Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Bloomberg: Σε κέρδη 630 δισ. δολ. με την απόφαση του ΟΠΕΚ «ποντάρουν» οι επενδυτές πετρελαϊκών

Bloomberg: Σε κέρδη 630 δισ. δολ. με την απόφαση του ΟΠΕΚ «ποντάρουν» οι επενδυτές πετρελαϊκών
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου έριξαν την αξία συνολικά των πετρελαϊκών εταιρειών κατά 850 δισ. δολάρια το 2015
Οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν την δεύτερη καλύτερη χρηματιστηριακή επίδοση στον κόσμο μέχρι στιγμής το 2016, με την αξία τους συνολικά να φθάνει τα 490 δισ. δολάρια και τους επενδυτές να προσδοκούν, ότι με την απόφαση του ΟΠΕΚ αυτή θα φθάσει τα 630 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, μετά από 2 δύσκολα χρόνια πτώσης των τιμών του πετρελαίου και των αποτιμήσεων των εταιρειών, οι επενδυτές στους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας στον κόσμο έχουν κάποια αιτία να ελπίζουν, καθώς οι τιμές του «μαύρου χρυσού» συνεχίζουν να ανακάμπτουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου έριξαν την αξία συνολικά των πετρελαϊκών εταιρειών κατά 850 δισ. δολάρια το 2015, ενώ είχε προηγηθεί άλλη μία απώλεια της τάξης των 720 δισ. δολαρίων το 2014.
Επακόλουθο αυτής της τεράστιας πτώσης ήταν, κολοσσοί του κλάδου όπως η Shell και η BP να βρεθούν αντιμέτωποι με αυξημένα χρέη, να ακυρώσουν επενδυτικά σχέδια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων και να μειώσουν κατ΄αχιλιάδες τις θέσεις εργασίας, προκειμένου να ξεπεράσουν την ύφεση.
Η ανάκαμψη ωστόσο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, με την προκαταρκτική συμφωνία των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ στο Αλγέρι για μείωση της συνολικής τους παραγωγής, κάτι που οδήγησε σε άνοδο των τιμών του πετρελαίου και μαζί και της χρηματιστηριακής αξίας των πετρελαϊκών εταιρειών.
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, η αναστροφή αυτή του κλίματος έχει φέρει τον δείκτη Bloomberg World Oil&Gas, ο οποίος περιλαμβάνει 58 εταιρείες, να εμφανίζει άνοδο έως και 12% το 2016 σε ετήσια βάση, αύξηση η οποία είναι η μεγαλύτερη από το 2009.
Και αυτό, αν σκεφτεί κανείς, ότι τον Ιανουάριο του 2016 η τιμή του Brent ήταν στα 27,10 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2003, ενώ σήμερα Δευτέρα (28/11) διαπραγματεύεται λίγο πάνω από τα 47 δολάρια το βαρέλι.
Σύμφωνα πάντως με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Λονδρέζικης BMO Capital Markets, Brendan Warn, ανεξάρτητα από την έκβαση των συνομιλιών του ΟΠΕΚ «οι εταιρείες θα πρέπει να εστιάζουν σε αυτά που μπορούν να ελέγξουν, όπως η αποτελεσματικότητα και το κόστος».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης