Διεθνή

Οι προειδοποιήσεις του Schaeuble για νέα παγκόσμια οικονομική κρίση

Οι προειδοποιήσεις του Schaeuble για νέα παγκόσμια οικονομική κρίση
Που εντοπίζει τις μεγάλες δυσκολίες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών  - Τι λέει γα τα μη εξυπρετούμενα δάνεια των τραπεζών
Τα επίπεδα του παγκόσμιου χρέους και της ρευστότητας αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, επισημαίνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble σε συνέντευξή του στους Financial Times.
Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας εκτιμά, πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να δημιουργηθούν νέες  «φούσκες» εξαιτίας των τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που οι κεντρικές τράπεζες έχουν διοχετεύσει στις αγορές.
Επίσης προειδοποιεί για τους κινδύνους, που αντιμετωπίζει η σταθερότητα στην Ευρωζώνη, ιδίως εκείνους που δημιουργούνται από τους ισολογισμούς των τραπεζών, που επιβαρύνονται από την «κληρονομιά» των μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά την οικονομική κρίση.
«Οι οικονομολόγοι σε όλο τον κόσμο ανησυχούν για τους αυξημένους κινδύνους που απορρέουν από τη συσσώρευση όλο και περισσότερης ρευστότητας και την αύξηση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους.
Και εγώ προσωπικά ανησυχώ για αυτό» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τα σχόλια του Schaeuble συμπίπτουν χρονικά με τις παρατηρήσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde, η οποία επίσης προειδοποίησε για «απειλές στον ορίζοντα» από τα «υψηλά επίπεδα χρέους σε πολλές χώρες, την ταχεία πιστωτική επέκταση στην Κίνα και την υπερβολική ανάληψη κινδύνων  από τις χρηματοπιστωτικές αγορές».
Οι απόψεις του Γερμανού υπουργού συμπίπτουν επίσης με τις θέσεις της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), η οποία εδώ και καιρό υποστηρίζει ότι η επεκτατική νομισματική  πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες τροφοδότησε τις φούσκες στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέρριψε τον όρο λιτότητα, λέγοντας πως όσοι τον χρησιμοποιούν αναφέρονται στην «σταθερή οικονομική πολιτική που δεν βλέπει κατ 'ανάγκην τα περισσότερα ή μεγαλύτερα ελλείμματα ως μία καλή εξέλιξη» .
Εξάλλου, τονίζει, πως η τρέχουσα οικονομική άνθηση της Γερμανίας, με την αύξηση της εγχώριας ζήτησης και των επενδύσεων και το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας μετά την επανένωση, ήταν μια δικαίωση μιας οικονομικής πολιτικής που έδωσε προτεραιότητα στην «τήρηση των κανόνων» και στην αποφυγή των ελλειμμάτων.
Υπό την εποπτεία του, η Γερμανία  έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς από το 2014.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε αρκετά ανθεκτικοί εάν κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μια νέα οικονομική κρίση» είναι το μήνυμα του έμπειρου πολιτικού.
«Δεν θα έχουμε πάντα τόσο θετικούς οικονομικούς όρους όσο έχουμε τώρα», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στο Brexit υποστηρίζει «πόσο ανόητο είναι να ακούει κανείς δημαγωγούς που λένε ότι πληρώνουμε ακριβά την Ευρώπη».
«Από αυτή την άποψη, συνέβαλαν σημαντικά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» είπε με σκωπτικό ύφος .
«Αν και βραχυπρόθεσμα αυτό δεν βοηθά πραγματικά τη Βρετανία», πρόσθεσε.
Ο Γερμανός υπουργός, που αύριο (9/10) θα συμμετάσχει στην τελευταία συνεδρίαση Eurogroup της θητείας του, καθησυχάζει τους Ευρωπαίους για την εκλογική επιτυχία της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).
«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η Γερμανία να υποκύψει εκ νέου στον εθνικισμό», ξεκαθαρίζει ο Schaeuble.
Οι ψηφοφόροι της AfD ήταν δυσαρεστημένοι, αισθάνθηκαν αποκλεισμένοι, ήταν θυμωμένοι με την αντιληπτή αδικία και ανησυχούσαν για τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος άλλαζε, συνέχισε και τόνισε:
«Αλλά δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η δημοκρατία και το κράτος δικαίου βρίσκονται σε κίνδυνο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης