Αναλύσεις

WSJ: Η FYROM ευελπιστεί να γίνει μέλος της Δύσης αφού λύσει το θέμα του ονόματος

tags :
WSJ: Η FYROM ευελπιστεί να γίνει μέλος της Δύσης αφού λύσει το θέμα του ονόματος
Είτε θα κάνουμε αυτήν την περιοχή σταθερή με ισχυρούς θεσμούς ήθα μείνουμε με μία περιοχή που αποτελεί μόνιμη πηγή κρίσεων, δηλώνει ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ
Μακροσκελές δημοσίευμα για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (στον τίτλο του οποίου, όμως, αναφέρεται ως… σκέτη Μακεδονία), φιλοξενεί η διαδικτυακή έκδοση της Wall Street Journal.
Στο δημοσίευμα γίνεται μία αναδρομή των σχέσεων με την Ελλάδα και της «κόντρας» που ξεκίνησε πριν από 27 χρόνια αναφορικά με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της πΓΔΜ.
Σύμφωνα με την αρθρογράφο η έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και FYROM ξεκίνησε καθώς η γειτονική μας χώρα επιθυμεί διακαώς να ενταχθεί τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ.
Αιτία, πέραν όλων των άλλων, το γεγονός ότι η Ρωσία αυξάνει συνεχώς τη δύναμη της στην περιοχή των Βαλκανίων.
Παράλληλα υποστηρίζεται ότι μεταξύ των ονομάτων που μπορούν να εξετασθούν είναι το «Νέα Μακεδονία», «Άνω Μακεδονία» ή «Βόρεια Μακεδονία».
«Είτε θα κάνουμε αυτήν την περιοχή σταθερή με ισχυρούς θεσμούς, ισχυρές και λειτουργικές δημοκρατίες ή θα μείνουμε με μία περιοχή που αποτελεί μόνιμη πηγή κρίσεων.
Τόσο η Ευρώπη όσο και η ευρύτερη περιοχή θα είναι σε καλύτερη κατάσταση εάν επικρατήσει η πρώτη εκδοχή», δηλώνει στη WSJ, ο υπουργός Εξωτερικών της FYROM, Nikola Dimitrov.
Βάσει δημοσκόπησης του κέντρου ερευνών (με έδρα την Ουάσιγκτον) του International Republican Institute, το 70% των κατοίκων της πΓΔΜ είναι υπέρ της ένταξης στην ΕΕ.
Υπάρχουν, όμως, και αυτοί που «βλέπουν» πέρα από τα ονόματα.
«Εάν οι άνθρωποι ζουν μία καλύτερη ζωή, δεν με ενδιαφέρει ακόμη και εάν ονομαστεί… Disneyland», δηλώνει ο Kiril Pop Hrisotof, ένας 50χρονος ηθοποιός που εγκατέλειψε τη FYROM και μετακόμισε στον Ισημερινό πριν από τέσσερα χρόνια.
Η Σερβία δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο, με αποτέλεσμα καμία από τις δύο χώρες να μην μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ, μέχρι την επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς.
Στη Βοσνία, το μουσουλμανικό δυτικό τμήμα και το χριστιανικό ανατολικό κυβερνώνται από δύο διαφορετικές διοικήσεις.
Οι διαδοχικές κυβερνήσεις της χώρας, που βρίσκεται στην πίσω αυλή της Ελλάδας, έχουν συχνά εκφράσει τις ανησυχίες τους για την υπονόμευση, όπως θεωρούν, εκ μέρους της Ρωσίας.
Το Μαυροβούνιο υποστηρίζει ότι ένας πρώην πρωθυπουργός του λίγο έλειψε να δολοφονηθεί μετά από συνωμοσία που χρηματοδοτήθηκε από τη Ρωσία.
Οι ηγέτες της Βοσνίας υποστηρίζουν πως η Μόσχα εκπαιδεύει παραστρατιωτικούς αποσχιστές.
Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες και στις δύο περιπτώσεις. Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ εκτιμούν πως η πΓΔΜ θα είναι σε θέση να ενταχθεί στη μεγαλύτερη στρατιωτική συμμαχία του κόσμου, εφόσον επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας.
Η ΕΕ προσδοκά σε ένταξη της χώρας μέχρι το 2025.
Η Μακεδονία θεωρείται σημαντικός σύμμαχος των προσπαθειών της ΕΕ να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές και να αντισταθμίσει κινδύνους κατά της ασφάλειάς της.
Η ένταξη της χώρας θα της αποφέρει οφέλη, αφού οι κατά το πλείστον φτωχοί κάτοικοί της θα μπορούν να ταξιδεύουν και να εργάζονται στις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης.
Όταν η χώρα υιοθέτησε την ονομασία "Μακεδονία", πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.
Η Αθήνα έθεσε σε εφαρμογή εμπάργκο που διήρκεσε δύο χρόνια, έριξε τη γειτονική τους χώρα σε ύφεση και το τερμάτισε μόνον όταν ο τότε πρόεδρός της ανακοίνωσε από την τηλεόραση ότι η χώρα δεν έχει καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο. Μετά το βέτο της Ελλάδας το 2008 για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ οι σχέσεις επιδεινώθηκαν.
Το 2011 κατασκευάστηκε στα Σκόπια άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου και δόθηκε το όνομά τους στο αεροδρόμιο και σε λεωφόρους.
Η Αθήνα διέκοψε τις πτήσεις προς τη χώρα.
Τώρα, η κατάσταση έχει αλλάξει.
Το 2015 ξέσπασε σκάνδαλο που έφερε την κυβέρνηση Zaev στην εξουσία.
Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας ανησυχεί για τις ακροδεξιές και εθνικιστικές κινήσεις στην πίσω αυλή της Ελλάδας.
Την εβδομάδα αυτή, ο κ. Zaev ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει την ονομασία του αεροδρομίου και της κύριας λεωφόρου των Σκοπίων, ενώ ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα επικυρώσει την επόμενη φάση της συμφωνίας ΕΕ-ΠΓΔΜακεδονίας για την ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων των δύο πλευρών.
Βέβαιο είναι πάντως ότι και οι δύο θα έχουν να αντιμετωπίσουν αντιδράσεις στο εσωτερικό των χωρών τους.
Ο κ. Zaev διαθέτει ισχνή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ενώ απαιτούνται τα δύο τρίτα των βουλευτών να αλλάξει η ονομασία της χώρας. Επίσης, δεκάδες χιλιάδες Έλληνες διαδήλωσαν στην Θεσσαλονίκη κατά της χρήσης του ονόματος "Μακεδονία", ενώ οι ΑΝΕΛ είναι αντίθετοι με συμφωνία».


Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης