Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Σε θετικό κλίμα η συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup - Draghi: Σημαντικό να αντιμετωπιστεί το θέμα των NPLs

tags :
Σε θετικό κλίμα η συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup - Draghi: Σημαντικό να αντιμετωπιστεί το θέμα των NPLs
Το Eurogroup επεσήμανε τον αρκετά μεγάλο όγκο δουλειάς που απομένει για τις ελληνικές αρχές και την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες με τον ίδιο εντατικό ρυθμό
Σε θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup, η οποία ήταν εξαιρετικά μικρής διάρκειας, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές από τις Βρυξέλλες.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επισημάνθηκε η πρόοδος που σημειώθηκε στην πρώτη αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, στο πλαίσιο της γ' αξιολόγησης.
Παράλληλα, το Eurogroup επεσήμανε τον αρκετά μεγάλο όγκο δουλειάς που απομένει για τις ελληνικές αρχές και την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες με τον ίδιο εντατικό ρυθμό.
Εξάλλου, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στη συζήτηση για την Ελλάδα, το λόγο έλαβε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, M. Draghi, ο οποίος τόνισε ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να λυθεί το θέμα της αποχής των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς.

Moscovici: Έως τα τέλη 2017 η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας με την Ελλάδα

Την αισιοδοξία του ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης θα επιτευχθεί έως τα τέλη του 2017, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Pier Moscovici.
Μιλώντας στο περιθώριο του σημερινού 6/11 Eurogroup, ο Moscovici υπογράμμισε, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα ότι:
«Στα τέλη Νοεμβρίου θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των Θεσμών.
Θεωρώ ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA agreement) έως τα τέλη του 2017 ή πιθανώς και πιο νωρίς».

Aξιωματούχος Ευρωζώνης: Εφικτή η τεχνική συμφωνία πριν το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου

Oι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν το Eurogroup για την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης αποστολής τους στην Αθήνα, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης.
Όπως τόνισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  «οι εισηγήσεις των θεσμών είναι ενθαρρυντικές και το πνεύμα εργασίας θετικό», ωστόσο υπογραμμίζεται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ακόμα ένα «τεράστιο όγκο δουλειάς» να ολοκληρώσουν.
Ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτή μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) για την τρίτη αξιολόγηση, πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

«Κόντρα» για τους πλειστηριασμούς

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα των πλειστηριασμών το οποίο έθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ έχει ξεσπάσει «κόντρα» μεταξύ της ΕΕΤ και των συμβολαιογράφων.
Σε ανακοίνωσή της η ΕΕΤ υπογραμμίζει ότι η απόφαση αυτή υποσκάπτει τις θεμελειώδεις αρχές της τραπεζικής πίστης.
Παράλληλα τονίζεται ότι «Μετά την απόφαση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου & Δωδεκανήσου για αποχή των μελών τους από πλειστηριασμούς έως την 31η Δεκεμβρίου 2017, τα μέλη των εννέα συμβολαιογραφικών συλλόγων της χώρας απέχουν πλέον από τη διαδικασία, είτε αυτή διεξάγεται με φυσικό, είτε με ηλεκτρονικό τρόπο.
Επομένως, είναι αδύνατη η διεξαγωγή οποιουδήποτε πλειστηριασμού όσο διαρκεί το καθεστώς αποχής, καθώς με βάση την ισχύουσα νομοθεσία αποκλειστικά αρμόδιοι για τη διεξαγωγή πλειστηριασμών είναι οι συμβολαιογράφοι.
Το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε η διαδικασία των πλειστηριασμών να στοχεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και έχουν προβεί σχετικά σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν αναλάβει έναντι των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε συγκεκριμένο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος του μη εξυπηρετούμενου δανεισμού είναι κομβικής σημασίας για την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και για τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτούν απρόσκοπτα την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, στηρίζοντας την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Η ομαλή και απρόσκοπτη είσπραξη των απαιτήσεων είναι και πράξη ευθύνης απέναντι στους συνεπείς δανειολήπτες.
Υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, η ομαλή λειτουργία των χορηγήσεων δανείων στηρίζεται και στη δυνατότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων να παρέχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Η εκ των πραγμάτων στέρηση της δυνατότητας για λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης υποσκάπτει τις θεμελιώδεις αρχές της τραπεζικής πίστης και της οικονομίας και βέβαια αντίκειται στο Σύνταγμα».


Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης