Αναλύσεις

Το βεβιασμένο ράλι στα ελληνικά ομόλογα εξασθενεί τα περιθώρια βελτίωσης

Το βεβιασμένο ράλι στα ελληνικά ομόλογα εξασθενεί τα περιθώρια βελτίωσης
Με την Πορτογαλία σε ιστορικά χαμηλά στο 1,74% οι 150 με 170 μονάδες βάσης υψηλότερα δίνει απόδοση 10ετούς ελληνικού ομολόγου περίπου στο 3,5%
Το γρήγορο και ακραίο ράλι στα ελληνικά ομόλογα εξασθενεί τα περιθώρια βελτίωσης…. αυτή είναι η γενική εκτίμηση τραπεζικών στελεχών αλλά και ξένων επενδυτικών οίκων (Nomura, UBS, HSBC) που μίλησαν στο bankingnews.
Τα ελληνικά ομόλογα με αφορμή το swap που διενεργήθηκε σημείωσαν ένα ξέφρενο ράλι το οποίο προεξόφλησε όλα τα θετικά νέα.
Το 10ετές ομόλογο που είναι και τίτλος αναφοράς από 5,5% υποχώρησε στο 3,82% για να υπάρξουν ορισμένες πωλήσεις ώστε να βρεθεί στο 4,12%.
Το ράλι αυτό έκλεισε την διαφορά – spread μεταξύ Ελλάδος και Πορτογαλίας από τις 365 μονάδες βάσης στις 200 μονάδες βάσης.
Το ζητούμενο εδώ είναι ότι με το βεβιασμένο ράλι στα ελληνικά ομόλογα εξασθενούν τα ανοδικά περιθώρια βελτίωσης σε τιμές και αποδόσεις.
Το μέγιστο της βελτίωσης που μπορεί να υπάρξει πλέον στην αγορά είναι να κλείσει κάτω από συνθήκες αναβάθμισης της οικονομίας από την Standard and Poor’s στις 19 Ιανουαρίου 2018 έως 2 κλίμακες η διαφορά ελληνικών 10ετών και πορτογαλικών ομολόγων έως τις 150 με 170 μονάδες βάσης.
Με την Πορτογαλία σε ιστορικά χαμηλά στο 1,74% οι 150 με 170 μονάδες βάσης υψηλότερα δίνει απόδοση 10ετούς ελληνικού ομολόγου περίπου στο 3,5%.
Ακόμη και εάν επιβεβαιωθούν οι επιθετικές αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από Standard and Poor’s και Fitch στις 19 Ιανουαρίου 2018 και 16 Φεβρουαρίου 2018 αντίστοιχα…το μέγιστο της βελτίωσης θα είναι έως το 3,5% με όρους 10ετούς ομολόγου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να κλείσει επιθετικότερα την ψαλίδα με την Πορτογαλία απαιτείται αναβάθμιση σε investment grade όπερ σημαίνει ότι θα απαιτηθεί χρόνος έως το 2020 οπότε και εκτιμάται ότι θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε investment grade σε επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ- και υψηλότερα.

Στις 16 ή 23/1/2018 η έκδοση 7ετούς ομολόγου στο 3,5% με 3,7% - Πλάνα για δημόσια πρόταση σε όσους δεν συμμετείχαν στο swap

Μάλλον 16 Ιανουαρίου 2018 – ή 23 Ιανουαρίου το αργότερο – το ελληνικό δημόσιο σχεδιάζει να βγει εκ νέου στις αγορές με στόχο να εκμεταλλευτεί την θεαματική βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα.
Εφόσον η μεγάλη δέσμη προαπαιτούμενων έχει ψηφιστεί έως στις 12 Ιανουαρίου 2018 από την ελληνική κυβέρνηση ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα μπορούσε και πριν το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου 2018 να προβεί σε νέα έκδοση ελληνικού ομολόγου.
Η συγκυρία είναι πολύ ευνοϊκή.
Να σημειωθεί ότι πριν ένα μήνα η διαφορά ελληνικών και Πορτογαλικών ομολόγων στην 10ετία ήταν 365 μονάδες βάσης και πλέον η διαφορά – spread έχει υποχωρήσει στις 210 μονάδες βάσης με προοπτική έως τις 150 μονάδες βάσης ή 10ετές ελληνικό ομόλογο 3,40% με 3,5% από 4,12% την τρέχουσα περίοδο.
Η θεαματική βελτίωση που οδήγησε την 10ετία από το 5,5% στο 4,12% έχει ως αφορμή το πολύ επιτυχημένο swap όπου 20 ομόλογα μετατράπηκαν σε 5 νέα αλλά αιτία….το ακραία κερδοσκοπικό ράλι από hedge funds.
Έχει αναλυθεί από το bankingnews ότι σε σύνολο 25,5 δισεκ. ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σε ελεύθερη κυκλοφορία τα 11 δισεκ. κατέχουν ξένοι επενδυτές από ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία και από αυτά 3,5 με 4 δισεκ. βρίσκονται σε επιθετικά hedge funds που κερδοσκοπούν ασύστολα και χειραγωγούν την αγορά.
Αυτή η ακραία ανατιμητική κερδοσκοπία έχει προκαλέσει σοκ διεθνώς καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα του 2006 δηλαδή χαμηλά 11 ετών….
Η θεαματική βελτίωση με ρεκόρ τιμών και χαμηλά 11 ετών στις αποδόσεις επιτρέπει στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και στο ελληνικό δημόσιο να σχεδιάσουν νέα έξοδο στις αγορές.
Το βασικό σχέδιο είναι να εκδοθεί 7ετές ομόλογο ώστε σταδιακά να αρχίσει να διαμορφώνεται μια πιο ορθολογική καμπύλη αποδόσεων.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 2025 θα μπορούσε να έχει επιτόκιο 3,7% δηλαδή σχεδόν 1% χαμηλότερο επιτόκιο από το 5ετές που πρόσφατα εκδόθηκε στο 4,625%.
Από την νέα έκδοση θα αντληθούν 3 δισεκ.
Η έκδοση 10ετούς ομόλογου θα πρέπει να αναμένεται Ιούνιο ή Ιούλιο του 2018 θα είναι λήξης 2029 και θα είναι 10,5 ετών.
Το 10ετές ομόλογο θα είναι το benchmark εξόδου από τα μνημόνια.
Κάποιοι είχαν προκρίνει την άμεση έκδοση 10ετούς ομολόγου ωστόσο
1)δεν γίνεται να εκδώσεις τώρα 10ετές ομόλογο γιατί ήδη υπάρχει τέτοια έκδοση ενώ η επικάλυψη μάλλον θα επικριθεί.
2)Δεν είναι σκοπός να αυξηθούν σημαντικά οι χρηματοδοτικές ανάγκες του 2028.
3)Η 10ετία πρέπει να εκδοθεί ως επισφράγιση της ομαλής πορείας της Ελλάδος προς την κανονικότητα άρα στο τέλος των μνημονίων.

Πλάνα δημόσια πρότασης

Πλάνα και για δημόσια πρόταση στους κατόχους των παλαιών ομολόγων του PSI+ που δεν συμμετείχαν στο swap έχουν εκπονηθεί με στόχο μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2018 να εξαγοραστούν στην ονομαστική αξία.
Το δημόσιο θα στερηθεί ρευστότητα κατά την δημόσια πρόταση αλλά η αγορά θα έχει καθαρίσει από υπολειμματικά ομόλογα που υπάρχουν στην δευτερογενή αγορά με ανυπαρξία συναλλαγών.
Να σημειωθεί ότι σε σύνολο ομολόγων 29,7 δισεκ. συμμετείχαν στο swap 25,5 δισεκ. που σημαίνει έχουν απομείνει 4,2 δισεκ. ευρώ.
Θα μπορούσε το ελληνικό δημόσιο να υποβάλλει δημόσια πρόταση π.χ. ως buyback στην ονομαστική αξία ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος να χαρακτηριστεί η συναλλαγή ως επιλεκτική χρεοκοπία (default) από τους οίκους αξιολόγησης.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης