Το ΔΝΤ ενώ αναμενόταν ότι τον Φεβρουάριο του 2018 θα ανακοινώσει ότι τυπικά ολοκληρώνει την παρουσία του στο ελληνικό πρόγραμμα, ετοιμαζόταν να συντάξει έκθεση με προτεινόμενα μέτρα και να ολοκληρώσει την συμμετοχή του στο τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018….τελικώς θα ανακοινώσει ότι θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα με προοπτική και μετά το 2018.
Όπως επιβεβαίωσε ο Τσακαλώτος ο έλληνας υπουργός οικονομικών το ΔΝΤ τελικώς θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και τον Φεβρουάριο του 2018 θα επιβεβαιώσει τις θέσεις του ζητώντας μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Το βασικό ζήτημα που εγείρεται είναι τι σημαίνει η παραμονή του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος και τις ελληνικές τράπεζες.
Η παρουσία του ΔΝΤ θα αποδειχθεί σημαντική στην πίεση που ασκείται ώστε να υπάρξει διευθέτηση του χρέους.
Επίσης θα αποδειχθεί θετική εξέλιξη συνολικά για την ελληνική οικονομία γιατί οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
Ως γνωστό το αρχικό σχέδιο περιλάμβανε τμηματική καταβολή των κερδών από τα ομόλογα ANFA και αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ύψους 11,4 δισεκ.
Ωστόσο άπαξ και έχει αποφασίσει να παραμείνει το ΔΝΤ, τίθεται ερώτημα εάν θέλει να αποπληρωθεί το ΔΝΤ από τον ESM για τα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα.
Τα μέτρα μείωσης των επιτοκίων, αποπληρωμής των διακρατικών δανείων – ομολόγων GLF 52,9 δισεκ. ευρώ που έχουν χορηγήσει απευθείας τα κράτη της ΕΕ στην Ελλάδα και επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων…αποτελούν ερωτηματικό εάν δοθούν το 2018 ή το 2020 ή 2022.
Πάντως είναι βέβαιο ότι το ΔΝΤ θα πιέσει τους ευρωπαίους δανειστές στο ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΔΝΤ θα συντάξει έκθεση βιωσιμότητας DSA το Καλοκαίρι του 2018 για να αποφανθεί εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.
Σημειώνεται ότι το ελληνικό χρέος έχει χαρακτηριστεί επίσημα ως εξαιρετικά μη βιώσιμο.
Κακό νέο για τις τράπεζες η παραμονή του ΔΝΤ
Και ενώ για το χρέος η παραμονή του ΔΝΤ είναι θετικό νέο, για τις τράπεζες ίσως αποδειχθεί κακό νέο.
Το ΔΝΤ μπορεί για λόγους συμφωνίας με την ΕΚΤ να μην αναφέρεται στις ελληνικές τράπεζες για λόγους συστημικής ευστάθειας, ωστόσο έχει ξεκάθαρες θέσεις.
Το ΔΝΤ πιστεύει ότι χρειάζονται 10 δισεκ. νέα κεφάλαια ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα.
Το ΔΝΤ έχει υποστηρίξει ότι ενόψει των stress tests οι τράπεζες πρέπει να θωρακιστούν και στην μεταμνημονιακή Ελλάδα οι τράπεζες πρέπει να είναι θωρακισμένες κεφαλαιακά.
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Το ΔΝΤ είναι πολύ πιθανό να ζητήσει μέρος των κεφαλαίων που δεν θα αξιοποιηθούν από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, περίπου 25 δισεκ. – μέρος αυτών – να χρησιμοποιηθούν στις τράπεζες.
Εάν τώρα χρησιμοποιηθούν σε μια bad bank ή απευθείας ενίσχυση κεφαλαίων είναι ένα σοβαρό ζήτημα που ακόμη παραμένει ερωτηματικό.
Το ΔΝΤ είναι 100% βέβαιο ότι θα πιέσει προς την κατεύθυνση της επιθετικότερης εξυγίανσης των τραπεζών.
(πρώτη ενημέρωση 12 Δεκεμβρίου 2017, 01:56)
Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr
Το ΔΝΤ παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα έως ...και μετά το 2018
Κακό νέο για τις τράπεζες η παραμονή του ΔΝΤ