Αναλύσεις

Bloomberg: Η Κίνα ο μεγάλος νικητής της απόφασης του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής

Bloomberg: Η Κίνα ο μεγάλος νικητής της απόφασης του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής
Δύο από τους βασικούς προμηθευτές του Πεκίνου, Ρωσία και Ιράν, δεν επηρεάζονται σχεδόν καθόλου από την απόφαση του ΟΠΕΚ
Η Κίνα επωφελείται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα από την απόφαση του ΟΠΕΚ να μειωθεί η παραγωγή των κρατών-μελών του, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.
Όπως αναφέρει, η συμφωνία προβλέπει μια ισομερή μείωση της παραγωγής των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ κατά 4,6% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα παραγωγής, με εξαίρεση το Ιράν, στο οποίο επιτρέπεται να αυξήσει την παραγωγή του κατά 2,3%. Επίσης, η μείωση κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα της παραγωγής της Ρωσίας που συμφωνήθηκε, είναι της τάξης του 2,7% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, αρκετά κάτω από τη μείωση που αφορά τα μέλη του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας.
Το Bloomberg επισημαίνει, ότι η Κίνα από το 2013 και μετά εισάγει τις μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου από τη Ρωσία, με το Ιράκ να έχει πάρει την 2η θέση από την Σαουδική Αραβία, την οποία ακολουθεί με μικρή διαφορά το Ιράν.

Γράφημα με την διαμόρφωση των εισαγωγών πετρελαίου της Κίνας από Σαουδική Αραβία, Ρωσία, Ιράκ, Ανγκόλα και Ιράν


Παράλληλα, το Πεκίνο έχει «παγώσει» εδώ και 1 χρόνο τη ζήτηση πετρελαίου στα ίδια επίπεδα, αναπληρώνοντας μόνο σταδιακά τα στρατηγικά της αποθέματα και παραχωρώντας την 1η θέση του μεγαλύτερου εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο στην Ινδία.
Έχοντας δε απεξαρτηθεί από τις εισαγωγές «μαύρου χρυσού» από τη Σαουδική Αραβία και την Αγκόλα, οι οποίες μέχρι το 2013 κάλυπταν το 33% των αναγκών της, το Πεκίνο έχει τον πλήρη έλεγχο της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.
Το δε κέρδος της από την απόφαση του ΟΠΕΚ, είναι ότι από τους βασικούς της ενεργειακούς προμηθευτές, το μεν Ιράν θα αυξήσει την παραγωγή του, η δε Ρωσία θα την μειώσει ελάχιστα.
«Ένας κόσμος στον οποίο η Ρωσία και το Ιράν θα αποκτήσουν λίγο περισσότερη δύναμη στην αγορά, δεν είναι απαραίτητα κακό για την Κίνα, ειδικά αν είναι σε βάρος του Ριάντ» αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης