Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

ΔΝΤ: Χρήσιμος ο ρόλος μας στην Ελλάδα μέσω της επιτήρησης

ΔΝΤ: Χρήσιμος ο ρόλος μας στην Ελλάδα μέσω της επιτήρησης
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η παγκόσμια ανάπτυξη φαίνεται ανθεκτική, ισχυρή και διευρυμένη
Υπέρ της μετατροπής του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο τάσσεται το ΔΝΤ, τονίζοντας ωστόσο ότι το νέο Ταμείο θα πρέπει να έχει σωστή διοίκηση.
«Είμαστε υποστηρικτικοί για το στόχο.
Με την κατάλληλη δομή διακυβέρνησης και μια εντολή για ισχυρή επιτήρηση, ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να ενισχύσει τις ικανότητες αποτροπής κρίσεων και τη διαχείριση στην ΕΕ», υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο Reuters, ο αναπληρωτής επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Joerg Decressin.

Η στάση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα 

Όσον αφορά τη στάση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Decressin ξεκαθαρίζει: «Δεν έχουμε στόχο να αποχωρήσουμε από τη στήριξη της Ευρώπης, το αντίθετο μάλιστα».
«Παραμένουμε στη διάθεση των ευρωπαίων μετόχων μας για να βοηθήσουμε με όποια κρίση ενδεχομένως προκύψει.
Παράλληλα ευελπιστούμε να συνεχίσουμε να διατελούμε χρήσιμο ρόλο μέσω της επιτήρησής» επεσήμανε ο ίδιος.

Αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την ευρωπαϊκή οικονομία

Εν τω μεταξύ όπως αναφέρεται σε ανάλυση του ΔΝΤ για την ευρωπαϊκή οικονομία, η ευρωπαϊκή ανάπτυξη φαίνεται όλο και πιο ανθεκτική, ισχυρή και διερυμένη.
Μάλιστα, οι αναλυτές του Ταμείου εκτιμούν ότι η Ευρώπη θα παρουσιάσει το 2017 ανάπτυξη της τάξης του 2,4% (από 1,7% το 2016) με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να αναπτύσσονται, ενώ το 2018 θα υποχωρήσει στο 2,1%.
Παρ' όλα αυτά, η βιωσιμότητα της ανάκαμψης παραμένει αμφίβολη, ενώ μακροπρόθεσμα οι δυσμενείς δημογραφικές τάσεις και η υποτονική παραγωγικότητα είναι πιθανό να ανακόψουν την ανάπτυξη.
«Όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες αναπτύσσονται και η περιοχή έχει γίνει μια ατμομηχανή του παγκόσμιου εμπορίου» αναφέρεται χαρακτηριστικά ενώ τονίζεται ότι «οι χώρες θα πρέπει να αφήσουν περιθώριο στους προϋπολογισμούς τους για ελιγμούς ώστε οι οικονομίες τους να ανταπεξέλθουν σε χειρότερες περιόδους».

Νομισματική πολιτική 

Πάντως, στην ίδια ανάλυση επισημαίνεται ότι οι αναδυόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες θα πρέπει να προετοιμαστούν για σύσφιξη των νομισματικών πολιτικών.
«Οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης θα πρέπει να είναι έτοιμες για σταδιακή κατάργηση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας όπου οι μισθοί έχουν αρχίσει να αυξάνονται» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την ανάλυση του ΔΝΤ, πολλές αναπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες πρέπει να μειώσουν τα υψηλά ακόμα δημοσιονομικά τους ελλείμματα, με τρόπο που θα είναι φιλικός προς την ανάπτυξη. 
Αυτό το έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για αυτούς που έχουν υψηλό δημόσιο χρέος, καθώς τα επιτόκια πιθανότατα θα αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου.
Παράλληλα, το ΔΝΤ τονίζει ότι είναι απαραίτητο πολλές αναπτυγμένες οικονομία να προχωρήσουν ταχύτερα στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η παραγωγικότητα.

Οι συνέπειες του Brexit

Τέλος όσον αφορά στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι ένα διασπαστικό Brexit πιθανότατα θα οδηγήσει σε αισθητά χαμηλότερη ανάπτυξη στη Βρετανία και στην ευρωζώνη, ενώ τονίζει ότι η αύξηση των βρετανικών επιτοκίων ήταν δικαιολογημένη λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως η ανθεκτικότητα της ευρωζώνης στα σοκ.
Στο πλαίσιο αυτό, απαιτείται η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης των κεφαλαιαγορών αλλά και η δημιουργία δημοσιονομικής ικανότητας της ευρωζώνης για την παροχή ενός μηχανισμού μακροοικονομικής σταθεροποίησης.
Παράλληλα, χρειάζονται ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα και να εφαρμοστούν αυστηρά οι κοινοί δημοσιονομικοί κανόνες.



Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης