Ενέργεια

Αλλαγές σε επτά σημεία του Target Model ζητούν οι ηλεκτροπαραγωγοί – Τι αντιπροτείνουν

Αλλαγές σε επτά σημεία του Target Model ζητούν οι ηλεκτροπαραγωγοί – Τι αντιπροτείνουν
Σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ, στο σχεδιασμό της νέας αγοράς επιβάλλεται να ληφθούν υπ’ όψιν οι δομικές αδυναμίες που υπάρχουν σήμερα με στόχο αυτές να εξαλειφθούν
Επτά σοβαρότατες ενστάσεις στο σχεδιασμό της νέας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εκφράζει ο Σύνδεσμος των ανεξάρτητων εταιριών του κλάδου (ΕΣΑΗ), ζητώντας την τροποποίηση των συγκεκριμένων προβλέψεων, ώστε να λαμβάνονται οπωσδήποτε υπόψη οι δομικές αδυναμίες της ελληνικής αγοράς.  
Ο ΕΣΑΗ υπογραμμίζει ότι σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθεί μια de facto κλειστή και μη ανταγωνιστική αγορά, με ολέθριες επιπτώσεις όχι μόνο για τους παραγωγούς και τους προμηθευτές, αλλά και για τους τελικούς καταναλωτές.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο στο σχεδιασμό της νέας αγοράς επιβάλλεται να ληφθούν υπ’ όψιν οι δομικές αδυναμίες που υφίστανται σήμερα και συγκεκριμένα το γεγονός ότι η ΔΕΗ συνεχίζει να κατέχει πολύ υψηλά μερίδια στη λιανική αγορά (περίπου 84%), υψηλά μερίδια στην παραγωγή (περίπου 63%) και τις εισαγωγές, ενώ εξακολουθεί να είναι η μόνη που έχει πρόσβαση σε διαφοροποιημένο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο.
Όπως υποστηρίζει ο ΕΣΑΗ τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να ληφθούν υπ όψη τουλάχιστον κατά την αρχική φάση λειτουργίας της νέας αγοράς και έως ότου μεταβληθεί η παρούσα δομή της αγοράς.      
Οι θέσεις αυτές του ΕΣΑΗ διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της κατ’ αρχήν δημόσιας διαβούλευσης για τους νέους Κώδικες του Target Model. Στην σχετική επιστολή του θέτει επτά ζητήματα τα οποία χαρακτηρίζει θεμελιώδη και ζητεί την αναθεώρηση τους.

Τα επτά σημεία διαφωνίας  

Οι ενστάσεις του ΕΣΑΗ είναι οι εξής:
•    Πρώτον: Θα πρέπει να θεσπιστεί μέγιστο όριο στις ποσότητες προθεσμιακών προϊόντων και διμερών συμβολαίων που θα μπορεί να συνάπτει η ΔΕΗ (ως ποσοστό του συνολικού φορτίου των πελατών της) ώστε να διατηρήσει η Προημερήσια Αγορά μια ικανή ρευστότητα και να μην δημιουργηθούν καταστάσεις όπου συγκεκριμένες μονάδες, αν και ενδεχομένως ακριβότερες θα λειτουργούν κατά προτεραιότητα για την εξυπηρέτηση των προθεσμιακών και διμερών  συμβολαίων. Στην αρχική φάση λειτουργίας  των νέων αγορών προτείνεται η θέσπιση μηδενικού ορίου συμμετοχής στην προθεσμιακή αγορά και τα διμερή συμβόλαια για τη ΔΕΗ και σταδιακή αύξηση του ποσοστού με βάση τη μείωση του μεριδίου της στη λιανική, καθώς και την αλλαγή της δομής της αγοράς. Πάντως ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι αν τελικώς αποφασιστεί η συμμετοχή της ΔΕΗ στην προθεσμιακή αγορά και με διμερή συμβόλαια, το ποσοστό θα πρέπει να μην υπερβαίνει το 5-10%.
•    Δεύτερον: Η συμμετοχή των παραγωγών στην Προημερήσια, την Ενδοημερήσια αλλά και της αγορά Εξισορρόπησης θα πρέπει να γίνεται σε επίπεδο μονάδων και όχι σε επίπεδο χαρτοφυλακίου. Αυτό σύμφωνα με τον Σύνδεσμο επιβάλλεται διότι στην ελληνική αγορά το πλήθος των συμμετεχόντων που κατέχουν μονάδες παραγωγής είναι μικρό και μόνο η ΔΕΗ διαθέτει σημαντικό και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μονάδων. Στην περίπτωση που η συμμετοχή των μονάδων παραγωγής στις αγορές γινόταν σε επίπεδο χαρτοφυλακίου η ΔΕΗ θα είχε μη αποδεκτό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων συμμετεχόντων. Αντίθετα σε ότι αφορά την Προθεσμιακή Αγορά ο ΕΣΑΗ θεωρεί ότι είναι προφανές πως η συμμετοχή θα πρέπει να γίνεται σε επίπεδο χαρτοφυλακίου και όχι σε επίπεδο μονάδων.
•    Τρίτον: Είναι εξαιρετικά σημαντική σύμφωνα μες τον Σύνδεσμο, η διατήρηση του κεντρικού προγραμματισμού και της κεντρικής κατανομής των μονάδων παραγωγής στην Αγορά Εξισορρόπησης, όχι μόνο για λόγω της ίδιας της δομής της αγοράς  αλλά και για την ασφάλεια του συστήματος
•    Τέταρτον: Θα πρέπει να συνεχιστεί η απαγόρευση της υποβολής προσφορών κάτω του ελάχιστου μεταβλητού κόστους τόσο στην Προημερήσια όσο και στην Ενδοημερήσια Αγορά  για όσο διάστημα η ΔΕΗ κατέχει υπερδεσπόζουσα θέση στην αγορά.
•    Πέμπτον: Σε ότι αφορά την Αγορά Εξισορρόπησης προβλέπεται ότι το κόστος σβέσης των μονάδων δεν λαμβάνεται υπόψη κατά τη διαδικασία του Ενοποιημένου Προγραμματισμού καθώς και ότι δεν αποζημιώνονται οι παραγωγοί σε περίπτωση σβέσης μιας μονάδας μετά από εντολή κατανομής  ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ η πρόβλεψη αυτή θα ήταν κατανοητή για αγορές με αποκεντρωμένο προγραμματισμό και κατανομή όμως στην ελληνική αγορά αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα ειδικά στις μονάδες που επιλέγουν έναν ευέλικτο τρόπο λειτουργίας και δεν παραμένουν συνεχώς συγχρονισμένες στο σύστημα ανεξαρτήτως της ζήτησης που υπάρχει.
•    Έκτον: Όσον αφορά την αγορά επικουρικών υπηρεσιών ο ΕΣΑΗ σημειώνει ότι στα υπό διαβούλευση κείμενα δεν υπάρχει πρόβλεψη για δημιουργία επικουρικής υπηρεσίας για βραχυπρόθεσμη διαθεσιμότητα ευελιξίας  (flexible ramping capacity). Με δεδομένη την πολύ μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας επιβάλλεται η δημιουργία της νέας αυτής επικουρικής υπηρεσίας και η ένταξη της στη λειτουργία της αγοράς επικουρικών υπηρεσιών.
•    Έβδομον: Ο ΕΣΑΗ διαφωνεί ριζικά στην πρόβλεψη του σχεδίου του Κώδικα για την Αγορά Εξισορρόπησης ότι η κάλυψη του κόστους των απωλειών του σήματος μεταφοράς θα γίνεται από τους προμηθευτές μέσω του Λογαριασμού Προσαυξήσεων. Όπως σημειώνει η δραστηριότητα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας έχει ήδη επιβαρυνθεί σημαντικά από την υιοθέτηση χρεώσεων που χαρακτηρίζονται αναποτελεσματικές και χωρίς επιστημονική βάση στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων όπως η χρέωση προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) αλλά και η ευρωπαϊκή πρακτική είναι οι απώλειες του συστήματος να περιλαμβάνονται στη Χρέωση της Χρήσης Συστήματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης