Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Τσίπρας: Το 2018 θα έχει ιστορικό αποτύπωμα - Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος από το μνημόνιο

Τσίπρας: Το 2018 θα έχει ιστορικό αποτύπωμα - Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος από το μνημόνιο
Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει παρά την καταστροφολογία, τόνισε ο πρωθυπουργός
Τα βέλη του από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για την ψήφιση του πολυνομσχεδίου διασταύρωσαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.
"Το καλοκαίρι του 2018 αφήνουμε πίσω μας μια σκληρή και πολλαπλώς επιζήμια περίοδο για την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό", τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως "παίζοντας ως συνήθως με τις λέξεις και κάνοντας πολιτική με ψέμματα ο κ. Τσίπρας μίλησε και σήμερα για καθαρή έξοδο.
Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος, όπως τόνισε ο Wizer αλλά και παραδέχθηκε ο κ. Σκουρλέτης.
Η αλήθεια είναι ότι έχετε υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας για τουλάχιστον μία 5ετία.
Αν είστε ακόμη στην εξουσία το καλοκαίρι του 2018, κάτι που είναι αυτοσκοπός για εσάς, είναι προφανές ότι θα αναλάβετε και νέες βαριές υποχρεώσεις με άλλοθι μία ελάφρυνση του χρέους".
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπορας τόινισε πως «βρισκόμαστε μια ανάσα πριν το τέλος του προγράμματος διάσωσης, εκεί που απέτυχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εμείς πετύχαμε.
Επιλέξαμε να μην αποδράσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Με τη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία, «κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος», τόνισε εισαγωγικά στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός.
Και τούτο γιατί, όπως επιχειρηματολόγησε στη συνέχεια, «ουσιαστικά ολοκληρώνεται το νομοθετικό μέρος των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης».
Η νέα αυτή περίοδος, με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, «ενώ δίνει ελπίδα και κουράγιο σε εκατομμύρια συμπολίτες μας που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν μεγάλες θυσίες και βλέπουν επιτέλους φως και διέξοδο, την ίδια στιγμή γεννά εκνευρισμό και αμηχανία σε πολλούς», σημείωσε εισαγωγικά στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Πρώτα από όλους στο παλιό πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε και λεηλάτησε τη χώρα (...) είναι και όσοι είχαν πιστέψει ότι οι δύσκολες επιλογές που κάναμε το καλοκαίρι του 2014, δεν έβγαιναν.
Όσοι πίστευαν ότι η αριστέρα δεν έχει ρόλο να παίξει στη σημερινή πραγματικότητα. Ότι πρέπει να αποδρά στα δύσκολα, να παραδίδει τη διακυβέρνηση στον αντίπαλο, στο παλιό σύστημα».

Επίθεση στον Κ. Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ, καταγγέλλοντας πως «όταν βρισκόμασταν σε δύσκολες διαπραγματεύσεις το καλοκαίρι του 2016, προειδοποιούσαν για την καταστροφή».
«Σήμερα η χώρα, όσο και να καταστροφολογήσετε, είναι μια χώρα που επιτέλους ανακάμπτει».
«Δεν ξέρω αν έχετε προσλάβετε κανέναν αστρολόγο, κ. Μητσοτάκη; Κανένα χειρομάντη; Κανένα μέντιουμ;
Συνήθως ξέρετε όλοι αυτοί σας λένε ότι θέλετε να ακούσετε.
Σας συμβουλεύω λοιπόν να αποδεχτείτε την πραγματικότητα.
Όμως γνωρίζω ότι αυτό είναι σας είναι δύσκολο. Εξαιρετικά δύσκολο. Αλλά είναι αναγκαίο.
Θα κάνει καλό και σε σας προσωπικά αλλά και στην παράταξή σας», ανέφερε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ο κ. Τσίπρας.

Για τα επιδόματα τριτέκνων - πολυτέκνων

«Παράθυρο» για την κάλυψη των απωλειών που θα έχουν κάποιοι από τους τρίτεκνους-πολύτεκνους, άνοιξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Στη σχετική αναφορά του στη Βουλή, θύμισε ότι το κονδύλι για τα παιδιά αυξήθηκαν κατά 260 εκατ. ευρώ, δηλαδή από τα 650 στα 910 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, 730.000 οικογένειες από τις 800.000 συνολικώς, θα δουν «πολύ σημαντική αύξηση ως και διπλασιασμό του επιδόματος», μέσω της ενίσχυσης των επιδομάτων για πρώτο-δεύτερο παιδί.
Ταυτοχρόνως, όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, αλλάζουν οι συντελεστές για το τρίτο παιδί και άνω, με αποτέλεσμα οι μισοί από τους 100.000 τριτέκνους -πολυτέκνους να δουν αυξήσεις επίσης.
Για να καταλήξει, «για μικρή αριθμητικά κατηγορία οι οποίοι θα υποστούν κάποιες μικρές μειώσεις, είμαστε διατεθειμένοι και τους επόμενους μήνες να προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις αφού θα εξετάσουμε λύσεις ώστε να καλυφθεί αυτή η απώλεια», προανήγγειλε ο πρωθυπουργός χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της πλειοψηφίας. Κατηγόρησε δε, την αντιπολίτευση για «λαϊκισμό» και «ψηφοθηρία».

Για τις απεργίες

Το μεγαλύτερο ίσως, μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήταν αφιερωμένο στην αλλαγή των προϋποθέσεων για την κήρυξη απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία.
Δεν εφαρμόζεται η επίμαχη διάταξη στα σωματεία πανελλαδικής έκτασης, ούτε στα σωματεία ευρύτερης έκτασης (πχ. της Αττικής), ήταν η πρώτη παρατήρηση του πρωθυπουργού.
Εξαπέλυσε μομφή στην ηγεσία της ΓΣΕΕ που αντιδρά, τάχα, στο σημερινό νομοσχέδιο, αλλά «στόμα είχαν, και μιλιά δεν είχαν» π.χ. για την επιστροφή της εργασιακής κανονικότητας, ενώ θύμισε ότι η ΓΣΕΕ είχε συστρατευθεί υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα του 2015.
Άσκησε κριτική όμως και στην εξ αριστερών κριτική (ΚΚΕ-ΠΑΜΕ):
«Την επόμενη φορά λοιπόν, που τα στελέχη και τα σωματεία σας θα επισκεφθούν το Υπουργείο Εργασίας, δε χρειάζονται ούτε τηλεοπτικά συνεργεία, ούτε σπασμένες τζαμαρίες.
Διάλογος, ενημέρωση και επαγρύπνηση χρειάζεται.
Αν όντως η πραγματική σας έγνοια είναι -και το πιστεύω- η βελτίωση των όρων ζωής της εργατικής τάξης».
Θέση της κυβέρνησης είναι, υπογράμμισε ο πρωθυπουτργός, «το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερή κατάκτηση της εργατικής τάξης.
Ούτε καταργείται, ούτε απειλείται από αυτήν την κυβέρνηση.
Εμείς θέλουμε τα σωματεία και τα συνδικάτα, μαζικά, μαχητικά και σε διαρκή δράση απέναντι σε φαινόμενα εργοδοτικού αυταρχισμού και παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας».

«Περισσότερες οι θέσεις πλήρους απασχόλησης»

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, από «σφραγίδα» έχει μετατραπεί σε πραγματικό «όπλο» για τους εργαζομένους, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Επιπλέον, «όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση το 2015 η σχέση μερικής και πλήρους απασχόλησης ήταν 60% – 40% υπέρ της μερικής απασχόλησης. Και εντός της τριετίας 2012- 2015 είχε επικρατήσει με πολιτική επιλογή μια τάση πλήρους διάλυσης της αγοράς.
Αυτή την τάση την αντιστρέψαμε με σκληρή δουλειά», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Σήμερα, εξάλλου, οι νεες θέσεις εργασίας, 320.000 περισσότερες, που δημιουργούνται, είναι στην πλειονότητα τους θέσεις πλήρους απασχόλησης, ανέφερε επίσης ο κ. Τσίπρας.
Ενώ το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας, η κυβέρνηση το έριξε από το 19% στο 13%.

Μητοτάκης: Η κυβέρνηση κάνει πολιτική με ψέματα - Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος από το μνημόνιο

Συνολική επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο για την οικονομία όσο και για το Σκοπιανό, επιχειρώντας να αποδομήσει το αφήγημα Τσίπρα για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 αλλά και για «παράθυρο ευκαιρίας για το Σκοπιανό».
Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «είπε ψέμματα πως θα έχουμε καθαρή έξοδο», ενώ για το Σκοπιανό ανέφερε ότι «η κυβέρνηση ασκεί μυστική διπλωματία και γι αυτό δικαίως δεν τον εμπιστεύονται οι Έλληνες πολίτες». Συμπυκνώνοντας υπογράμμισε ότι  «η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει την χώρα από την οικονομική κρίση ούτε να χειριστεί τις μεγάλες γαιοπολιτικές προκλήσεις».   
Αναφερόμενος στα τρία χρόνια την κυβέρνησης είπε ότι «συμπληρώνονται τρία οδυνηρά και χαμένα χρόνια από την άνοδο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία, τρία χρόνια που θα έχουν βαριές συνέπειες για το μέλλον. «Τον Αύγουστο του 2018 θα είμαστε στην καλύτερη περίπτωση εκεί που θα είχαμε φθάσει το 2014, αν δεν είχε μεσολαβήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Επικαλέστηκε την πρόσφατη συνέντευξη του Τόμας Βίζερ ο οποίος  είπε «ότι δεν θα υπάρξει καθαρή έξοδος» και τον Γερούν Ντάισενμπλουμ που ανέφερε ότι η ζωή τους έγινε πιο εύκολη με Τσίπρα και Τσακαλώτο.
Αναφέρθηκε στο χρέος των πολιτών λέγοντας ότι ένας στους δύο Έλληνες χρωστά στο κράτος, το συνολικό ποσό του ιδιωτικού χρέους ξεπέρασε τα 100 δις ευρώ, ενώ το 25% του χρέους των Ελλήνων δημιουργήθηκε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.  «Γίνονται περίπου 1000 κατασχέσεις κάθε εργάσιμη μέρα, είναι συνολικά περί τους 700.000 οι Έλληνες που κινδυνεύουν», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Αποφασίσατε νέες περικοπές στο ΕΚΑΣ και στο επίδομα θέρμανσης και ενώ προκαλείται τεράστιες στρεβλώσεις στην πραγματική οικονομία ενθαρρύνοντας την παραοικονομία.

Μείωση της ανεργία με μισθούς πείνας

Για τη μείωση της ανεργίας είπε ότι μειώνεται με μισθούς πείνας και με την έξοδο εκατοντάδων χιλιάδων νέων στο εξωτερικό. «Είναι ψέμα είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι αντιστράφηκε η σχέση μεταξύ μερικής και πλήρους απασχόλησης» και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ το 2017 οι νέες θέσεις εργασίας ήταν κατά 55% μερικής απασχόλησης, ενώ το 2014 ήταν 50%». Συνεχίζοντας είπε ότι είναι ψέμα ότι δεν απελευθερώνονται οι ομαδικές απολύσεις και απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε: «Ψέμματα για την μερική απασχόληση και για τις ομαδικές απολύσεις. Με τα ψέμματα μπορεί να εξαπατήσετε τους βουλευτές σας, αλλά τους πολίτες ξεχάστε τους».

Αποκατάσταση επιδομάτων

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ορθώς η κυβέρνηση αυξάνει το επίδομα για το πρώτο και δεύτερο παιδί αλλά μειώνει το επίδομα από τους τρίτεκνους και πολύτεκνους γιατί είναι λίγοι και ανήκουν στη μεσαία τάξη για την οποία δεν ενδιαφέρεται η κυβέρνηση. Έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα τρίτεκνης και πολύτεκνης οικογένειας που θα μειωθεί με την καινούργια ρύθμιση το επίδομα που θα παίρνουν και πρόσθεσε: «είναι άδικο και το κάνει πράξη η κυβέρνηση».  Κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει άμεσα ρύθμιση που να αποκαθιστά τα επιδόματα των τρίτεκνων και των πολύτεκνων -48 εκατομμύρια ευρώ-, και πρόσθεσε «αν δεν το κάνετε εσείς δεσμευόμαστε ότι θα το κάνουμε εμείς».
Για τις απεργίες πρότεινε για τις μεγάλες επιχειρήσεις να γίνονται ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και να απαιτείται η συμμετοχή του 50% συν 1. Ο ρόλος του κράτους είναι να στηρίζει την επιχειρηματικότητα και όχι να ρουφά τον κόπο του κάθε επιχειρηματία. Στο νομοσχέδιο, είπε,  υπάρχει μία διάταξη που ευνοεί την επιχειρηματικότητα και είναι το άρθρο για τα καζίνα και για τον τζόγο αλλά και αυτό είναι σε λάθος κατεύθυνση. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αφήσει ελεύθερο τον ηλεκτρονικό τζόγο για να ευνοήσει συγκεκριμένα συμφέροντα. Χαρακτήρισε διάταξη ντροπής το άρθρο που επιτρέπει στα καζίνο να δίνουν πίστωση μέχρι 50.000 ευρώ στους παίκτες για να συνεχίσουν να παίζουν. «Από το κόκκινο της αριστεράς σας έμεινε το κόκκινο της ρουλέτας, το οποίο γνωρίζει καλά ο κ. Καμμένος», είπε ειρωνικά ο κ . Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «μειώνετε την φορολογία των καζίνο όταν τους αυξάνετε σε όλους τους φορολογούμενους. Μόνο σε δύο κατηγορίες μειώθηκε η φορολογία, στα καζίνο και στα κανάλια. Μπράβο σας!».

Επίθεση για το Σκοπιανό

Αναφέρθηκε εκτεταμένα στα εθνικά θέματα λέγοντας ότι « η κυβέρνηση βάζει την χώρα σε περιπέτειες. Είτε για το μεταναστευτικό είτε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για το Σκοπιανό. Είσαστε κυβέρνηση οπερέτα. Και γι αυτό ο κόσμος δεν σας εμπιστεύετε ούτε για τον χειρισμό ενός τόσο σοβαρού θέματος όπως η ονομασία των Σκοπίων. Έχετε  επιλέξει τον δρόμο της κρυφής διπλωματίας... Η χώρα έχει εθνική γραμμή όπως χαράχτηκε το 2008 στο Βουκουρέστι από την κυβέρνηση Καραμανλή. Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η σημερινή κυβέρνηση είναι να προασπίσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου». Διευκρίνησε ότι δεν αναφέρεται μόνο στο erga omes της όποιας λύσης αλλά και στις απαράδεκτες δηλώσεις αλυτρωτισμού όπως και η αμφισβήτηση της ελληνικότητας της Μακεδονίας. «Δεν σας κρύβω ότι δεν αδικώ τον ελληνικό λαό που δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να το εκμεταλλευτείτε για κομματικούς σκοπούς και να το μετατρέψετε σε θέμα για εσωτερική αντιπαράθεση. Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο... Με διαρροές καθυβρίσατε την Εκκλησία της Ελλάδος και την επόμενη ημέρα στείλατε με άψογη εκκλησιαστική γλώσσα επιστολή μετάνοιας». Θύμισε ότι δύο υπουργοί ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Γαβρόγλου δεν είχαν κανένα πρόβλημα στο παρελθόν να αναγνωρίσουν τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα και παρέθεσε σχετική επιστολή τους.
Συνεχίζοντας είπε ότι θα μπορούσε η παρούσα συγκυρία να είναι θετική, εφόσον η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων αποδείξει ότι σέβεται τις ευαισθησίες των Ελλήνων. Ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία και τον ελληνικό λαό για τις ενέργειές της και πρόσθεσε ότι προυπόθεση για συνεννόηση είναι η διατύπωση αρραγούς και ενιαίας κυβερνητικής θέσης. «Ο κ. Καμμένος το πρωί δηλώνει την εμπιστοσύνη του στον κ. Κοτζιά, το μεσημέρι ζητά δημοψήφισμα και το βράδυ αδειάζει τον εαυτό του», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας είπε ότι «η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση ούτε να χειριστεί τις μεγάλες γαιοπολιτικές προκλήσεις, ενώ και τα δύο είναι εφικτά. Προσπαθεί να γίνει καθεστώς ελέγχοντας τα Μέσα Ενημέρωσης» και κατέληξε «οι Έλληνες αξίζουμε και μπορούμε καλύτερα, δεν θα κουραστώ να το λέω μέχρι να φύγετε».

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης