Αναλύσεις

Προβάδισμα Γεννηματά με 42,2% στις εκλογές της Κεντροαριστεράς - Δεύτερος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 25,3%

Προβάδισμα Γεννηματά με 42,2% στις εκλογές της Κεντροαριστεράς - Δεύτερος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 25,3%
Στη διαδικασία για την εκλογή ηγεσίας έλαβαν μέρος περί τις 210 χιλιάδες πολίτες, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τις προσδοκίες των επιτελών του κόμματος
(upd: 00:51) Σημαντικό προβάδισμα έχει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στις εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών.
Η κ. Γεννηματά προηγείται με 42,25% ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης με 25,36%, όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.
Ο αριθμός των πολιτών, που πήραν μέρος στη σημερινή εκλογική διαδικασία ξεπέρασε τους 210.000 λόγω της παράτασης, που δόθηκε σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, κυρίως στην Αθήνα.
Έτσι, Γεννηματά και Ανδρουλάκης θα "μονομαχήσουν" στο δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή 19/11/2017.
Ειδικότερα με καταμετρημένο ποσοστό, που αγγίζει το 84% των ψήφων λαμβάνουν: Γεννηματά 42,25%, Ανδρουλάκης 25,36%, Καμίνης 13,56%, Θεοδωράκης 9,97%, Μανιάτης 4,45%, Ραγκούσης 2,40%, Γάτσιος 1,66%, Πόντας 0,33% και Τζιώτης 0,20%.
Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές η συμμετοχή πλησιάζει στα επίπεδα των εσωκομματικών εκλογών στις 18 Μάιου 2012 με την ανοιχτή εκλογική διαδικασία που εγκαινίασε ο Γιώργος Παπανδρέου το 2004.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τότε έλαβε 230.105 ψήφους (επί 236.151) ψηφισάντων και εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Στις εσωτερικές εκλογές στις 14 Ιουνίου 2015 στην οποία συμμετείχαν περίπου 50.000 μέλη του κόμματος η Φώφη Γεννηματά έλαβε πάνω από το 50% των ψήφων από τον πρώτο γύρο και εξελέγη νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Να σημειωθεί ότι, ψήφισαν 210.000 πολίτες, σπάζοντας το σχετικό «φράγμα», πριν από τις 20:00, το οποίο είχαν θέσει οι υπεύθυνοι της εκλογικής διαδικασίας και τα σχήματα της εκλογικής διαδικασίας.
Εάν κάποιος από τους υποψήφιους δεν λάβει το 50+1 των ψήφων θα πραγματοποιηθεί επαναληπτικός γύρος την επόμενη Κυριακή (19/11/2017).
Θα τεθούν αντιμέτωποι οι δύο πρώτοι από τους υποψήφιους.
Στην Ελλάδα στήθηκαν 851 εκλογικά κέντρα στα οποία ψήφισαν 207. 757 εκλογείς.
Συνολικά μαζί με εκείνα του εξωτερικού στήθηκαν 873 εκλογικά κέντρα και ο συνολικός αριθμός των ψηφισάντων ανέρχεται στους 209.932.  
Ο αριθμός των πολιτών, που πήραν μέρος στη σημερινή εκλογική διαδικασία ξεπερνά τους 210.000 λόγω της παράτασης, που δόθηκε σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, κυρίως στην Αθήνα.

Νωρίτερα το World Energu News έγραφε:

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς και η προσέλευση στις κάλπες ήδη ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Η ψηφοφορία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και σύμφωνα με πληροφορίες, ψήφισαν 201.000 πολίτες, σπάζοντας το σχετικό «φράγμα», πριν από τις 20:00.
Εκτιμήσεις αναφέρουν, πως αναμένεται ο συνολικός αριθμός των ψηφοφόρων να αγγίξει τους 220.000.
Εάν κάποιος από τους υποψήφιους δεν λάβει το 50+1 των ψήφων θα πραγματοποιηθεί επαναληπτικός γύρος την επόμενη Κυριακή (19/11/2017).
Θα τεθούν αντιμέτωποι οι δύο πρώτοι από τους υποψήφιους.
Η όλη διαδικασία εξελίσσεται ομαλά σε γενικές γραμμές, αν και ουρές και έλλειψη ψηφοδελτίων σημειώθηκαν σε κάποια εκλογικά τμήματα, ήδη οι 9 διεκδικητές της αρχηγίας του νέου φορέα ψήφισαν, ενώ φαβορί για τη θέση του επιφαλής της Κεντροαριστεράς θεωρείται η Φ. Γεννηματά.
Οι ψηφοφόροι σε περίπου 1.000 εκλογικά τμήματα που θα λειτουργούν σε όλους τους νομούς της χώρας και στο εξωτερικό, καλούνται σήμερα να επιλέξουν και να ψηφίσουν για τον επικεφαλής του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα που θα ηγηθεί και θα αναλάβει την ανασυγκρότηση της ιστορικής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης, μεταξύ των 9 υποψηφίων: Νίκος Ανδρουλάκης, Kωνσταντίνος Γάτσιος, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Γιάννης Ραγκούσης, Δημήτρης Τζιώτης.
Οι κάλπες για την εκλογή της ηγεσίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, άνοιξαν στις 8 το πρωί και θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 20:00 το βράδυ, ενώ στην Αθήνα, λόγω του Μαραθωνίου, θα παραταθεί η ψηφοφορία έως τις 21:00 το βράδυ.

Στις κάλπες οι υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου φορέα - Τι δήλωσαν

Στο 10ο Γυμνάσιο Καλλιθέας άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στις εκλογές για την Κεντροαριστερά η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υποψήφια για την ηγεσία του νέου προοδευτικού φορέα, Φώφη Γεννηματά.
Η ίδια, αφού ψήφισε, δήλωσε «θέλω να προσκαλέσω για άλλη μια φορά τους προοδευτικούς πολίτες να στείλουν με την ψήφο τους ένα μήνυμα ενότητας της παράταξης.
Ένα μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό αυτής της κυβέρνησης.
Ένα μήνυμα αντίδρασης στη συντήρηση και στη λιτότητα.
Αλλά και ένα μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας, εθνικής αυτοπεποίθησης».
 «Τολμάμε για την παράταξη, τολμάμε για τη χώρα μας και όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε τη νέα αλλαγή», κατέληξε η κ. Γεννηματά.
Από την πλευρά του, στο Εργατικό Κέντρο του Άργους άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις εκλογές για την Κεντροαριστερά ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα, Γ. Μανιάτης.
Αφού ψήφισε ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι «σήμερα είναι μεγάλη μέρα για την Δημοκρατική παράταξη, ανατρέπουμε την παραταξιακή στασιμότητα του 7%, ανατρέπουμε το πολιτικό σκηνικό και κάνουμε το νέο προοδευτικό κίνημα τον πρωταγωνιστή των επόμενων πολιτικών εξελίξεων.
Για να δώσουμε ξανά χαμόγελο, αισιοδοξία και προοπτική στην Ελλάδα.
Για να είναι η Δευτέρα μια άλλη μέρα για την πατρίδα και την κοινωνία μας.
Ο κ. Μανιάτης ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους.
Επίσης, το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς Γ. Καμίνης, δηλώνοντας ότι «σήμερα δεν φτιάχνουμε ένα μικρό κόμμα αλλά μία μεγάλη παράταξη που θα αλλάξει την Ελλάδα».
Ακόμη, ο επίσης υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, Γ. Ραγκούσης, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό τμήμα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χολαργού.
Ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι «σήμερα ζούμε την πιο ευγενική και πολιτικά όμορφη ημέρα ενότητας στο προοδευτικό χώρο εδώ και πολλά χρόνια.
Σήμερα είναι η ώρα των πολιτών που αποφασίζουν- αλλά και θα αποφασίζουν- για όλα και για όλους μας.
Αύριο είναι ημέρα δουλειάς, πολλή δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να βρεθούμε ξανά κοντά στους αβοήθητους Έλληνες, τις παραγωγικές ηλικίες και στη νέα γενιά».
Περαιτέρω, στη Ρόδο άσκησε ψήφισε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος στις σημερινές εκλογές για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, Ν. Ανδρουλάκης.
Αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι «σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή για την προοδευτική παράταξη και πιστεύω και για τη χώρα».
Στην Αγία Βαρβάρα, στη γειτονιά που μεγάλωσε, ψήφισε ο επικεφαλής του Ποταμιού και υποψήφιος στις σημερινές εκλογές για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς,  Σταύρος Θεοδωράκης.
Τον υποδέχτηκαν παιδικοί του φίλοι και υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του.
Μετά την έξοδο από το εκλογικό τμήμα, δήλωσε: «Πιστεύω ότι θα το κερδίσουμε το στοίχημα.
Ξέρετε έχω πει ότι πρέπει να ψηφίσουν πάνω από 200.000 πολίτες. Πρέπει να δώσουμε μία απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης, στα λάθη της κυβέρνησης, στον λαϊκισμό που ζούμε και να καταλάβουν ότι έχει κι άλλο δρόμο αυτή η χώρα.
Αρκεί να βρεθούν στο τιμόνι, άνθρωποι που έχουν δουλέψει, άνθρωποι που γνωρίζουν, άνθρωποι που τολμάνε και είναι της λογικής και όχι των ψεύτικων ιδεολογιών».
Στο Παγκράτι ψήφισε ο πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφιος σήμερα για την ηγεσία του νέου φορέα της; Κεντροαριστεράς, Κ. Γάτσιος, δηλώνοντας ότι «κάνουμε σήμερα μαζί το πρώτο βήμα για ένα νέο ενιαίο φορέα, ο οποίος θα εκφράσει τον κόσμο της εργασίας, της παραγωγής και της δημιουργίας και θα συγκρουστεί με τους ποικιλώνυμους φορείς, τους παρασιτισμού, της διαφθοράς, της πελατοκρατείας και κομματοκρατείας οι οποίοι κατέστρεψαν και χρεωκόπησαν τη χώρα»
Από την πλευρά του, ο  επικοινωνιολόγος και επίσης υποψήφιος στις σημερινές εκλογές, Δ. Τζιώτης, μεταξύ άλλων δήλωσε «ήρθε η ωρα ν΄ αλλάξουμε, να πάμε μπροστά.
Η μισή Ελλάδα είναι ΠΑΣΟΚ.
Αυτήν την Ελλάδα πρέπει πάλι να κερδίσουμε.
Από αύριο ξεκινάμε μία επανάσταση.
 Μία μάχη ιδεών.
Μια μάχη για τη νέα Ελλάδα».
Τέλος, ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της; Κεντροαριστεράς Απ. Πόντας, δήλωσε πως  «σήμερα είναι η αρχή μια πορείας για την Παράταξη.
Είναι το πρώτο μεγάλο βήμα από μία μεγάλη πορεία που πιστεύω ότι έχουμε και την ικανότητα και τη θέληση και την προοπτική να κάνουμε όλοι μαζί».

Πώς θα εκλεγεί ο νικητής

Σήμερα δίνουν τη μάχη για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς οι εννέα υποψήφιοι:  Νίκος Ανδρουλάκης, Kωνσταντίνος Γάτσιος, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Γιάννης Ραγκούσης, Δημήτρης Τζιώτης.
Για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, ο νικητής θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50%+1 των έγκυρων ψήφων και σε περίπτωση που κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό, η εκλογή θα επαναληφθεί την Κυριακή 19 Νοεμβρίου μεταξύ των δυο πρώτων υποψηφίων με τα μεγαλύτερα ποσοστά, και τότε νικητής θα ανακηρυχθεί αυτός που θα πλειοψηφήσει, όσες ψήφους και αν συγκεντρώσει.
Σημειώνεται ότι την οργάνωση των εκλογών ανέλαβε η Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας με πρόεδρο τον καθηγητή Ν.Κ. Αλιβιζάτο, ο οποίος νωρίτερα μιλώντας σητν ΕΡΤ ανέφερε ότι «τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται στις 22:30 εάν δεν υπάρχει σασπένς».
Για την οργάνωση της ψηφοφορίας σε όλη την επικράτεια, η ΑΕΔΔ αποφάσισε να συγκροτήσει “Δίκτυο Εμπιστοσύνης” ορίζοντας εκπροσώπους της σε επίπεδο Περιφέρειας, Νομού και Δήμων.
Σε αυτούς ανήκει η ευθύνη για την εξεύρεση των καταστημάτων της ψηφοφορίας, τον διορισμό των εφορευτικών επιτροπών από πρόσωπα που θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρουν τους γι’ αυτό, τη συγκέντρωση των αποτελεσμάτων και την διαβίβαση των εκλογικών καταλόγων στην Επιτροπή.
Υπενθυμίζεται ότι για τη διενέργεια των σημερινών εκλογών, προηγήθηκε την Κυριακή, 5 Νοεμβρίου, γενική δοκιμή της ψηφοφορίας, με το άνοιγμα του το 85% των Εκλογικών Κέντρων σε όλη τη χώρα και το εξωτερικό, με προσέλευση χειριστών και 4.000 περίπου εθελοντών για τη στελέχωση των Εφορευτικών Επιτροπών.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης