Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Moody’s: Πιθανότατα χωρίς αλλαγές η βαθμολογία Caa2 της Ελλάδος στις 13 Οκτωβρίου 2017

Moody’s: Πιθανότατα χωρίς αλλαγές η βαθμολογία Caa2 της Ελλάδος στις 13 Οκτωβρίου 2017
Η πιθανότητα θετικής έκπληξης δηλαδή να υπάρξει δεύτερη αναβάθμιση από την Moody’s σε Caa1 μέσα στο 2017 είναι περιορισμένη αλλά ακόμη και εάν συμβεί θα έχει ουδέτερο αντίκτυπο
Αμετάβλητη σε Caa2 με θετικές προοπτικές θα διατηρήσει την βαθμολογία της Ελλάδος στις 13 Οκτωβρίου 2017 ο αμερικανικός οίκος Moody’s.
Να σημειωθεί ότι στις 23 Ιουνίου είχε αναβαθμίσει η Moody’s την Ελλάδα στην κλίμακα Caa2 από Caa3 κατά μια κλίμακα και μετέτρεψε σε θετικό το outlook.
Η πιθανότητα θετικής έκπληξης δηλαδή να υπάρξει δεύτερη αναβάθμιση από την Moody’s σε Caa1 μέσα στο 2017 είναι περιορισμένη αλλά ακόμη και εάν συμβεί θα έχει ουδέτερο αντίκτυπο.
Η αναβάθμιση στις 23 Ιουνίου 2017 είχε τότε ουδέτερη επίδραση στην αγορά καθώς ως γνωστό οι επενδυτές και η ΕΚΤ λαμβάνουν υπόψη την υψηλότερη βαθμολογία κάθε χώρας.
Στην προκειμένη περίπτωση της Ελλάδος την υψηλότερη βαθμολογία την δίνουν η Standard and Poor's και η Fitch.
H Moody's προειδοποιoύσε ότι οι οικονομικοί, δημοσιονομικοί και πολιτικοί κίνδυνοι της Ελλάδας παραμένουν πολύ υψηλοί, φράση την οποία στην νέα έκθεση θα αποσύρει.
Η Moody’s θεωρεί ότι υπάρχουν βελτιωμένες δημοσιονομικές προοπτικές από το τέλος του 2016, που αναμένεται να οδηγήσουν σύντομα στην αντιστροφή της τάσης του δημόσιου χρέους της χώρας.
Επίσης καταγράφονται σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας.
Η κυβέρνηση κατόρθωσε να υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2016, καταγράφοντας πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ έναντι στόχου του 0,5% του ΑΕΠ.
Μέρος των υψηλότερων από των αναμενόμενων επιδόσεων οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες, αλλά αντανακλά επίσης τη βελτίωση των φορολογικών εσόδων που η Moody's θεωρεί πιο μόνιμη.
Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2017 και το 2018 θα είναι μικρότερα, αλλά αρκετά μεγάλα έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι θα αρχίσει να υπάρχει αναστροφή της τάσης στο δείκτη χρέους/ΑΕΠ από το 2018 και μετά.
Επίσης, η κυβέρνηση θέσπισε πρόσθετα φορολογικά μέτρα συνολικού ύψους 2% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020, τα οποία υπερβαίνουν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος (που ολοκληρώνεται το 2018) και θα ενεργοποιηθούν εάν χρειαστεί.
Αυτά παρέχουν εγγύηση ότι η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική θα συνεχιστεί και τα προσεχή έτη.
Η Moody's αναμένει ότι ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ θα ανέλθει στο 176% έως τα τέλη του 2018, σε σύγκριση με το υψηλό του 179,7% που ήταν το  2014, με βάση και τα συνεχιζόμενα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.



Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων και βαθμολογία της Ελλάδος











Moody's

S&P

Fitch

Άριστη

Aaa

AAA

AAA

Υψηλής Διαβάθμισης

Aa1

AA+

AA+



Aa2

AA

AA



Aa3

AA-

AA-

Υψηλότερα της Μεσαίας 
αξιολόγηση


Α1 Ελλάδα
2005


Α+ Ελλάδα 2005




Α+Ελλάδα 2005















Α2

Α

Α



Α3

Α-

Α-

Χαμηλότερα της Μεσαίας αξιολόγησης

Baa1

BBB+

BBB+



Baa2

BBB

BBB



Baa3

BBB-

BBB-

Μη επενδυτικά ομόλογα 
(junk - σκουπίδια)


Ba1

BB+

BB+



Ba2

BB

BB



Ba3

BB-

BB-

Κερδοσκοπικά

B1

B+

B+



B2

B

B



B3

B- *Eλλάδα

B- Ελλάδα

Υψηλού κινδύνου

Caa1 

CCC+

CCC+



Caa2* Ελλάδα

CCC 

CCC



Caa3  Ελλάδα

CCC-

CCC-

Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας

Ca

CC

CC





C

C

Χρεοκοπία

C Ελλάδα

D Ελλάδα

D Ελλάδα
Με την κίτρινη επισήμανση η τρέχουσα βαθμολογία της Ελλάδος 

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης