Commodities

Commodities: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του 2017

Commodities: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του 2017
Το Παλλάδιο ο μεγάλος κερδισμένος της χρονιάς - Στην κορυφή της λίστας των χαμένων το φυσικό αέριο
Το παλλάδιο είναι ο μεγάλος κερδισμένος του 2017 των commodities, με την τιμή του να έχει ενισχυθεί σχεδόν κατά 50% μέσα στο τρέχον έτος! Αντίθτη ήταν η πορεία του φυσικού αερίου το οποίο βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με τους χαμένους της χρονιάς.
Τα συμβόλαια Ιανουαρίου 2018 για το παλλάδιο διαπραγματεύονται στα 1.014 δολάρια ανά ουγγιά.
Εντός του 2017, η τιμή του παλλαδίου ξεπέρασε για πρώτη φορά από το 2001 το ψυχολογικό όριο των 1.000 δολαρίων ανά ουγγιά, καθώς η ζήτηση για το εμπόρευμα έχει εκτοξευτεί, λόγω των αυξημένων πωλήσεων οχημάτων παγκοσμίως, ιδιαίτερα στην Κίνα.
Θετικά έχουν επιδράσει, επίσης, τα αυστηρότερα πρότυπα εκπομπής ρύπων αλλά και η προτίμηση των καταναλωτών για μεγαλύτερα οχήματα επαγγελματικής χρήσης.
Η τιμή του παλλάδιου βρίσκει επίσης «πάτημα» στα αυτοκίνητα ντίζελ στην Ευρώπη, όπου τα συγκεκριμένα οχήματα έχουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.
Το παλλάδιο και οι ενώσεις του χρησιμοποιούνται ευρύτατα ως καταλύτες σε οργανικές χημικές αντιδράσεις αλλά και στους καταλυτικούς μετατροπείς των αυτοκινήτων.
Επιπλέον, χρησιμοποιούνται σε ολοκληρωμένα κυκλώματα, στην οδοντιατρική, τον καθαρισμό του υδρογόνου, στην κατασκευή κοσμημάτων, ανθεκτικών εργαλείων και οργάνων ακριβείας.
Την ίδια στιγμή, ο χρυσός έχει ενισχυθεί περίπου 9%, κυρίως λόγω των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων.
Σε αντίθετο κλίμα, φυσικό αέριο και ζάχαρη είναι οι μεγάλοι χαμένοι.
Για την ίδια περίοδο, αργό και πετρέλαιο Brent έχουν ενισχυθεί ελαφρά, περίπου 5%.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης