Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Κατατέθηκε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2018 - Προβλέπει ανάπτυξη 2,5% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,8%

Κατατέθηκε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2018 - Προβλέπει ανάπτυξη 2,5% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,8%
«Εύχομαι ο επόμενος προϋπολογισμός να είναι καλύτερος»,  είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη
Σε ανάπτυξη 2,5% και πλεόνασμα 3,8% στοχεύει ο προϋπολογισμός του 2018 που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή.
«Εύχομαι ο επόμενος προϋπολογισμός να είναι καλύτερος»,  είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.
Σύμφωνα με το bankingnews.gr στα 10,2 δισ. ευρώ ανέρχονται οι καθαρές δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2018 που είναι από τις χαμηλότερες της τελευταίας δεκαετίας.
Σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνεται ο δανεισμός του Δημοσίου με έντοκα γραμμάτια που φθάνει τα 15 δισ. ευρώ και είναι ανακυκλούμενος.
Το ύψος των νέων υποχρεώσεων που δεν συνιστά «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση αποτυπώνεται στην εισηγητική έκθεση του νέου προϋπολογισμού η οποία κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.
Από το ποσό των 10,2 δισ. ευρώ τα 4,8 δισ. ευρώ αφορούν υποχρεώσεις σε ομόλογα και δάνεια που έχει λάβει η χώρα από το πρώτο μνημόνιο και ωριμάζουν το 2018 ενώ τα υπόλοιπα 5,4 δισ. ευρώ είναι το συνολικοί τόκοι για την επόμενη χρονιά.
Για το 2019 το ύψος των αναγκών φθάνει τα 14 - 15 δισ. εκ των οποίων τα 8,5 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια και τα 6 δισ. τόκους.
Με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός του 2018 είναι αυτός που θα οδηγήσει την χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια προβλέπει έτσι ένα «αποθεματικό» άνω των 15 - 16 δισ. ευρώ για την περίοδο μετά από το πρόγραμμα.
Αυτό θα προέρχεται κυρίως από τη χρηματοδότηση των πιστωτών ( 3η και 4η αξιολόγηση) αλλά και από το νέο επενδυτικό χρήμα που θα αντλήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ)  μέσω των δοκιμαστικών εκδόσεων που θα ακολουθήσουν πριν την τελική έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.
Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ένα αποθεματικό της τάξεως των 12 - 13 δισ. ευρώ το οποίο σχεδιάζεται να αυξηθεί στα 18 με 19 δισ. ευρώ, όπως έχει ήδη επισημάνει σε σχετικό του δημοσίευμα το «bankingnews».
Εκτιμάται ότι 27,5 δισ. ευρώ θα περισσέψουν από το υφιστάμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ μεγάλο μέρος των οποίων θα μπορούσαν να συνδεθούν με την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση.
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα μεγέθη ο προϋπολογισμός  του 2018 θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,43% ή 4,2 δισ. ευρώ) του ΑΕΠ για το 2017 και άνω του 3,7% για το 2018 με βάση τις προβολές στα έσοδα που έχουν κάνει οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους.

Η ανάπτυξη και η υπέρβαση του πλεονάσματος

Το 3ο Μνημόνιο προβλέπει πρωτογενές αποτέλεσμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και μένει να δούμε αν η Ελλάδα θα υπερβεί τον στόχο για τρίτο συνεχόμενο έτος.  
Ο πήχης για την ανάπτυξη τοποθετείται στο 2,5% για το 2018 από 1,4% το 2017 και 1,6% που θα προβλέπει ο προϋπολογισμός και θα αναθεωρηθεί μέσα στο  α' τρίμηνο του 2018 με τα τελικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Το 2018 ξεκινά με την επιβολή 12 ψηφισμένων μέτρων από τα οποία ξεχωρίζουν: οι παρεμβάσεις στα επιδόματα, η αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η φορολόγηση δραστηριοτήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (τύπου Airbnb), η καθιέρωση φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, η κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος για ιατρικές δαπάνες, η κατάργηση της έκπτωσης κατά 1,5% στη φορολογία εισοδήματος, ο φόρος υπεραξίας στις πωλήσεις των ακινήτων, η αύξηση ΦΠΑ σε 32 νησιά κ.ά.
Με αυτή τη «δωδεκάδα» η κυβέρνηση υπολογίζει σε 1 δισ. παραπάνω φόρους το 2018 από την άμεση και την έμμεση φορολογία.
Αν δεν αλλάξει κάτι στον τελικό λογαριασμό, οι άμεσοι φόροι προβλέπεται να φτάσουν στα 20,8 δισ. το 2018 από 20,4 δισ. φέτος και οι έμμεσοι στα 27,6 δισ. από 27 δισ. ευρώ που είναι η εκτίμηση για τη φετινή χρονιά.
Τα συνολικά έσοδα του κράτους θα ανέλθουν στα 54,4 δισ., ενώ θα διατηρηθεί η πίεση στις δαπάνες οι οποίες το 2018 θα είναι μειωμένες κατά 400 εκατ. ευρώ στα 55,6 δισ. ευρώ.
Βασικός πυλώνας της ανάπτυξης είναι οι επενδύσεις, όπου για τη νέα χρονιά προβλέπεται να διατεθούν 6,75 δισ. στην αγορά, ενώ στη «δεξαμενή» αυτή δεν περιλαμβάνονται τα λεφτά που θα εκταμιευτούν τον Φεβρουάριο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου.

M. Χριστοδούλου
Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης