Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Τι υποδηλώνει το ράλι των ομολόγων; - Εντός 6 μηνών η Ελλάδα αναβαθμίζεται 3 κλίμακες σε ΒΒ

Τι υποδηλώνει το ράλι των ομολόγων; - Εντός 6 μηνών η Ελλάδα αναβαθμίζεται 3 κλίμακες σε ΒΒ
Ο βασικός λόγος που σημειώνεται ράλι στα ελληνικά ομόλογα είναι κυρίως η μετάβαση από ένα καθεστώς απραξίας και χαμηλής εμπορευσιμότητας σε ένα νέο καθεστώς υψηλής εμπορευσιμότητας λόγω του swap
Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από το ράλι των ελληνικών ομολόγων;
Το έσχατο διάστημα καταγράφεται μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον από διεθνή funds κυρίως real money οδηγώντας σε χαμηλά ετών τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με την 10ετία που αποτελεί ομόλογο αναφοράς να έχει υποχωρήσει στο 4,45%.
(Δεν θα αποτελούσε έκπληξη μετά από ένα τόσο έντονο ράλι να δούμε και ορισμένες πωλήσεις, τις οποίες εμείς τουλάχιστον περιμένουμε προσεχώς αλλά ακόμη και εάν υπάρξουν πωλήσεις δεν θα αλλάξει η μεγάλη εικόνα)
Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από το ράλι στα ελληνικά ομόλογα;
Με πολιτικούς όρους πολλοί θα σπεύσουν να πουν ότι η Ελλάδα βελτιώνεται, βλέπει φως στην άκρη του τούνελ οπότε εύλογα αυτό αντικατοπτρίζεται στις τιμές και στις αποδόσεις των ομολόγων που σχετίζονται με το ρίσκο χώρας.
Με όρους όμως πραγματικότητας ο βασικός λόγος που σημειώνεται ράλι είναι πολύ πιο απλός και σίγουρα όχι πολιτικός.
Μια αγορά στάσιμη με το swap απέκτησε βάθος και περίπου 25 με 26 δισεκ. ομόλογα σε κυκλοφορία αποτελούν δέλεαρ.
Γιατί;
Πρωτίστως να δούμε την δομή των 25-26 δισεκ. ομολόγων που βρίσκονται σε κυκλοφορία.
Περίπου 11 δισεκ. κατέχουν οι ξένοι, 3,6 δισεκ. οι ελληνικές τράπεζες και τα υπόλοιπα κατέχουν ασφαλιστικά Ταμεία και ιδιώτες.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι γαλλικές τράπεζες και funds έχουν μεγάλες θέσεις όπως και αμερικανικά funds ενώ οι γερμανοί ακόμη απέχουν.
Στα έντοκα που επίσης έχουν αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα σχεδόν το 70% των δημοπρασιών εντόκων καλύπτεται από ξένους επενδυτές.
Εκτιμάται ότι σε σύνολο αγοράς εντόκων γραμματίων 14,9 δισεκ. το 45% ή 6,7 δισεκ. κατέχουν πλέον ξένοι επενδυτές.
Ο βασικός λόγος που σημειώνεται ράλι στα ελληνικά ομόλογα είναι κυρίως η μετάβαση από ένα καθεστώς απραξίας και χαμηλής εμπορευσιμότητας σε ένα νέο καθεστώς υψηλής εμπορευσιμότητας λόγω του swap.
Επίσης υπάρχει και ένας λόγος που σχετίζεται με το QE την ποσοτική χαλάρωση.
Τα ομόλογα της ευρωζώνης και ειδικά χωρών που βρίσκονται σε παραπλήσια επίπεδα με την Ελλάδα η τιμολόγηση του χρέους βελτιώθηκε αισθητά λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης.
Π.χ. ότι το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο βρίσκεται στο 1,78% δεν θα πρέπει να αποδοθεί στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της χώρας αλλά σχεδόν καθολικά στην ποσοτική χαλάρωση.
Η Ελλάδα εμφανίζεται ξανά στις αγορές ομολόγων και πουλάει το εξής story.
Διαθέτει 25 δισεκ. ομόλογα εμπορεύσιμα και σχεδόν ίδιου κινδύνου με τα Πορτογαλικά.
Τα μεν Πορτογαλικά ομόλογα δεν μπορούν να βελτιωθούν άλλο γιατί τεχνικά η μεγάλη βελτίωση έχει συντελεστεί λόγω QE και η Ελλάδα με αποδόσεις στο 4,45% στην 10ετία (11/12/2017) εμφανίζεται ως καλή εναλλακτική λύση.

Το hot story του 2018 τα ελληνικά ομόλογα

Υπάρχουν πολλοί ξένοι που υποστηρίζουν ότι το 2018 τα ελληνικά ομόλογα θα αποτελέσουν ένα από τα μεγαλύτερα hot story στις διεθνείς αγορές.
Η εκτίμηση αυτή θα επιβεβαιωθεί εάν συμβούν τα εξής
1)Η Ελλάδα αναβαθμιστεί έως το Καλοκαίρι του 2018 στην κλίμακα ΒΒ- ή ΒΒ δηλαδή θα απέχει 2-3 βαθμίδες πριν μετατραπεί σε investment grade.
Υπάρχουν πληροφορίες ότι η Standard and Poor’s και η Fitch θα αναβαθμίσουν στο επόμενο 6μηνο την Ελλάδα στην κλίμακα BB- ή ΒΒ.
Οι ξένοι οίκοι χρειάζονται ένα ισχυρό κίνητρο και αυτά μπορεί να είναι είτε μια διευθέτηση του χρέους, είτε η απόφαση εξόδου της Ελλάδος από τα μνημόνια.
2)Υλοποιηθούν τα σχέδια 3 εκδόσεων με 7ετές, 18μηνο zero coupon και στο τέλος του μνημονίου το Καλοκαίρι του 2018 έκδοση 10ετούς είτε με re-opening είτε νέα έκδοση.
Με βάση σοβαρές ενδείξεις η νέα 7ετής έκδοση που σχεδιάζει το ελληνικό δημόσιο θα έχει απόδοση 3,6% έναντι του 5ετούς που πρόσφατα εκδόθηκε και είχε απόδοση 4,625%.
3)Να υλοποιηθούν τα σχέδια μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων και βεβαίως να μην προκύψουν αρνητικά νέα από το μέτωπο των τραπεζών.
Να σημειωθεί ότι ενώ στα ομόλογα σημειώνεται ράλι στο χρηματιστήριο και στις μετοχές επικρατεί έντονος προβληματισμός λόγω προφανώς των stress tests και των ανησυχιών για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Συμπέρασμα

Το ράλι στα ομόλογα έχει ένα ελατήριο, ότι ξαφνικά η δευτερογενής αγορά ομολόγων απέκτησε βάθος και εμπορευσιμότητα, δίνοντας την δυνατότητα σε ορισμένους ξένους με μόλις 4 δισεκ. να καθορίζουν την τιμολόγηση.
Εκτιμάται ότι με 4 δισεκ. σε σύνολο ελεύθερα διαπραγματεύσεων ομολόγων 25-26 δισεκ. μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες μεταβολές και ράλι στις τιμές των ομολόγων.
Το 2018 λόγω των 3 νέων εκδόσεων, της προσπάθειας των διεθνών funds να βρουν καλές αποδόσεις σε ομόλογα που έχουν παραπλήσιο ρίσκο με της Πορτογαλίας και θα πληρωθούν και της προοπτικής αναβάθμισης της οικονομίας έως 3 βαθμίδες….θα δούμε τα ελληνικά ομόλογα να αποτελούν το hot story.

Υποσημείωση

Η μεγάλη μείωση του προεξοφλητικού επιτοκίου (προεξοφλητικό επιτόκιο κατά βάση στηρίζεται στο επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου και χρησιμοποιείται από τους αναλυτές στα μοντέλα αποτιμήσεων) από 5,5% στο 4,45% την τρέχουσα περίοδο και 3,5% σε βάθος 6 μηνών αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο και τις τιμές των μετοχών των τραπεζών αρχικά αργά αλλά και εν συνεχεία μετά τα stress tests του Μαΐου 2018

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης