Αναλύσεις

Τον υψηλό ΕΦΚ «δείχνουν» οι πρατηριούχοι ως υπεύθυνο για τις αυξημένες τιμές των υγρών καυσίμων

Τον υψηλό ΕΦΚ «δείχνουν» οι πρατηριούχοι ως υπεύθυνο για τις αυξημένες τιμές των υγρών καυσίμων
Σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, η αύξηση των ειδικών φόρων στα πετρελαιοειδή αποδείχθηκε λανθασμένη ως επιλογή
Δυσανάλογες με τις σημερινές οικονομικές δυνατότητες των Ελλήνων είναι οι τιμές των υγρών καυσίμων στη χώρα μας, όπως διαμορφώνονται από τον συνδυασμό του υψηλού ΕΦΚ στα καύσιμα και της ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου.
Αυτό επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) σε ανακοίνωσή της, όπου επίσης επισημαίνει για μία ακόμη φορά πως αποδεικνύεται λανθασμένη επιλογή η αύξηση των ειδικών φόρων.
Σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, μετά και από την αύξηση των διεθνών τιμών του BRENT κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι, οι επιβαρύνσεις του ΕΦΚ (ο οποίος σημειωτέον επιβαρύνεται στην Ελλάδα και με ΦΠΑ 24% σε όλα τα πετρελαιοειδή προϊόντα), εκτινάσσει το κόστος κατανάλωσης στη χώρα μας.
Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΦΚ που επιβαρύνει σήμερα τα πετρελαιοειδή προϊόντα ανά λίτρο, αλλά και οι τιμές των προϊόντων, διαμορφώνονται όπως φαίνεται παρακάτω:
•    Αμόλυβδη 95,  0,070 Χ 24% = 0,868,  Μέση τιμή λιανικής  1,543 ευρώ
•    Πετρέλαιο κίνησης,  0,041 Χ 24% = 0,051, Μέση τιμή λιανικής 1,317 ευρώ
•    Πετρέλαιο θέρμανσης,  0,028 Χ 24% = 0,035, Μέση τιμή λιανικής 1,009 ευρώ
«Δυστυχώς οι επιβαρύνσεις των πετρελαιοειδών προϊόντων με τον υψηλό ΕΦΚ επιβάλλονται με χαρακτηριστική επιπολαιότητα, αφού δεν προηγείται από τα αρμόδια υπουργεία σχετική οικονομοτεχνική μελέτη επιπτώσεων, πιστεύοντας υποθετικά κάποιοι φωστήρες ότι με τις αυξήσεις του ΕΦΚ στα καύσιμα θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα», σημειώνει η Ομοσπονδία.

Οι τιμές στην ΕΕ

Επισημαίνεται πως η μέση τιμή λιανικής των πετρελαιοειδών προϊόντων στις 8/1/2018 στα κράτη μέλη της Ε.Ε. διαμορφώνεται ως εξής:
•    Αμόλυβδη 95, Μέσος όρος των «28» κρατών μελών 1,382 ευρώ, Μέσος όρος στην Ευρωζώνη 1,421 ευρώ           
•    Πετρέλαιο κίνησης,  Μέσος όρος των «28» 1,283 ευρώ, Μέσος όρος στην Ευρωζώνη 1,286 ευρώ
•    Πετρέλαιο θέρμανσης, Μέσος όρος των «28» 0,766 ευρώ, Μέσος όρος στην Ευρωζώνη 0,753 ευρώ
«Παρά τις προσδοκίες, από τις κατά καιρούς διακηρύξεις των εκάστοτε κυβερνήσεων, ότι θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα από το υψηλό ΕΦΚ, σε συνδυασμό με την πάταξη της παράνομης διακίνησης πετρελαιοειδών και ενεργειακών προϊόντων (λαθρεμπόριο κ.λπ.), το αποτέλεσμα είναι αρνητικό», καταλήγει η ΠΟΠΕΚ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης