το σκοπιανό τέμνει οριζόντια το πολιτικό σύστημα και στην εξέλιξή του, τους προσεχείς μήνες θα προκαλέσει αναδιάταξη των πολιτικών συσχετισμών.
Στην δύσκολη συνάρτηση βάζουν και την σχέση τους με τον κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο.
 Γι αυτό και ο πρωθυπουργός μετά την επιστροφή του από το Νταβός, ξεκίνησε τις πρωτοβουλίες του με συνάντηση με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.
Είναι δε ενδεικτικό της δυσκολίας ότι η συνάντηση έγινε εν κρυπτώ, χωρίς να έχει ανακοινωθεί και χωρίς να υπάρξουν δηλώσεις ή διαρροές αργότερα από καμία πλευρά.
Κομματικές πηγές λένε ότι ο κ. Καμμένος θα αναζητήσει τρόπο ώστε να μην κινδυνεύσει η κυβέρνηση.
Με τις δηλώσεις του κατά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας θέλησε να εμφανιστεί ως εκφραστής της πολιτικής μετριοπάθειας και της συναίνεσης στα εξωτερικά θέματα, ενώ εμφάνισε την προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος, σαν συνέχεια της πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή, όπως κωδικοποιήθηκε στο Βουκουρέστι.

Ti εκτιμά το κυβερνητικό επιτελείο

Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι είναι αρκετά πιθανό να προκύψει μία συμφωνία επί της αρχής με την Δημοκρατική Συμπαράταξη, παρά την κριτική της Φώφης Γεννηματά.
 Ακολούθως ότι το θέμα θα απομακρύνει τη ΝΔ από την Κεντροαριστερά.
Από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν έχουν προσδοκίες καθώς ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ, ξεκαθάρισε ότι θα πάει μόνο για να πει την δική του θέση, αφού ο χρόνος για ενημέρωση παρήλθε, ότι στο εσωτερικό της χώρας δεν υπάρχουν οι συνθήκες και ότι θα πρέπει η λύση να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία.

Η ΝΔ εκτιμούν ότι είναι επίσης σε δύσκολη θέση και αυτό φάνηκε χθες 26/1 το πρωί μετά την κοινοποίηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα καλέσει τους αρχηγούς για ενημέρωση.
Η πρώτη αντίδραση της Πειραιώς ήταν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα πάει αφού άλλωστε είχε προγραμματίσει ταξείδι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Μέσα σε 10 λεπτά όμως η θέση άλλαξε και διέρρευσε ότι “παρότι δεν υπάρχει περιθώριο, για θεσμικούς λόγους τελικά θα πάει στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα”.
Χθες πάντως ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε πίεση και από τον αμερικανό πρέσβη στην συνάντηση που είχαν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι δεν είναι βέβαιο αλλά υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να υποχωρήσει και η νέα ηγεσία των Σκοπίων από τις αλυτρωτικές θέσεις και να προκύψει συμβιβαστική λύση. ΧΡειάζεται γι αυτό μία μεταβολή της πλειοψηφίας με 11 βουλευτές.
Εν τω μεταξύ και μόνο με την προθυμία που έχει επιδείξει η κυβέρνηση παίρνει τα εύσημα των ΗΠΑ και των ευρωπαίων εταίρων.
Στο παρασκήνιο δε, επιχειρεί να εξαργυρώσει την θετική του στάση με ανταλλάγματα στο πεδίο της οικονομίας, που αποτελεί και την νούμερο ένα προτεραιότητα του Αλέξη Τσίπρα.
Γι αυτό άλλωστε και η συζήτηση με τον Πάνο Καμμένο ήταν για το Σκοπιανό σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην οικονομία.
Το κυβερνητικό επιτελείο, εμφανίζεται ικανοποιημένο από την συνάντηση με την Λαγκάρντ και προσδοκά στήριξη στην διευθέτηση του χρέους που θα αυξήσει τις πιθανότητες καθαρής εξόδου στις αγορές τον προσεχή Αύγουστο.

Πηγή: Bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης