Αναλύσεις

Deutsche Bank: Όσα πρέπει να ξέρουν οι επενδυτές για το «ράλι» των αγορών και μετοχών

Deutsche Bank: Όσα πρέπει να ξέρουν οι επενδυτές για το «ράλι» των αγορών και μετοχών
Οι παράγοντες που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι επενδυτές και το επόμενο έτος
Τα βασικά ερωτήματα για τα πολύ υψηλά επίπεδα στις χρηματιστηριακές αγορές και την μετέπειτα στρατηγική των επενδυτών αναλύουν σε έκθεσή τους οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank, επικεντρωνόμενοι κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία, όπου οι δείκτες πραγματοποιούν «ράλι» από την αρχή του έτους.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, από το 2016 έως τον Αύγουστο του 2017, τα επιτόκια, οι τιμές συναλλάγματος και οι τιμές των μετοχών επηρεάστηκαν έντονα από τις διακυμάνσεις αποδόσεων των 10ετών κρατικών ομολόγων Η.Π.Α., με αποτέλεσμα η νομισματική πολιτικής της Federal Reserve να βρεθεί στο επίκεντρο.
Ωστόσο, από το Σεπτέμβριο αυτό το απλό τοπίο έχει αλλάξει, επισημαίνεται.
Η γερμανική τράπεζα της σχολιάζει πως «ο σημερινός συνδυασμός των ισχυρών οικονομικών συνθηκών, των χαμηλών επιτοκίων, του χαμηλού πληθωρισμού και των μικρών spreads, υποστηρίζει την περαιτέρω αύξηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου».
Το πρώτο ερώτημα αφορά στις ιαπωνικές μετοχές, οι οποίες, μετά τις εκλογές της 22ας Οκτωβρίου 2017, έχουν «αποσυνδεθεί» από την πορεία του 10ετούς κρατικού ομολόγου των Η.Π.Α..
Πλέον, η μεταβλητότητα της χρηματιστηριακής αγοράς οφείλεται στις θέσεις που έχουν πάρει ορισμένα «funds» που εισήλθαν στην αγορά κατά τη διάρκεια του φετινού «ράλι», επισημαίνεται.



Ως αποτέλεσμα, οι καθοριστικοί παράγοντες για τις ιαπωνικές μετοχές πλέον είναι η πορεία της Wall Street, η ισοτιμία δολαρίου/γεν και η τεκμαρτή μεταβλητότητα των τιμών στις μετοχές των Η.Π.Α. και της Ιαπωνίας.
Δεύτερον, η συνεχόμενη ενίσχυση των μετοχών σε Ιαπωνίας και Η.Π.Α. αντανακλά τα πολύ ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων, κάτι στο οποίο συμβάλλουν τόσο τα χαμηλά επιτόκια όσο και η αποδυνάμωση του δολαρίου Η.Π.Α..
Όπως φαίνεται στα παρακάτω διαγράμματα, η απόδοση των κερδών στην Ιαπωνία, τις Η.Π.Α. και την Ευρώπη μπορεί να εξηγηθεί ως επί το πλείστον από το premium που παρατηρείται στην αγορά ομολόγων (πριμοδότηση απόδοσης μακροπρόθεσμων ομολόγων λόγω διακύμανσης των τιμών).



Η μείωση που παρατηρήθηκε στις αποδόσιες των ομολόγων οδήγησε σε αύξηση των μετοχών κατά 2,5% στις Η.Π.Α., 1% στην Ευρώπη και 5% στην Ιαπωνία.
Τρίτον, οι αναλυτές τονίζουν ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει το επόμενο έτος η εφαρμογή ή μη της φορολογικής μεταρρύθμισης στις Η.Π.Α., ενώ, παράλληλα, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί και στη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η Fed.



Τέταρτον, η γερμανική τράπεζα επισημαίνει πως η μεταβλητότητα επιτοκίων και τιμών των μετοχών βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.
Οι αναλυτές αποδίδουν το φαινόμενο στην αύξηση του αριθμού των επενδυτών που τοποθετούνται αποκλειστικά και μόνο με βάση τους δείκτες μεταβλητότητας, στην αύξηση των hedge funds και σε μεμονωμένους επενδυτές που επιδιώκουν προσαυξήσεις και κεφαλαιακά κέρδη και, τρίτον, στην αύξηση των «παθητικών» funds.




Η Deutsche Bank εκφράζει τις ανησυχίες της για απότομη αύξηση της μεταβλητότητας, από το 2018.
Κλείνοντας, οι αναλυτές εκτιμούν πως η συνεχόμενη σύσφιξη των spreads, στα εταιρικά ομόλογα, έχει αντιστραφεί, ενώ τα επίπεδα του εταιρικού χρέους παραμένουν υψηλά.








Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης