Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Ένα πρόβλημα 381 δισ. αναζητά λύση - Συναντήσεις Nouy (SSM) με Έλληνες (15/1) και Ιταλούς τραπεζίτες (17/1)

Ένα πρόβλημα 381 δισ. αναζητά λύση - Συναντήσεις Nouy (SSM) με Έλληνες (15/1) και Ιταλούς τραπεζίτες (17/1)
Οι απαιτήσεις για κάλυψη έως το 100% με προβλέψεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την ΕΚΤ έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις ιταλικές τράπεζες
Λύση για το μείζον ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στις ελληνικές και ιταλικές τράπεζες τα οποία ανέρχονται σε 381 δισ. ευρώ,  αναζητά ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM).
Στο πλαίσιο αυτό, η επικεφαλής του SSM, Daniele Nouy, θα συναντηθεί στις 15 Ιανουαρίου 2018 με τους Έλληνες και στις 17 Ιανουαρίου με τους Ιταλούς τραπεζίτες.
Στο επίκεντρο των συναντήσεων μέτρα και λύσεις για τα προβληματικά δάνεια καθώς και το νέο πλαίσιο που θα διέπει τα NPLs και N PEs ειδικά τα νέα προβληματικά δάνεια όπου έχει οριστεί ως παραδοχή...πρόβλεψη στο 100% του νέου προβληματικού δανείου.
Το βέβαιο είναι ότι το μέτρο θα υλοποιηθεί, είναι ασαφές όμως πότε χρονικά θα ξεκινήσει για υπάρχουν αντιδράσεις από την Ιταλία.
Η Ιταλία είναι η χώρα της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς τα προβληματικά της δάνεια ανέρχονται σε 281 δισ. ευρώ, ενώ στις ελληνικές τράπεζες φθάνουν τα 100 δισ. ευρώ.
Και στις Ιταλικές και στις ελληνικές τράπεζες έχουν τεθεί στοχοθεσίες οι οποίες έως σήμερα επιτυγχάνονται...ωστόσο απαιτούνται ισχυρότερα μέτρα και μέσα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των NPEs.
Ενόψει και των stress tests των ελληνικών τραπεζών που θα ανακοινωθούν Μάιο 2018 και των Ιταλικών Νοέμβριο 2018....το ενδιαφέρον προφανώς και εστιάζεται στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών των δύο χωρών.
Ειδικότερα, στις 15 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τους Έλληνες τραπεζίτες....όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews από τις 2 και 3 Ιανουαρίου 2018.
Στη συνάντηση που ζήτησαν οι Έλληνες τραπεζίτες και ειδικά ο Νίκος Καραμούζης πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Eurobank, στόχος είναι να διερευνηθούν προθέσεις ως προς τα stress tests και επίσης στόχος είναι να επικαιροποιηθούν οι θέσεις του εποπτικού μηχανισμού ως προς τους στόχους των NPLs και NPEs.
Παρά το ότι τα stress tests ξεκινούν αρχές Φεβρουαρίου 2018 με στόχο να ολοκληρωθούν Μάιο 2018 και παρά το ότι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ),  θα ανακοινώσει τις παραμέτρους του βασικού και δυσμενούς σεναρίου των stress tests έως αρχές Φεβρουαρίου 2018, οι Έλληνες τραπεζίτες θα ζητήσουν από τη Nouy «σταθερότητα» για το 2018 ώστε να μην υπάρξουν κραδασμοί στα stress tests.

To 11% σε core tier 1 θα είναι το μέτρο για τα capital plans....

Σε όλους είναι γνωστό το 8,75% ως κριτήριο για τον δείκτη Core tier 1 καθώς στα stress tests οι τράπεζες – και οι ελληνικές – δεν πρέπει να πέσουν κάτω από αυτό το όριο του βασικού σεναρίου.
Πολύ καλά ενημερωμένες πηγές έρχονται να ανατρέψουν αυτή την εκτίμηση.
Όποια τράπεζα ή τράπεζες στα stress tests υποχωρήσει κάτω από 11% σε core tier 1 τότε θα υποχρεωθεί να υποβάλλει capital plans και capital plans σημαίνει ότι αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα νέας αύξησης κεφαλαίου.
Έχει τονιστεί ότι το 2019 θα είναι έτος νέων αυξήσεων κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες.
Έχει επίσης αναλυθεί διεξοδικότατα ότι ο λογαριασμός για τις ελληνικές τράπεζες από stress tests, ΤΑR δηλαδή ανασκόπηση προβληματικών περιουσιακών στοιχείων και IFRs 9 θα είναι σε παρούσες αξίες 8,5 με 10 δισεκ. με πιθανότερο σενάριο 9,5 με 10 δισεκ. εξέλιξη που μηδενίζει το capital buffer δηλαδή το κεφαλαιακό απόθεμα των ελληνικών τραπεζών.
Όμως το νέο στοιχείο που έρχεται να προστεθεί είναι ότι το όριο δεν θα είναι το 8,75% αλλά το 11%, όσες τράπεζες πέσουν κάτω από 11% στο core tier 1 θα υποχρεωθούν σε capital plans.



Προφανώς η Nouy δεν θα δεσμευθεί για τίποτε ως συνηθίζει, αλλά θα έχει ενδιαφέρον να διερευνηθούν οι προθέσεις του SSM ως προς τα stress tests και τις ελληνικές τράπεζες.
Εκτενής θα είναι η συζήτηση για τους στόχους των NPLs και NPEs, καθώς οι τράπεζες για το 2018 καλούνται να σηκώσουν ακόμη υψηλότερα τους στόχους μείωσης των προβληματικών ανοιγμάτων.
Ο SSM θα δώσει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές.
Στους Έλληνες τραπεζίτες επικρατεί η άποψη ότι θα μπορούσε μερικώς να διαφοροποιηθεί το μείγμα μείωσης των προβληματικών δανείων.
Οι 'Ελληνες τραπεζίτες δεν περιμένουν καθαρές απαντήσεις από την Nouy αλλά θεωρούν ότι θα μπορούσαν να διαμορφώσουν άποψη για την κυριαρχούσα τάση στο εσωτερικό του SSM για την πορεία του ελληνικού banking.
Ανησυχούν επίσης μήπως η ΕΚΤ και ο SSM αν όχι το 2018, το 2019 ζητήσουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από τις ελληνικές τράπεζες με στόχο να αυξήσουν και πάλι τα κεφαλαιακά τους αποθέματα, capital buffer.
Απάντηση σε αυτό το μείζον ερώτημα θα δοθεί μετά τα stress tests που θα ανακοινωθούν Μάιο 2018 μάλλον 26 Μαΐου 2018 ή αρχές Ιουνίου 2018.



Συνάντηση με τους Ιταλούς τραπεζίτες στις 17/01

Με αξιωματούχους της Τράπεζας της Ιταλίας και των ιταλικών τραπεζών θα συναντηθεί η επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Daniele Nouy στις 17 Ιανουαρίου 2018.
Στο επίκεντρο της συνάντησης η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη, θα βρεθεί το μείζον ζήτημα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και οι αλλαγές που προωθεί ο SSM, όπως αναφέρουν πηγές που επικαλείται το Reuters.
Οι απαιτήσεις για κάλυψη έως το 100% με προβλέψεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την ΕΚΤ έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις ιταλικές τράπεζες.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εφαρμόσει τους νέους κανόνες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μετά από «λεπτομερή ανάλυση» της κάθε τράπεζας, όπως έχουν δηλώσει αξιωματούχοι.
Oι ιταλικές τράπεζες είναι δυνητικά οι πιο εκτεθειμένες μεταξύ των τραπεζών της Eυρωζώνης στη νέα πρόταση της ΕΚ,  τόνισε πρόσφατα σε ανάλυσή της η Standard & Poor's.
Πρόσφατα η D. Nouy προανήγγειλε την εισαγωγή αυστηρότερων κανόνων και για τα NPLs, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μόλις εφαρμοστούν οι νέοι κανόνες για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs).
Η Nouy χαρακτήρισε την αντιμετώπιση των NPEs ως τη μεγάλη πρόκληση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, αλλά δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι τώρα, που η οικονομική ανάπτυξη έχει λάβει σημαντική δυναμική, είναι μια καλή ευκαιρία να αντιμετωπιστεί.
Στόχος, όπως δήλωσε, είναι να έχουν αντιμετωπιστεί οι συνέπειες της κρίσης πριν εμφανιστεί η επόμενη κρίση, η οποία αργά ή γρήγορα θα έλθει.





Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης