Αναλύσεις

Σφοδρή κόντρα για τον προϋπολογισμό του 2018 - Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος από το μνημόνιο

Σφοδρή κόντρα για τον προϋπολογισμό του 2018 - Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος από το μνημόνιο
Τα μεσάνυχτα η ονομαστική ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού
«Μάχη» υψηλών τόνων αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα (19/12) στη Βουλή ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού για το 2018 τα μεσάνυχτα, η οποία προσλαμβάνει, κατά παράδοση, χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για μία σειρά θεμάτων, όπως τις κυβερνητικές εξαγγελίες για το επίδομα στους νέους ανέργους, την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια αλλά και τους πλειστηριασμούς όπου εξελίσσονται σε μείζον θέμα τόσο για την κυβέρνηση όσο και την ελληνική κοινωνία.
Ο πρωθυπουργός έχοντας στο πλευρό του τα θετικά μηνύματα από την πορεία της οικονομίας με χαρακτηριστικότερη ένδειξη τις αποδόσεις των ομολόγων θα επιχειρήσει να αναδείξει πως υλοποιείται σταδιακά αλλά σταθερά το αφήγημα αλλά και το χρονοδιάγραμμα του περί εξόδου της Ελλάδας από την κρίση και από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ με τον «αέρα» των δημοσκοπήσεων που του δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα αλλά και με το μήνυμα της ενότητας από το συνέδριο της ΝΔ θα περάσει στην αντεπίθεση, υπογραμμίζοντας τα φορολογικά βάρη που καλούνται να σηκώσουν οι πολίτες και την ανάγκη να φύγει το συντομότερο δυνατό η σημερινή κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει αλλαγή όχι μόνο στη διακυβέρνηση της χώρας αλλά και στην εφαρμοζόμενη πολιτική στην οικονομία.
Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβερνητική πλειοψηφία υπεραμύνονται της οικονομικής της πολιτικής και εστιάζουν στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τη κρίση τον Αύγουστο του 2018 και η αντιπολίτευση σύσσωμη αμφισβητεί τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της κυβέρνησης και να την κατηγορεί για επικοινωνιακές τακτικές.
Στο επίκεντρο της κόντρας Τσίπρα και Μητσοτάκη αναμένεται να βρεθούν τα βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού του 2018, η έξοδος από το μνημόνιο αλλά και οι πλειστηριασμοί.
Όσον αφορά το θέμα των πλειστηριασμών η δύσκολη θέση που βρίσκεται η κυβέρνηση αντικατοπτρίζεται και από τη χθεσινή (18/12) συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο πρωθυπουργός με την διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.  
Ο Α. Τσίπρας τόνισε στους τραπεζίτες ότι πρέπει να κυνηγήσουν τους στρατηγικά κακοπληρωτές έτσι ώστε να μην χρειαστεί να χτυπηθεί η κατοικία των 100 χιλ. ή 150 χιλ. ευρώ.
Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι χωρίς το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο είναι μαθηματικά βέβαιο ότι στους πλειστηριασμούς θα βρεθούν και ακίνητα α' κατοικίας χαμηλότερης αξίας των 300 χιλ. ευρώ.
Εάν η κοινωνία διαπιστώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προστατεύει τον απλό κόσμο τον βιοπαλαιστή και τον αφήνει βορά των τραπεζιτών τότε με μαθηματική ακρίβεια θα πληγεί το φιλολαϊκό προφίλ της κυβέρνησης.
Μονο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι χθες (18/12) ο Νίκος Φίλης από το βήμα της Βουλής προέτρεψε την κυβέρνηση να μην μείνει στη «συμφωνία κυρίων» με τις τράπεζες και να προχωρήσει σε οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας με βάση την αξία της.   
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης «πάνω από 40.000 πλειστηριασμοί έχουν υπολογιστεί να γίνουν για το 2018.
Αυτοί δεν θα αφορούν μόνο βίλες με πισίνες αλλά και φτωχό κοσμο.
Ανθρώπους  της πρώην μεσαίας τάξης που εξουθένωσε η κρίση αφορούν.
Θα κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους».
Ο κ. Φίλης όχι μόνο επανέλαβε ότι επίκεινται 40.000 πλειστηριασμοί κάτι για το οποίο τον είχε εγκαλέσει αυστηρά ο Δ. Τζανακόπουλος προ ημερών αλλά «άδειασε» και τον πρωθυπουργό ο οποίος κατά τη συνάντηση με τους τραπεζίτες μίλησε για «ψεύτικες ειδήσεις» εκ μέρους των μέσων ενημέρωσης στο θέμα των πλειστηριασμών και τους κάλεσε να «βγουν μπροστά και να πουν την αλήθεια».

Προϋπολογισμός 2018

Όσον αφορά το θέμα του προϋπολογισμού του 2018 τα βασικά σημεία που θα βρεθούν στην αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών είναι οι φόροι που προβλέπονται για το 2018 και για τους οποίους η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζιε ότι «στραγγαλίζουν» την οικονομία.
Αναλυτικότερα το 2018 τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να διαμορφωθούν το 2018 στα 48,1 δισ. ευρώ, από 47,2 δισ. ευρώ φέτος αυξημένα κατά 951 εκατ. ευρώ.
Εξ αυτών, τα 20,766 δισ. ευρώ θα προέλθουν από άμεσους φόρους (αύξηση κατά 478 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2017) και τα 27,390 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους (αύξηση κατά 473 εκατ. έναντι του 2017).
Οι φόροι στην περιουσία αυξάνουν στα 3,379 δισ. ευρώ τη νέα χρονιά.   
Η νέα φορολογική «σοδειά»  θα προέλθει και από την συμβολή των 12 ψηφισμένων μέτρων που ενεργοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου του 2018.
Μεταξύ αυτών είναι : αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά, επαναφορά του φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων, κατάργηση της έκπτωσης 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες, περικοπή του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης κατά 50%, κατάργηση της έκπτωσης φόρου 1,5% κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων, επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από βραχυπρόθεσμες διαδικτυακές μισθώσεις ακινήτων, επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, αύξηση εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, επέκταση της εισφοράς στη ναυτιλία για ένα χρόνο, κατάργηση της έκπτωσης για τη βoυλευτική αποζημίωση και τη φοροαπαλλαγή των δικαστικών.

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός του 2018 σημαίνει λιτότητα - Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος από το μνημόνιο

"Κοροϊδέψατε τον ελληνικό λαό δύο φορές, την πρώτη ως αντιμνημονιακοί και τη δεύτερη ως μνημονιακοί, αποτύχατε και τις δύο φορές" τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2018.
Στη συνέχεια τόνισε πως "ο προϋπολογισμός σας επαναλαμβάνει την ίδια αποτυχημένη συνταγή.
Προϋπολογισμός λιτότητας, αντί-αναπτυξιακός, με πολλούς, πάρα πολλούς φόρους και φυσικά αντιλαϊκός.
Οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλο και δεν αξίζει στους πολίτες ένας ακόμη χαμένος χρόνος μετά από τόσες θυσίες.
Η κυβέρνησή σας δεν μπορεί να διασφαλίσει τα στοιχειώδη για τον ελληνικό λαό.
Η Ελλάδα είναι εκεί που είναι εξαιτίας σας".
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε πως "ο προϋπολογισμός του 2018 μεγαλώνει και άλλο τον λογαριασμό.
Οι πολίτες εύχονται και ελπίζουν ο προϋπολογισμός που θα ψηφιστεί σήμερα να είναι ο τελευταίος της κυβέρνησής σας.
Η οικονομία όχι μόνο δεν υπεραποδίδει αλλά πέφτει έξω σε όλους τους σημαντικούς στόχους με σημαντικότερον αυτόν της ανάπτυξης.
Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος από το μνημόνιο.
Έχετε υπογράψει μνημονιακούς περιορισμούς έως το 2022.
Τα μεγαλύτερα θύματα της πολιτικής σας είναι οι πιο αδύναμοι πολίτες.
Διαλύετε την μεσαία τάξη.
Η υπέρβαση των στόχων του πλεονάσματος είναι ψέμα.
Μετά από δύο χρόνια ύφεσης, η ελληνική οικονομία έχει σήμερα έναν αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης που είναι χαμηλότερα από τις δυνατότητές της.
Δεν υπάρχει καμία υπέρ-απόδοση της οικονομίας.
Υπάρχει υπέρ-φορολόγηση, υπάρχει αχρείαστη λιτότητα και υπέρ-πλεόνασμα της κοινωνικής αδικίας.
 Κανένας στόχος του περσινού προϋπολογισμού δεν πέτυχε. Ο στόχος ήταν 2,7% ανάπτυξη για το 2017, ενώ αναμένεται ότι το πολύ να υπάρξει ανάπτυξη 1,4% εάν έχουμε ένα εξαιρετικά καλό δ' τρίμηνο
Είμαστε η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που κάνει προς τα πίσω όταν όλες οι άλλες κάνουν μπροστά. Η Ελλάδα είναι η οικονομία με τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη
Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει την άφθονη ρευστότητα που υπήρχε στις αγορές και τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές πετρελαίου.
Έχετε πλήρη αποτυχία ως προς την οικονομική σας πολιτική".

Ληξιπρόθεσμες οφειλές και υπερφορολόγηση

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι "οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εξακολουθούν να αυξάνονται.
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μειώσει τις ληξιπρόθεσμες κατά 6 δισ. ευρώ σε δύο χρόνια.
Εσείς καταφέρατε να τις αυξήσετε κατά 0,5 δισ. αν και έχετε λάβει δάνεια 5 δισ. για να εξοφληθούν.
Ένας στους δύο Έλληνες χρωστά στην εφορία.
Δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στους φόρους τους οι μισές ελληνικές οικογένειες.
Η Ελλάδα είναι μία χώρα κομμένη στη μέση.
Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί πρέπει να παράγουμε μεγαλύτερα πλεονάσματα από αυτά πους μας ζητούν οι πιστωτές μας;
Θέλετε υπέρ-πλεονάσματα για να έχετε να μοιράσετε κάποια επιδόματα, αντιγράφοντας μίας από τις χειρότερες πρακτικές της μεταπολίτευσης.
Τα αχρείαστα πλεονάσματα του ΄16 και του ΄17 ειναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης της παραγωγικής Ελλάδας
Χάνονται θέσεις πλήρους απασχόλησης και δημιουργούνται θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.
Το 60% των θέσεων που δημιουργούνται είναι μερικής απασχόλησης.
Τα έσοδα των ταμείων δεν αυξάνονται με βιώσιμο τρόπο.
Αυξάνονται εξαιτίας και των διπλών εισφορών που επιβάλλατε στους επαγγελματίες.
Η υπερ-φορολόγηση οδηγεί σε έκρηξη της φοροδιαφυγής.
Οι ελευθεροι επαγγελματίες δήλωσαν 25% χαμηλότερα εισοδήματα σε σύγκριση με το 2016.
Αλλά με τις πολιτικές σας όχι μόνο δεν είχαμε μείωση της φοροδιαφυγής αλλά αύξηση. Πώς προέκυψε το υπέρ-πλεόνασμα; Όχι από την υπέρ-απόδοση της οικονομίας, αλλά από την υπέρ-φορολόγηση.
Από τις κατασχέσεις σε ένα εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις.
Από τη διευρυμένη στάση πληρωμών. Από την σκόπιμη καθυστέρηση 300.000 κύριων και επικουρικών συντάξεων.
Από τη μείωση των δημοσίων δαπανών.
Από την υπό-χρηματοδότηση των δαπανών που είχατε υπολογίσει και δεν πραγματοποιήσατε τελικά".

Διαφθορά

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσο ο κ. Μητοστάκης για θέματα διαφθορας τονίζοντας πως "τα αποτελέσματα της κυβέρνησης στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς είναι ανύπαρκτα.
Για το ζήτημα του παράνομου διαδικτυακού τζόγου θα κάνετε τίποτα, επιτέλους;
Επειδή κάποιοι που απέκτησαν ΜΜΕ που υποστηρίζουν την κυβέρνηση θα συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν;"


Καμμένος: Αυτός είναι ο πρώτος προϋπολογισμός ομαλότητας - Πολλά συγχαρητήρια στο ΥΠΟΙΚ

Για πρώτο προϋπολογισμό ομαλότητας των τελευταίων ετών έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.
Αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο πρώτος ομαλότητας που συζητείται τα τελευταία χρόνια στη Βουλή, έπειτα από έτη σκληρών προσπαθειών του ελληνικού λαού» είπε από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού για το 2018, ενώ έδωσε τα εύσημα στο υπουργείο Οικονομικών λέγοντας: «Δεν θα σταθώ στα μακροοικονομικά μεγέθη.
Στο υπουργείο Οικονομικών αξίζουν πολλά συγχαρητήρια».
Σχετικά με τον προϋπολογισμό για τον τομέα της άμυνας τόνισε ότι «θα πρέπει να είναι ένα πεδίο συνεννόησης και όχι κόντρας.
Όλοι θα πρέπει να είμαστε μαζί», ενώ συνέχισε λέγοντας: «Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι, όντως, πονεμένο.
Είναι πονεμένο από τα σκάνδαλα, από αυτά που πληρώσαμε στα υποβρύχια.
Από τα σκάνδαλα που η ΝΔ ανέδειξε ως αντιπολίτευση και κατόπιν τα ξέχασε.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι πονεμένο γιατί πετσοκόψατε τις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ εσείς τους δώσατε το 50% των περικοπών και όχι το σύνολο».
Παράλληλα, τόνισε ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν έκοψε αποδοχές στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά κατέβαλε προσπάθειες για να λύσει το πρόβλημα.

Μιχαλολιάκος: Η κυβέρνηση έχει επιβάλλει συνολικά με τον νέο προϋπολογισμό 27 νέους φόρους

Ιδιαίτερα σκληρή κριτική εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο γγ της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος από το βήμα της Βουλής στην ομιλία του για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2018.
Ο κ. Μιχαλολιάκος τόνισε πως "έρχεται η έφοδος στα Χειμερινά Ανάκτορα.
Οι Έλληνες πατριώτες διαδηλώνουν έξω από τη Βουλή και έρχονται αντιμέτωποι με τις δυνάμεις των ΜΑΤ και των ροπαλοφόρων του ΚΚΕ.
Ο Εθνικισμός αντιπροσωπεύεται δυναμικά στην Ελλάδα από τη Χρυσή Αυγή των Ελλήνων".
Όσον αφορά το θέμα του προϋπολογισμού ο κ. Μιχαολιάκος ανέγερε ότι "θα υπάρξουν νέες περικοπές στο ενιαίο μισθολόγιο, στις συντάξεις.
Η κυβέρνηση έχει επιβάλλει συνολικά με τον νέο προϋπολογισμό 27 νέους φόρους.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χτυπιούνται αλύπητα. Θέλετε να εξαφανίσετε τη μεσαία τάξη, ούτως ώστε να μην υπαρχει καμία αντίσταση.
Το χειρότερο που κάνατε δεν ήταν ότι δεν σκίσατε το μνημόνιο είναι ότι ξεριζώσατε κάτι ελπίδα από τα στήθη του ελληνικού λαού".

Πλειστηριασμοί

Για το μείζον θέμα των πλειστηριασμών ο κ. Μιχαλολιάκος τόνισε πως "το σύνθημά σας κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», ηχεί ακόμη στα αυτιά ενός απατημένου λαού.
Οι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί επιτρέπεται να επιβάλλονται για ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 500 ευρώ.
Την φτωχολογιά χτυπάτε.
Λέτε ότι έχετε κάνει συμφωνία με τις τράπεζες. Ποιες τράπεζες; Αυτές που ανήκουν σε διεθνή funds, που δεν έχουν κανένα δισταγμό να κερδίσουν προς βάρος των πολλών;
Δίνεται ασυλία στους βρώμικους συμβολαιογράφους που θα κάνουν το παιχνίδι το δικό σας και των τραπεζών".

Γεννηματά: Ο προϋπολογισμός του 2018 υπονομεύει την ανάπτυξη - Η υπερφορολόγηση έχει εξαντλήσει τους πολίτες

"Ο προϋπολογισμός του 2018είναι αντιαναπτυξιακός, έχει νέες μειώσεις στα κονδύλια για τις δαπάνες, ένας ακόμη προϋπολογισμός που υπονομεύει την ανάπτυξη" τόνισε η Φώφη Γεννηματά επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από το βήμα της Βουλής.
Όπως τόνισε η κ. Γεννηματά "κανέας προϋπολογισμός που έχετε καταθέσει δεν είχε μέτρα στήριξης της ανάπτυξης.
Οι εισπράξεις από φόρους υστέρησαν και αυτό είναι αποτέλεσμα της υπέρ-φορολόγησης.
Προβέπει ανάπτυξη 2,5% με ταυτόχρονη αύξηση των εσόδων και δημιουργία πλεονάσματος 7 δισ. ευρώ.
Δεν διδαχθήκατε τίποτα από τις προηγούμενες αστοχίες, αλλά τις επαναλαμβάνετε.
Αυξάνετε την αναλογία των άμεσων με τους έμμεσους φόρους.
Αυξάνετε τους έμμεσους φόρους που κτυπούν κατευθείαν το λαϊκό πορτοφόλι.
Ο προϋπολογισμός «μετριέται» από τις επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του ελληνικου λαού.
Γιατί γίνατε βασιλικότεροι του βασιλέως;
Επιβαρύνετε τον Έλληνα φορολογούμενο μεταξύ 2016-18 με περισσότερα από 7,5 δισ. ευρώ αχρείαστο πρωτογενές πλεόνασμα".
Στη συνέχεια η κ. Γεννηματά τόνισε πως "η χρεοκοπία της οικονομικής σας πολιτικής αποδεικνύεται από το ότι περίπου 4 εκατ. Έλληνες δεν μπορουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στο Δημόσιο.
Ένα εκατ. από αυτούς τους πολίτες απειλούνται από κατασχέσεις.
Με δική σας ευθύνη.
Μόνο ένας στους 10 εχει τη δυνατότητα να βάλει στην άκρη χρήματα σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ.
Τον Σεπτέμβριο 410.000 πολίτες δεν εξυπηρέτησαν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο.
Τίποτα από όλα αυτά δεν σας απασχολεί;
Δεν σπάει την εικονική πραγματικότητα;"
Όπως τόνισε η κ. Γεννηματά "εμείς καταψηφίζουμε αυτόν τον προϋπολογισμό.
Αυτός είναι πράγματι ο τελευταίος προϋπολογισμός που φέρνει η κυβέρνησή σας.
Με την πολιτική του κ. Τσίπρα η χώρα δεν βγαίνει από τα μνημόνια. Υπάρχουν οι δεσμεύσεις στο μεσοπρόθεσμο για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2022.
Έχετε υπογράψει τη δέσμευση για επιτροπεία της χώρας και συγκεκριμένα υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060!
Έχετε υπογράψει μέτρα 1,8 δισ. ευρώ για το 2018.
Η μείωση του αφορολόγητου μπορεί να έρθει νωρίτερα, το 2019 και όχι το 2020.
Η κυβέρνηση έχει δώσει τα πάντα απλόχερα εκ των προτέρων γι' αυτό και η τρίτη αξιολόγηση δεν έφερε νέα μέτρα.
Και όλα αυτά χωρίς καμία δέσμευση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ξαφνικά ο κ. Τσίπρας ανακάλυψε ότι δεν είναι αναγκαία η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Δεν μπορούμε να μιλάμε για ασφαλή έξοδο από την κρίση. Όταν έχουμε μία αδύναμη ανάπτυξη και η φτώχεια απειλεί μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού.
Έξοδος από την κρίση δεν επιτυγχάνεται με την εξοντωτική φορολόγηση".

Κουτσούμπας: Οι Έλληνες θα δουν να βγαίνουν στο σφυρί τα σπίτια τους

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση την οποία χαρακτήρισε «εχθρό των λαϊκών συμφερόντων» εξαπέλυσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από το βήμα της Βουλής και κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2018.
«Η νέα αξιολόγηση που υπογράψατε λέει ότι έχετε και την ιδιοκτησία του προγράμματος.
Το ξέραμε, βέβαια.
Αυτό δείχνει πως -εκτός από την εποπτεία των δανειστών- ο εχθρός των λαϊκών συμφερόντων βρίσκεται και μέσα στην ίδια μας τη χώρα» είπε από το βήμα της Βουλής ο κ. Κουτσούμπας.
Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να πει «ποια από τα μέτρα σας πρόκειται να αναιρεθούν μετά τη λήξη του προγράμματος.
Κανένα.
Γι' αυτό λέμε ότι πρόκειται για πολιτική απατεωνιά».
Παράλληλα επεσήμανε «προσπαθήστε να μας πείσετε ότι αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός.
Ο κόσμος όμως έχει τσέπη και καταλαβαίνει.
Θα δουν να καταργείται το δικαίωμα στην απεργία, να βγαίνουν στο σφυρί τα σπίτια τους...
Η ανάπτυξή σας έχει για τους εργαζόμενους το ίδιο ταξικό πρόσημο με την κρίση.
Τα αντιλαϊκά μέτρα έρχονται διαρκώς».
«Φέρνετε συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ νέους φόρους που θα  πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα.
Και για όποιον δεν μπορεί να πληρώσει πρώτα  τον καταγγέλετε ως φοροφυγά και μετά τον ρίχνετε στα μέτρα αναγκαστικής  είσπραξης» είπε επίσης.
Τέλος, ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει τι συμφωνήθηκε με τον Trump στο ταξίδι στις ΗΠΑ.

Λεβέντης: Θα πάμε σε δημοψήφισμα πριν τις εκλογές - Ελπίζω να μην με χρειαστεί ποτέ ο Μητσοτάκης

Την εκτίμηση ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στη χώρα πριν τις εκλογές εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.
«Πιστεύω ότι θα οδηγηθούμε σε δημοψήφισμα πριν τις εκλογές (για την απλή αναλογική κ.α.).
Αν χάσει, ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να παραιτηθεί από αρχηγός της ΝΔ» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι αρχηγός της ΝΔ αποχώρησε από την αίθουσα τη στιγμή που ο κ. Λεβέντης ανέβηκε στο βήμα της Βουλής.
«Το έχει έθιμο ο κ. Μητσοτάκης, όταν ανεβαίνω στο βήμα αποχωρεί.
Ελπίζω να μην με χρειαστεί μόνο» επεσήμανε.
«Αν δεν είχε γίνει η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου το 2011 και δίνονταν πραγματικές λύσεις, η χώρα θα είχε βγει από τα μνημόνια.
Ο κόσμος αποστρέφεται την πολιτική γιατί ο ένας διώχνει τον άλλο, και είναι χειρότερος από τον προηγούμενο» είπε.
Παράλληλα επεσήμανε ότι «πρέπει να σεβόμαστε τον κόσμο στις πλατείες, στα χωριά.
Δεν αντέχουν άλλο να κόβονται μισθοί και συντάξεις» ενώ τόνισε «τη χώρα την καταντήσατε νεκροταφείο.
Και η κυβέρνηση πέφτει έξω γιατί μοιράζει 300άρια και 400άρια, για να περισώσει ό,τι περισώζεται».

Θεοδωράκης: Διεξάγεται ένας πόλεμος σε βάρος της μεσαίας τάξης - Θα φορολογήσουμε και τις αναμνήσεις

Για πόλεμο εις βάρος της μεσαίας τάξης έκανε λόγο ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, από το βήμα της Βουλής και κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού για το 2018.
«Στον επόμενο προϋπολογισμό θα φορολογήσουμε και τις αναμνήσεις.
Το δικαίωμα στο μεροκάματο, στη δουλειά, στη ζωή, έχει καεί για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, ειδικά τους νέους» τόνισε ο ίδιος, ενώ επεσήμανε «χάσαμε το μισό ΑΕΠ και ζητάμε πάλι 48 δισ. φόρους».
Τέλος επεσήμανε ότι το ΑΕΠ της χώρας θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερο αν δεν είχαν κλείσει οι τράπεζες με τα capital controls.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης