Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Lagarde (ΔΝΤ): Αναδιάρθρωση του χρέους για να είναι βιώσιμη η ελληνική οικονομία

Lagarde (ΔΝΤ): Αναδιάρθρωση του χρέους για να είναι βιώσιμη η ελληνική οικονομία
Τι ανέφερε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ch. Lagarde, για την Ελλάδα
«Χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους ώστε το μέλλον της ελληνικής οικονομίας να μπορεί να είναι βιώσιμο», υπογραμμίζει στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, η οποία συστήνει τη σθεναρή αντιμετώπιση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η ίδια, στην ιταλική οικονομική εφημερίδα δηλώνει για την Ελλάδα πως «έχουμε μια πολύ ξεκάθαρη θέση: βασιζόμενο σε συγκεκριμένα στοιχεία, το συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε τη συμφωνία για ένα δάνειο stand-by "κατ' αρχήν".
Το κύριο στοιχείο είναι ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους ώστε το μέλλον της ελληνικής οικονομίας να μπορέσει να είναι βιώσιμο».
Αναφέρει μάλιστα ότι «η αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από τους τεχνικούς και η οποία μόλις ολοκληρώθηκε, καθορίζει μια σειρά ενεργειών και benchmarks που είναι ανάγκη να τηρηθούν».
Κατά την ίδια, «θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε».
Μάλιστα, εκτιμά ότι «αυτό θα μπορεί να συμβεί στις αρχές του καινούριου χρόνου».
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ αναφέρεται και στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα (NPL), τονίζοντας πως είναι εξαιρετικά σημαντική η αντιμετώπιση του προβλήματος, προσθέτοντας πως η χώρα μας καταβάλλει προσπάθειες για τη μείωσή τους. 
«Η ΕΚΤ βρίσκεται στην ίδια σελίδα με εμάς.
Όλοι όσοι θέλουν χρηματοπιστωτική σταθερότητα γνωρίζουν πως η μείωση των NPLs είναι ένας απαραίτητος στόχος.
Είναι σαφές ότι πρέπει να γίνει με λογικό ρυθμό, αλλά σε κάποιο σημείο πρέπει να αντιμετωπιστεί με σθένος το ζήτημα, το ΔΝΤ το τονίζει εδώ και αρκετό καιρό», σημειώνει η κ. Lagarde.
Κατά τα άλλα η επικεφαλής του ΔΝΤ εκτιμά, ως ιδιαιτέρως υγιές ότι, στην ΕΕ έχει αρχίσει η συζήτηση για την ενίσχυση της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης, μετά τις ρωγμές του Brexit. 
«Οι περισσότεροι  θα συμφωνούσαν ότι η νομισματική ένωση ήταν ελλιπής όταν η κρίση έπληξε την Ευρωζώνη και βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια της διαχείρισης κρίσεων, αλλά πρέπει να ενισχυθεί και από την άποψη της τραπεζικής ένωσης, των θεσμών και της δημοσιονομικής ένωσης.
Ποια μορφή θα λάβει η απόφαση των Ευρωπαίων. Είναι πολύ υγιές ότι υπάρχουν πολλές προτάσεις στο τραπέζι», σημειώνει.
«Όλες οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να είναι φιλικές προς την ανάπτυξη και οι χώρες που διαθέτουν δημοσιονομικό χώρο πρέπει να τις χρησιμοποιούν για επενδύσεις στην εκπαίδευση, την υποδομή και την ψηφιοποίηση. Αυτό θα ήταν καλό για τη χώρα και καλό για την περιοχή.
Αλλά όπου δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και το χρέος είναι υψηλό, πρέπει να υπάρξει δέσμευση για μείωση του χρέους και, ως εκ τούτου, για την υιοθέτηση δημοσιονομικών κανόνων που θα οδηγήσουν σε αυτό το αποτέλεσμα», σημειώνει η κ. Lagarde.
Η Γαλλίδα αξιωματούχος αναγνωρίζει, πως αρκετές χώρες έχουν  πραγματοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και εξετάζουν συνεχώς την υλοποίηση νέων διαρθρωτικών αλλαγών.
«Η Ισπανία είναι μια χώρα που πραγματοποίησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία πέντε χρόνια και δείχνει από την άποψη της ανάπτυξης, της δημοσιονομικής θέσης και της ενίσχυσης του χρηματοπιστωτικού τομέα. Μία χώρα που φαίνεται αποφασισμένη να προβεί σε μεταρρυθμίσεις είναι και η Γαλλία.
Το πρόγραμμα του προέδρου Macron για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, την επαγγελματική κατάρτιση, το σύστημα παροχών ανεργίας, καθώς και την πλήρη αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης και την ψηφιοποίησή της, έχουν ως στόχο να καταστήσουν την χώρα πιο αποτελεσματική και πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Στην τρίτη ομάδα, θα έβαζα την Ιταλία, η οποία έχει ξεκινήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει η κ. Lagarde.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ συστήνει βαθύτερες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα απονομής Δικαιοσύνης, στην αγορά εργασίας όπου παρατηρεί ακαμψία αλλά και στον χρηματοπιστωτικό  τομέα.
Εκφράζει πάντως την ανησυχία για το γεγονός, πως αρκετές χώρες στην Ευρώπη έχουν εύθραυστες κυβερνήσεις συνασπισμού, που δυσχεραίνουν τη λήψη αποφάσεων.
«Στη Γερμανία, η δυσκολία σχηματισμού μίας κυβέρνησης επιβραδύνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Είναι πολύ πιθανό ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία θα είναι ένας δύσκολός συνασπισμός, του οποίου η φύση δεν γνωρίζω»,αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στον σημερινό κόσμο, τονίζει, πως δεν έχει αλλάξει παραμένει η βελτίωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και η προώθηση της οικονομικής ευημερίας.
«Το ίδιο το ΔΝΤ έχει εξελιχθεί: δεν καθορίζει πλέον τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. έχουμε ένα πολύ διαφορετικό σύνολο εργαλείων για προγράμματα που προσφέρουμε στις χώρες. και οι υπηρεσίες μας, συμπεριλαμβανομένης της τεχνικής βοήθειας, είναι σε μεγάλη ζήτηση σε πολλές γωνιές του κόσμου.
Είναι σημαντικό να προσαρμόζεται και προσαρμόζεται», υπογραμμίζει η επικεφαλής του Ταμείου.
Σημειώνει δε ότι, η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική αποτελούν εργαλεία και όχι αυτοσκοπός.
«Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση της μακροοικονομικής σταθερότητας, η οποία είναι απαραίτητη για τη ροή των επενδύσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και των εισοδημάτων των ανθρώπων.
Αλλά αυτά τα εργαλεία μπορούν επίσης να εφαρμοστούν σε άλλα στοιχεία, τα οποία είναι κρίσιμα για τη μακροοικονομική κατάσταση, όπως η ανισότητα, η οποία επηρεάζει τη βιώσιμη ανάπτυξη. και την αλλαγή του κλίματος, η οποία μπορεί τελικά να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στις οικονομίες, ιδιαίτερα στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Οι δημοσιονομικοί κανόνες μπορούν επίσης να διαμορφώσουν μια καλύτερη συμβολή των γυναικών στην οικονομία.
Συνεπώς, δεν απομακρύνουμε από την παραδοσιακή μας εστίαση, απλώς βάζουμε το επίκεντρο σε άλλες πτυχές που ίσως είχαμε εξετάσει από άποψη διαρθρωτικής μεταρρύθμισης, αλλά δεν τις καθιστούσαμε κεντρικό κομμάτι του τι κάνουμε.
Είμαστε επίσης πιο προσεκτικοί στον κοινωνικό αντίκτυπο των δράσεών μας, για παράδειγμα στην εφαρμογή δικτύων κοινωνικής προστασίας», αναφέρει.
Το διεθνές εμπόριο και ο μετασχηματισμός των οικονομιών μας θα συνεχιστούν, αλλά αυτές πρέπει να γίνουν από την οπτική γωνία τόσο των δικαιούχων όσο και των ευπαθών ομάδων που επηρεάζονται από τις αλλαγές.
«Χρειαζόμαστε τις σωστές πολιτικές για να λάβουμε αυτό υπόψη. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε το εμπόριο ή την παγκοσμιοποίηση σε μεγάλη κλίμακα χωρίς να μπορέσουμε να βοηθήσουμε πιο αποτελεσματικά τους ευάλωτους», υποστηρίζει.
Σε παγκόσμιο επίπεδο εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός, πως ορισμένες χώρες αποκλείονται από την παγκόσμια ανάπτυξη.
«Πρόκειται για περίπου 40 χώρες, πολλές από τις οποίες δεν  διαθέτουν πόρους, κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, οι οποίες εμφανίζουν αρνητική αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος», αναφέρει.
Ανήσυχη εμφανίζεται και για τα γεωπολιτικά σύννεφα, που μπορούν όπως είπε να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις οικονομικές εξελίξεις.
Πάντως γενικότερα, επαναλαμβάνει πως η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζει να εδραιώνεται στην  Ασία, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
«Οι προβλέψεις μας για παγκόσμια ανάπτυξη, 3,6% φέτος και 3,7% το 2018 είναι, εν πάση περιπτώσει, πιο σταθερές από ό, τι τον Οκτώβριο.
Tροφοδοτείται από διάφορους κινητήρες: το εμπόριο ανεβαίνει, η κατανάλωση συνεχίζει να είναι ισχυρή και οι επενδύσεις αυξάνονται», εκτιμά η κ. Lagarde.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης