Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Xάσμα ρευστότητας 70 δισ στην ελληνική οικονομία υπονομεύει την ανάπτυξη

Xάσμα ρευστότητας 70 δισ στην ελληνική οικονομία υπονομεύει την ανάπτυξη
Έχουμε μια οικονομία που συρρικνώνεται με τις τράπεζες να συνεχίζουν να καταγράφουν συρρίκνωση χρηματοδοτήσεων
Η Ελλάδα αναπτύσσεται στα χαρτιά – Τα δάνεια μειώνονται, οι καταθέσεις στάσιμες και το χάσμα ρευστότητας 70 δισ
Εάν τώρα η συνεχής συρρίκνωση θεωρείται ανάπτυξη τότε….προφανώς η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει την οικονομική θεωρία.
Η Ελλάδα αναπτύσσεται.
Η Ελλάδα επέστρεψε.
Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια.
Η Ελλάδα επιτυγχάνει δημοσιονομική προσαρμογή.
Η Ελλάδα επιτυγχάνει ισχυρά πρωτογενή πλεονάσματα.
Αυτά αποτελούν μέρος της πολιτικής επιχειρηματολογίας της κυβέρνησης για να υποστηρίξει ότι οι θυσίες του λαού έχουν πιάσει τόπο.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα ή όλα αυτά είναι λογιστικά τρικ;
Οι δύο κύριοι δείκτες που δείχνουν εάν η κοινωνία αποταμιεύει δηλαδή έχει περισσευούμενο εισόδημα και εάν οι επιχειρήσεις αναπτύσσονται μέσω νέων επενδύσεων είναι οι καταθέσεις και τα δάνεια.
Ως προς τις καταθέσεις στα 133,15 δισεκ. συνολικά και 122,57 δισεκ. για επιχειρήσεις και νοικοκυριά – όσο ήταν και τον Ιούλιο του 2016 - δείχνουν ότι η κοινωνία δεν αποταμιεύει.
Ιστορικά να σημειωθεί οι καταθέσεις είχαν φθάσει στα 237,8 δισεκ. αρχές 2010 εκ των οποίων περίπου 30 δισεκ. ήταν από εφοπλιστικό κεφάλαιο.
Άρα 200-205 δισεκ. ήταν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και έχουν μειωθεί στα 122,57 δισεκ. δηλαδή μείωση 82 δισεκ. ευρώ.
Αυτό είναι το πραγματικό πλήγμα στην Ελλάδα 82 δισεκ. και παρά τις αναφορές περί αδήλωτων κεφαλαίων τα τελικά ποσά δεν κάνουν ουσιώδη διαφορές….
Η κοινωνία και οι επιχειρήσεις δεν αποταμιεύουν λόγω αδυναμίας αποταμίευσης, οπότε η ανάπτυξη και ανάκαμψη δεν έχει περάσει στην οικονομία.
Στα δάνεια το γενικό σύνολο χρηματοδότησης ανέρχεται σε 203,55 δισεκ. και των επιχειρήσεων και νοικοκυριών 186,5 δισεκ.
Από το 2011 οι συνολικές χρηματοδοτήσεις μειώνονται για την ιστορία αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν δανείζουν την πραγματική οικονομία.
Να τονιστεί ότι το 2007 οι χρηματοδοτήσεις των τραπεζών συμμετείχαν στο 50-70% της διαμόρφωσης του ρυθμού αύξησης του εθνικού ΑΕΠ.
Μεταξύ των δανείων 203,55 δισεκ. και καταθέσεων 133,5 δισεκ. υπάρχει ένα χάσμα 70 δισεκ. το οποίο είναι το χάσμα ρευστότητας των τραπεζών που καλύπτουν κυρίως από το ευρωσύστημα, από διατραπεζικό δανεισμό repos και εσχάτως από καλυμμένα ομόλογα.
Εάν αξιολογήσει κανείς αυτό το χάσμα δανείων προς καταθέσεις διαχρονικά παρατηρεί ότι παραμένει υψηλό με τάσεις μείωσης που ωστόσο δεν αποδίδεται σε βελτίωση αλλά σε συνεχή μείωση των δανείων.
Π.χ. το Καλοκαίρι του 2016 τα συνολικά δάνεια ήταν 223,26 δισεκ. και οι συνολικές καταθέσεις 133,14 δισεκ. δηλαδή το χάσμα ήταν 90 δισεκ.
Τα 90 δισεκ. χάσμα του 2016 έγιναν 70 δισεκ. αλλά αυτή η βελτίωση δεν σχετίζεται με αύξηση καταθέσεων αλλά με συνεχή μείωση των υπολοίπων των δανείων.
Άρα έχουμε μια οικονομία όπου συρρικνώνεται με τις τράπεζες να συνεχίζουν να καταγράφουν συρρίκνωση χρηματοδοτήσεων – οι αποπληρωμές είναι υψηλότερες των νέων χορηγήσεων – και οι καταθέσεις να παραμένουν σταθερά κοντά στα χαμηλά 12 ετών.
Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η πραγματική βελτίωση είναι λογιστική στην οικονομία.
Δύο βασικοί δείκτες της οικονομίας συνεχίζουν να είναι παθογενείς εξέλιξη που καταρρίπτει τον μύθο της βελτιούμενης εθνικής οικονομίας.
Με βάση τον δανεισμό πρόκειται για μια εντυπωσιακή συρρίκνωση αλλά με βάση τις συνολικές καταθέσεις ως τάση των τελευταίων ετών πρόκειται για συντριβή.
Εάν τώρα η συνεχής συρρίκνωση θεωρείται ανάπτυξη τότε….προφανώς η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει την οικονομική θεωρία.
Πηγή: Bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης